sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Digi.komp.konf

V torek, 19. marca, se je z zaključno konferenco Digi.komp.konf. sklenilo 22-mesečno sodelovanje v projektu norveškega finančnega mehanizma digi.komp. Projekt je vzpostavil inovativno partnerstvo med tremi javnimi zavodi iz Zasavja: Zasavsko ljudsko univerzoZavodom za kulturo Delavski dom Trbovlje in Knjižnico Toneta Seliškarja Trbovlje, ter norveškim partnerjem PIKSEL Produksjoner. Na dogodku so se predstavili vsi partnerji projekta, udeležence sta nagovorila tudi minister za kohezijo in lokalni razvoj dr. Aleksander Jevšek in župan Občine Trbovlje Zoran Poznič.

Kot je na konferenci povedala direktorica Zasavske ljudske univerze Polona Trebušak je projekt vsem partnerjem prinesel veliko novega in dobrega, kar je prineslo tudi pomemben razvoj zavoda. Pojasnila je, kako je prišlo do sodelovanja med partnerji in kako je potekala prijava na projekt, zahvalila se je občinam ustanoviteljicam Trbovlje, Hrastnik in Zagorje ob Savi, da so jih pri projektu spodbujale, vsem sodelujočim na projektu in skrbnici na ministrstvu Maji Vodopivec Crkvenjaš.

Trboveljski župan Zoran Poznič je povedal: »To, kar počnete, je v resnici izrednega pomena. V enaindvajsetem stoletju se opismenjevati tudi na ta način, virtualni, digitalni in vse kar je teh novih tehnologij, je izrednega pomena.« Izpostavil je tudi, kako je pomembno, da se ob vsej manipulativni mehanizaciji znamo opremiti s pravimi orodji, da znamo prepoznati, kaj je prav in kaj ni ter kaj v resnici hočemo in česa ne. »Gradimo družbo, ki bo opolnomočena tudi na tem področju, družbo, ki čedalje bolj prevzema vse mehanizme sodobne, postmoderne informacijske družbe,« je še dodal in se zahvalil vsem sodelujočim.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je izpostavil pomen bilateralnega sodelovanja z Norveško in predstavil dosežke in priložnosti evropske kohezijske politike. »S projektom Dvig digitalnih kompetenc smo omogočili številnim posameznikom pridobivanje znanj in veščin, ki so nujne v današnjem digitalnem svetu. Glede na zadnje raziskave je stopnja digitalne pismenosti prebivalstva v Sloveniji v porastu. Podatki kažejo, da je odstotek prebivalcev, ki se počutijo domačno pri uporabi osnovnih digitalnih orodij in storitev, narasel za 15 % v zadnjih treh letih,« je še poudaril.

Vodja projekta digi.komp. Matej Uduč je predstavil vsebino izobraževanj, ki so jih udeleženci poslušali na predavanjih ter prikazal uporabo orodij umetne inteligence na praktičnem primeru.

Konferenco je vodila Saša Kisovec, v pomoč ji je priskočila robotka Eva. Sledil je nastop komika in glasbenika Tilna Artača, ki je risal nasmeške na obraze udeležencev prireditve. Po zaključku konference so obiskovalci lahko v avli spoznali tudi druge zasavske projekte s področja digitalne pismenosti.

Savus

Foto: fb DDT, fb ZLU


 

Isti avtor