sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan se je leta 1940 v Turju rodil družbeno-politični delavec Marko Orožen, leta 1960 pa je v Trbovljah umrl ene najbolj vidnih društvenih delavcev med obema vojnama Leopold Majdič. Danes je tudi mednarodni dan voda.

V Center za krepitev zdravja ZD Trbovlje pa bo testiral telesno pripravljenost. V Zagorju odpirajo odrska vrata v MC ZoS. Ogledate si lahko tudi različne razstave in udeležite običajnih petkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 22. marec 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo deloma jasno, nekaj več oblačnosti bo predvsem v vzhodni Sloveniji. Zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. Jutranje temperature bodo od 3 do 8, najvišje dnevne od 15 do 18 °C.

Jutri bo sprva povečini sončno, proti večeru bo oblačnost od severa naraščala. Zvečer bo v zahodnih krajih začelo rahlo deževati. V noči na nedeljo se bodo okrepile. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 700 m. Do nedelje zjutraj bodo padavine ponehale. Čez dan se bo delno razjasnilo. Popoldne bodo možne posamezne plohe.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP IBT TIOT (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 TP Klenovik do 12 ure iz, izvod Klenovik, od 11 do 14. ure pa iz TP Konjšica 2, izvod Zgornja Konjšica (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri na napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

GŠ Trbovlje

Mamicam in ženam

Mesec marec je v znamenju dveh lepih praznikov, ki bi morala biti praznovana prav vsak dan: dan žena in materinski dan. »Zato vsako leto v čast našim neumornim ženskam, ki se trudijo, da je svet lepši in boljši ter vsem mamicam, ki so srce in duša svojim otrokom in družinam, posvečamo koncert najmlajših,« pravijo v Glasbeni šoli Trbovlje. Letos obljubljajo veliko glasbe in nekaj plesa, nastopili bodo predšolski otroci in otroci prve triade, ki znajo in zmorejo pričarati najlepši dan svojim mamicam, babicam, vzgojiteljicam in učiteljicam. »Naša Božena, ki je duša in srce predšolskih glasbenih programov, bo še zadnjič v njeni karieri organizirala dogodek in vam skupaj z učiteljico kitare Natašo nakvačkala čudovito presenečenje,« so še zapisali organizatorji. Koncert bo danes ob 18. uri v Glasbeni šoli Trbovlje.


Kulturno društvo Podkum

S pesmijo v pomlad

Kulturno društvo Podkum pripravlja danes ob 18. uri v gostilni Pr’ Čop na Podkumu koncert z naslovom S pesmijo v pomlad. » S koncertom želimo pomahati v slovo zimi in se prepustiti, da nas končno prebudijo sončni žarki, nas ogrejejo in osrečijo. Obenem pa se želimo spomniti tudi vseh praznikov v marcu: dan žena, mučeniki, materinski dan ter Gregorjevo, ko se ženijo ptički. Za koncert je odločitev padla že leta 2012, ker je bilo v Lovskem domu premalo prostora za nastop večjih skupin, kjer poteka prireditev Večer na vasi. S tem se je zimski Večer na vasi usmeril bolj v nastop posameznikov in manjših skupin.


Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik

Razstava Velikonočne jedi

Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik pripravlja danes in jutri razstavo Velikonočne jedi, ki bo na ogled v medgeneracijskem centru na Dolu pri Hrastniku (nekdanji klub). Oba dni si lahko razstavo ogledate od 9. do 17. ure. Na razstavi bomo članice predstavile velikonočne jedi in običaje. Sodelovale bodo tudi članice Društva kmečkih žena iz Trbovelj in Društva upokojencev Dol – sekcija ročna dela.

 


Turistično društvo Trbovlje

Dan voda – Prusnik

Od dnevu voda Turistično društvo Trbovlje pripravlja ogled naravoslovne-zgodovinske učne poti Prusnik. Po učni poti bo vodil Matej Strgaršek. Zbor udeležencev bo ob 9. uri na parkirišču TD Trbovlje, potem pa se bodo odpeljali do beninskega servisa MOL ob Savi. Ob slabem vremenu ogled odpade.

 

 

 


Center za krepitev zdravja ZD Trbovlje

Testiranje telesne pripravljenosti

Center za krepitev zdravja ZD Trbovlje pripravlja danes v dopoldanskih urah testiranje telesne pripravljenosti. Testiranje bosta izvajali fizioterapevtka Tina Grahek in kineziologinja Kaja Bajda. »Pridite in preverite svojo telesno zmogljivost,« vabijo organizatorji.


