Današnja sobota prinaša veliko glasbe in športa. V Hrastniku koncert Župnijskega pevskega zbora sv. Martina Trbovlje. V Zagorju na stand up kabaret Salome, poslušate lahko Folk idole ali Iana Ostrožnika ali grste v Mesečino na praznovanje. V Trbovljah se prične zimski turnir najmlajših v nogometu, ali pa na punk v Kantino. In še veliko več. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 25. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zapihal bo severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6 °C.

V noči na nedeljo bo precej jasno, v vzhodnih krajih pa pretežno oblačno in možno bo občasno rahlo sneženje. Količina padavin bo majhna. Čez dan bo zmerno do pretežno oblačno. V ponedeljek bo pretežno oblačno. Proti večeru bo na zahodu začelo rahlo deževati.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti v Trbovljah je na Trgu svobode do 5. decembra oviran promet zaradi obnove in prestavitev vročevoda.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Smučarsko društvo Trbovlje

Smučarski sejem

Smučarsko društvo Trbovlje organizira sejem rabljene smučarske opreme danes od 9. do 17. ure. Sejem bo potekal v Domu svobode, Trg Franca Fakina 4, Trbovlje.


Župnijska cerkev Hrastnik

Koncert ŽPZ sv. Martina Trbovlje

Microsoft Word – Dokument1

Cerkveni pevski zbor v Trbovljah je pričel z delom pred 130 leti. V počastitev visokega jubileja je župnija sv. Martin Trbovlje letošnjo jesen pripravila več dogodkov. Praznično dogajanje se bo sklenilo danes, ko bo v župnijski cerkvi Kristusa Kralja v Hrastniku najprej ob 18. uri sveta maša, ki jo bo vodil celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž, po njej pa bo slavnostni koncert Župnijskega mešanega pevskega zbora sv. Martina iz Trbovelj, ki bo predstavil program različnih skladb, ki so jih avtorji napisali v čast Božji materi Mariji.


Delavski dom Zagorje

Iznenada Salome

Danes bo v veliki dvorani KC Delavski dom Zagorje ob 19.30 uri avtorski stand up kabaret Salome. Slovenski publiki je dobro znana tudi kot pevka, igralka, udeleženka televizijskih resničnostih oddaj (hrvaški Big brother, Kmetija slavnih, Master Chef Slovenija 2017) in kot transspolna ženska, ki je izdala knjigo o svojem življenju z naslovom Novo rojstvo. Z vlogo v zabavnem muzikalu Menopavza pod okriljem Spas teatra pa je zablestela še na odrskih deskah. Salome je za vas pripravila avtorski stand up kabaret, poln glamurja, smeha, glasbe in komičnih dogodkov iz njenega življenja. Uživali boste v njenem značilnem izvirnem humorju, pevski bravuroznosti in zagotovo ne boste ostali ravnodušni ob njeni originalni življenjski zgodbi, polni humorja.


Folk idoli

Danes v Zagorju ob Savi ob 21. uri v Garaža baru nastopajo Folk idoli. Pričakujete lahko odličen rock’n’roll in pa odlično zabavo.


Glasbeno društvo Chan in Toxic Rats

Večer punka

Danes bo Glasbeno društvo Cahn in Toxic Rats v Kantini Trbovlje ob 19. uri organizirali večer punka. Nastopli bodo Toxic Rats, Opran možgan, Absurd in Sranje. Obljubljajo dozo punka, ki se ji ne smete upreti.


Klub Mesečina

Klub Mesečina vabi danes od 21. ure dalje na praznovanje rojstne dne ob 34. obletnici delovanja.

 


Hrustljava skušnjava Zagorje

Ian Ostrožnik

V Hrustljavi skušnjavi v Zagorju bodo danes pripravili prijeten glasbeni večer z Ianom Ostrožnikom v glavni vlogi.

 


Aspira in ZMŠT

Delavnica za razvoj glasbene inteligence

Aspira, zavod za razvoj posameznika in družbe danes od 17. do 19. ure organizira v klubu ZMŠT brezplačno delavnico za vse, ki se pri svojem delu srečujejo z ljudmi. Z udeležbo na delavnici, se bodo udeleženci sprehodili preko raziskovanja ritma skozi naravno gibanje svojih teles, širili čutno občutljivost svojih ušes ter spoznavali povezavo med glasom in pesmijo. Vodila jo bo Danaja Koren.


