Vsi znamo uporabljati denar. Vsak izmed nas zna kupiti vse, kar potrebuje, pa naj nakup opravi z bankovcem, kreditno kartico ali pa kar s telefonom. Za kaj takega ni potrebno biti doktor kvantne fizike in zadeva deluje kot namazana za vse udeležence te igrice, ki ji rečemo urejena, demokratična družba.

Denar je verjetno najpomembnejše orodje, ki ureja odnose vseh entitet v družbi in povsem utopično je pričakovati, da bi brez te tehnologije lahko določali vrednost in komunicirali med sabo.

A vendar le malokdo izmed nas ve, kako zadeva danes v resnici poteka in kaj se skriva za tem mogočnim in tako zaželjenim pojmom.

Kaj pravzaprav denar sploh je?

Denar je najvišja oblika energije, ki jo ljudje lahko kanaliziramo in jo tako prenašamo po prostoru in po času. Je najbolj uporabljena dobrina v družbi, saj je zamenljiva za skoraj vse, kar ljudje potrebujemo. Je način sporazumevanja, dogovarjanja in načrtovanja. Denar je zavarovanje pred negotovo prihodnostjo in v času strahu bi vsi najraje nagrabili čim več zato, da bi se ob grozeči negotovosti počutili varnejše.

Tri zahtevane lastnosti / Zgodovina denarja

  1. Hranilo vrednosti (Store of Value)
  2. Medij izmenjave (Medium of Excange)
  3. Mera ekonomske vrednosti (Unit of Account)

Denar je nastal zato, ker smo ga ljudje nujno potrebovali, nastal pa je povsem naravno. V preteklosti so ljudje za denar uporabljali školjke, sol, posebne kamne, živino, žlahtne kovine. Začelo se je z zbiranjem, ko pa je že več ljudi začelo zbirati školjke, pa so ljudje školjke začeli uporabljati tudi kot hranilo vrednosti, saj so z naraščajočo popularnostjo školjk ugotovili, da bo z vse večjo uporabo njihova vrednost narasla. Kasneje so začeli izmenjavati in plačevati z njimi in s tem so školjke predstavljale medij za izmenjavo vrednosti.

Prvi odkriti pisani zapisi niso bili nič drugega kot zapisi o denarju in že od nekdaj se vse vrti okoli denarja, navkljub temu, da je največ kar imamo, naše življenje. To pa ni nič drugega kot naš čas in naša energija. Ti dve lastnosti določata, kako se bomo imeli v času obiska na tem planetu.

Na čas ne moremo posebno vplivati, na področju energije pa lahko naredimo marsikaj, zato je zelo pomembno kje in kako hranimo vrednost, kaj se bo s to našo vrednostjo v prihodnosti dogajalo in kako dobro bomo posledično živeli. Pomembno je, da svoj čas in energijo usmerimo v pridobivanje znanja o denarju, saj bomo le tako lahko sprejemali boljše finančne odločitve. Prav temu je namenjen ta članek oz. kolumna.

Vrste denarja / zgodovinsko:

  1. Blagovni denar (Commodity): sol, školjke, srebro, zlato…
  2. Reprezentativen denar: Ameriški dolar $ je predstavljal protivrednost zlata do leta 1971 (Bretton Woods sporazum 1944) in vse ostale valute so imele fiksno razmerje proti $ in so bile vezane na zlato.
  3. Fiat denar: Današnji €, $ … Država (vlada oz. centralna banka) nam garantira, da je ta denar nekaj vreden, čeprav je vreden natanko toliko, kot je visoko zaupanje vanj, prav tako kot vse ostale oblike denarja in ni več neposredno vezan na vrednost v resničnem življenju. Latinsko fiat = naj se zgodi. Država lahko natisne toliko denarja kolikor želi, ob tem pa si spusti Beatlesov komad: Let it be!

Peter Golob

Nadaljevanje sledi 26. februarja 2021.