MC ZoS

Odrska vrata

V Mladinskem centru Zagorje ob Savi pripravljajo danes ob 18. uri prvo srečanje gledaliških delavnic, ki bo informativne in spoznavne narave. Na kasnejših delavnicah, ki bodo potekale vsak petek ob 18. uri, bodo preko preigravanja krepili svojo samozavest, sočutje, razumevanje in odkrivali, kdo smo, predvsem pa bomo vadili svoje igralske sposobnosti. Delavnico bo vodil Risto Yakimoski. Risto je gledališki igralec, ki prihaja z Ohrida v Makedoniji. Leta 2008 je diplomiral na gledališki akademiji Ljuben Grojs v Sofiji. Delavnica je namenjena vsem generacijam, ki jih zanima gledališka igra in odkrivanje samega sebe.


Rdeči križ Trbovlje

Krvodajalska akcija

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


ZLU

Španske urice za začetnike

ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju danes ob 10. uri potekajo Španske urice za začetnike, ki jih vodi Maximiliano Fidalgo. V skupnem prostoru ZLU za učenje in raziskovanje jezikov se odpira nova priložnost za raziskovanje čarobnega sveta španščine. Ekipa ZLU je dobila čudovito pridobitev – prostovoljca iz Španije, ki že nekaj let živi med nami in bo z nami delil svojo strast do španskega jezika. Španske urice so primerne za čiste začetnike in za vse generacije.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


Galerija Medija

Slikarska razstava Samo Šiles

V Galeriji Medija v Zagorju je odprta slikarska razstava slikarja Sama Šilesa. Šiles je bil roje 3. decembra 1963 v Ljubljani. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Diplomiral je leta 1992 pri Metki Krašovec. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in fotografijo. Zaposlen je kot učitelj likovne umetnosti na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Trbovlje. Živi v Zagorju ob Savi. Imel je samostojne razstave v Škofji Loki, Ljutomeru in večkrat v Zagorju, Trbovljah in Ljubljani. Sodeloval je tudi na skupinskih razstavah.

Galerija Medija je odprta ob ponedeljkih in  četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Razstava Sama Šilesa bo odprta do 15. aprila.


DDT

Razstava Art Kum 2023

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled likovna razstava Društva za umetnost Kum Art Kum 2023. Po desetletjih likovnega ustvarjanja na zasavskem očaku je zaživela ideja, da bi se ustvarjalke in ustvarjalci družili na izbranih mestih, od koder se vidi vrh Kuma. Ta ideja se je uresničila avgusta 2023, ko je ex tempore Art Kum prvič potekal v prijetnem okolju t. i. Zoisove graščine na Počakovem, ki je v lasti ameriškega priseljenca Chrisa Millerja. Na razstavi so na ogled likovna in fotografska dela ter eno kiparsko delo. Svoja dela predstavljajo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razboršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnković, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže in Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 31. marca. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure. V soboto, 23. marca, bo galerija zaprta.


Kulturni dom Kisovec

Razstava Bojan Čokl

V avli kulturnega doma Kisovec je na ogled razstava slikarja Bojana Čokla, ki je po končani OŠ v Gorišnici končal Gimnazijo na Ptuju in se v študijskem letu 1967/68 vpisal na Pedagoško akademijo (likovni pouk) v Mariboru. Njegovi profesorji so bili akademski slikarji in kiparka  Lajči Pandur st., Maks Kavčič, Bojan Golija, Slavko Kores in Vlasta Tihec. Po končanem študiju se je leta 1970 preselil v Kisovec, kjer ga je ravnatelj izlaške OŠ Davo Sušnik na predlog slikarja Toneta Leskovška zaposlil v šoli kot učitelja likovnega pouka. Istočasno je poučeval še v OŠ dr. Slavka Gruma in dve leti na Trgovski šoli Trbovlje. Od leta 1972 je član in tajnik Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, udeleženec kolonije je bil v letu 1971. Leta 2005 je prejel zagorsko plaketo dr. Slavka Gruma za dosežene uspehe na kulturno – umetniškem področju.