NK Rudar Trbovlje

Zimski turnir

NK Rudar Trbovlje v sodelovanju z Zavodom za šport Trbovlje organizira zimski turnir, na katerem bodo mladi nogometaši spoznavali nove prijatelje. Turnirji bodo potekali v Športni dvorani Polaj danes za selekcije U-8 (letnik 2016) in jutri za sekcijo U-11 (letnik 2013).


NK Rudar Trbovlje

Pikado zveza Slovenije

Pikado zveza Slovenije in NK Rudar Trbovlje vabita na turnir v pikadu v Gol baru na Stadionu NK Rudar ob 10. uri. Tekmujejo Gol bar Trbovlje, Gužva bar Prevalje, PK K3D Jesenice, PK K3D 2 Jesenice in Mundič bar Solkan.

 


NK Rudar Trbovlje

Epska tekma

NK Rudar Trbovlje vas vabi, da se jim pridružite na epski tekmi med rudarji in železarji, ki bo potekala danes ob 13. uri v Športnem parku Rudar. Tokrat vabijo na tekmo v retro stilu osemdesetih let. Vrnimo se v čas sintetizatorjev, visokih pričesk in neonskih barv ter ustvarimo nepozaben spektakel.


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

V Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Pričevanje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta slikarska razstava Pričevanje. Bogdan Barovič razstavlja slike, ki spregovorijo o pričakovanjih in njihovem odsevu.

Bogdan Barovič, letnik 1955. je bralec, recitator, amaterski igralec, radijec, novinar, literat, slikar samouk. Vse življenje išče poti za ohranitev kulture, za polaganje svojega kamenčka v mozaik slovenske umetnosti. Vsako leto razstavlja v svojem rojstnem kraju Trbovlje v eni najlepših kulturnih ustanov v Sloveniji, v Delavskem domu Trbovlje. Razstava Pričevanja bo na ogled do 26. novembra. Galerija je v novembru odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Delavski dom Trbovlje – kino

Operativec

ob 17. uri

Ameriška akcijska komedija, izvirni naslov Freelance (2023), režija Pierre Morel igrajo John Cena, Alice Eve, Alison Brie, Christian Slater …

Nekdanji operativec specialne enote si najde začasno delo kot varnostnik novinarke med intervjujem diktatorja. Vendar sredi intervjuja izbruhne vojaški udar, zato morata pobegniti v džunglo in tam tudi preživeti.


Igra lahkote: Balada o pticah pevkah in kačah

ob 19. uri

Ameriška akcijska pustolovska drama, režija Francis Lawrence, igrajo Rachel Zegler, Tom Blyth, Hunter Schafer.

To so desete Igre lakote, dogajanje pa poteka 64 let pred prvim filmom. Zgodba sledi Corolanusu Snowu, ki je mentor Lucy Gray Baird, predstavnici obubožanega 12. okrožja. Kljub začetni zadregi in razočaranju Corolanus kmalu začne verjeti, da imata z Lucy morda priložnost, da verjetnost zmage obrneta v svojo korist. Z mešanico svoje teatralnosti in novoodkrite politične modrosti, Snow in Lucy tekmujeta s časom, da bi preživela in odkrila, kdo je pevka in kdo je kača. Njuni usodi se popolnoma prepleteta – vsaka Snowova odločitev lahko vodi v naklonjenost ali neuspeh, zmagoslavje ali propad. Znotraj arene bo boj potekal do smrti, zunaj arene pa Snow začuti, da je obsojen na proprad in mora pretehtati svojo potrebo po upoštevanju pravil z željo po preživetju ne glede na vse.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Milan Cerinšek

Na današnji dan je leta 2017 v Trbovljah umrl fotograf Milan Cerinšek. Rodil se je 27. septembra leta 1923 v Škofji Loki. Med vojno je bil mobiliziran v nemško vojsko. Ko se je pokazala priložnost, je prebegnil v partizane. Po vojni je leta 1946 opravil mojstrski izpit iz fotografske obrti. Za svoje delo je dobil številna priznanja. Leta 2014 je prejel tudi najvišje priznanje Občine Trbovlje – postal je častni občan.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Generalna skupščina OZN je 17. decembra leta 1999 določila 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. OZN je pozvala vlade, mednarodne organizacije in nevladne organizacije, naj na ta dan organizirajo različne aktivnosti, ki bi pripomogle k povečanju splošnega zavedanja o problemu nasilja nad ženskami. Na ta dan so leta 1962 na ukaz dominikanskega vodja Rafaela Trujillo brutalno napadli in ubili tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski Republiki.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekLiterarni natečaj ZKD Hrastnik
Naslednji članekNa današnji dan: Milan Cerinšek