Tudi člani zagorskega Društva diabetikov so bili v spomladanskem obdobju v samoizolaciji in spremljali dogodke okrog širjenja Corona virusa. Skrb je bila toliko večja, saj so diabetiki precej rizična skupina prebivalcev.

Veliko je samskih starejših oseb, za katere je izolacija pomenila zaprtje med štiri stene, dokajšno duševno stisko in utesnjenost. »Nismo pozabili na njih in odločili smo se, da poskrbimo za socialno šibke, kar smo izvedli s pomočjo RK Zagorje ter jim dostavili preko 20 prehrambenih paketov,« so zadovoljni v društvu. V začetku junija so dočakali sprostitev gibanja, seveda ob zdravstveno varnostnih omejitvah.

Tako so lahko v soboto, 6.junija, pripravili rekreativno – družabno srečanje na Podkumu. Zbralo se jih je blizu štirideset in kot običajno jim je Lojze Čop iz Gostilne Pr Čop pripravil za dobrodošlico njihovo domačo pogačo.

Sledilo je dokaj temeljito razgibavanje telesa z osvežitvijo znanja o nordijski hoji, za kar sta poskrbela predsednik Športnega društva Izlake Milan Bedrač ob sodelovanju njihovega stalnega trenerja Rudija Bantana.

Tako zagreti so se odpravili na pohod v smeri Borovaka, seveda vsak glede na njegovo fizično sposobnost. Ob lepem vremenu in prijetni temperaturi, je bila hoja prav osvežilna, zelena okolica in pogovori med pohodniki pa jim je dala občutek, da so bili kar prehitro nazaj.

Sledile so meritve sladkorja in krvnega tlaka, kar je izvedla medicinska sestra Nuša. »Šefica« Marija Čop jim je razkazala novo pridobitev – Glembing z vso kmečko romantiko, tudi s pridihom hudomušne erotike. Ogledali so si še hišni muzej z eksponati in del gostišča za posebne goste, kjer mora naročnik prinesti nek posebni eksponat za zbirko.

»Kuharski šef Lojze nam je pripravil še obilno, predvsem pa okusno kosilo, kar smo pri njemu že navajeni in tudi tokrat nas ni razočaral. Po kozarčku, medsebojni diskusiji in veselem druženju ter polni lepih doživetij smo se poslovili in odpravili proti domu,« so še zapisali na Društvu diabetikov Zagorje ob Savi.

JP

Foto: H. Palčič