KC DD Zagorje

Razstava likovne skupine DOM

Likovna skupina DOM in Kulturni center Delavski dom Zagorje sta v počastitev praznika dneva žena pripravila razstavo članov likovne skupine DOM v avli KC Delavski dom Zagorje. »Že vrsto let lahko opažamo tesno povezavo med naravo in Likovno skupino DOM, pri obeh se namreč približno v istem času pojavi brstenje. V naravi vzbrstijo rastline, v likovni skupini pa umetnine in nekaj tokratnega brstenja boste lahko videli, če boste obiskali razstavo v avli Delavskega doma Zagorje. To pot se likovniki niso odločili za določeno poimenovanje razstave, vsak avtor je pač prispeval tisto, kar ga kot likovnika najbolj zanima in to na način, ki mu najbolj ustreza. Zaradi tega je razstava  zelo pestra ne le po vsebini, ampak tudi po izboru ustrezne tehnike,« je ob razstavi zapisal slikar Milan Razboršek. Razstava bo na ogled do 10. aprila.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja (https://www.facebook.com/KnjiznicaTrbovlje) v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v marcu na ogled razstava avtorskih fotografij člana skupine Fotki Tilna Drameta.

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je v marcu na ogled razstava Glasba in ples Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

V knjižnici v Kisovcu je marca na ogled razstava fotografij članov skupine Fotki z naslovom Detajli.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Namišljeni

ob 19. uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Imaginary (2024), režija Jeff Wadlow, scenarij Greg Erb, Bryce McGuire, Jason Oremland, igrajo DeWanda Wise, Tom Payne, Taegan Burns, Pyper Braun in Veronica Falcon ter Betty Buckley

Ko se Jessica z družino preseli v svoj otroški dom, se njena najmlajša hči Alice grozljivo naveže na plišastega medvedka Chaunceya, ki živi v kleti. Alice in Chauncey začneta igrati igre, ki so na začetku igrivo nedolžne, vendar postajajo vse bolj zlovešče. Ko Alicino vedenje postaja vedno bolj zaskrbljujoče, se vmeša Jessica in počasi spozna, da je Chauncey veliko več kot le plišasti medvedek.


Kraljevski Artur

ob 17. uri

Ameriški pustolovski film, izvirni naslov Arthur the King (2024), režija Simon Cellan Jones, scenarij Michael Brandt, igrajo Mark Wahlberg, Simu Liu, Juliet Rylance, Nathalie Emmanuel, Ali Suliman, Bear Grylls, Paul Guilfoyle …

Med profesionalnim pustolovskim tekmovalcem Michaelom Lightom (Mark Wahlberg) in družabnim potepuškim psom po imenu Arthur se po desetih dneh in 700 kilometrih (435 milj) vzdržljivostne pustolovske dirke splete nezlomljiva vez. Posneto po neverjetni resnični zgodbi avantura spremlja tekmovalca Lighta, ki obupano išče zadnjo priložnost za zmago, ko prepriča sponzorja, da podpre njega in ekipo športnikov (Simu Liu, Nathalie Emmanuel in Ali Suliman) za prvenstvo v pustolovskih dirkah v Dominikanski republiki. Med dirko se ekipa sooča z mejo vzdržljivosti, pes Artur pa na novo opredeli, kaj zmaga, zvestoba in prijateljstvo resnično pomenijo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Marko Orožen

Na današnji dan se je leta 1940 v Turju nad Dolom pri Hrastniku rodil družbeno-politični delavec in iniciator različnih pomembnih društvenih dejavnosti v občini Hrastnik Marko Orožen. Orožen je za svoje delo v občini prejel najvišje občinsko priznanje zaslužni občan. Oživil je delo kulturnega društva Svoboda na Dolu in nekaj let uspešno vodil tamkajšnji rokometni klub. Deloval je v različnih političnih organizacijah, dvajset let je delal v policiji, najprej kot načelnik UNZ Trbovlje in kasneje kot svetovalec direktorja PU Ljubljana.


Leopold Majdič

Na današnji dan je leta 1960 v Trbovljah umrl eden izmed najvidnejših društvenih delavcev med obema vojnama in prvem desetletju po vojni v Trbovljah Leopold Majdič. Na njegovo pobudo so ustanovili planinsko sekcijo, turistično društvo, postavili prvo delavsko planinsko kočo v Sloveniji (1932) na Mrzlici, bil pa je tudi najbolj izpostavljen gledališki igralec na trboveljskem odru med obema vojnama in uspešen režiser.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan voda

Generala skupščina je razglasila 22. marec za svetovni dan voda. S tem je želela povečati zavedanje, kako razvoj vodnih zalog vpliva na gospodarsko produktivnost in dobrobit družbe.

 


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor