Na današnji dan se je rodil župnik, pridigar in pisec Jožef Hasl, umrla pa sta gledališka igralka Anica Kužnik in klarinetist Franc Tržan. Danes je mednarodni dan sladkorne bolezni.

Današnji torek prinaša nekaj zanimivosti tudi v Zasavje. V Hrastniku se lahko udeležite delavnice praktične digitalne pismenosti za starejše in se na spletu  informirate kdaj gre za spletno nasilje. V Zagorju se lahko udeležite literarnega večera, posvečenega Valeriji Skrinjar, v Trbovljah pa gledališko predstavo Bog masakra. Ogledate si lahko tudi vse razstave, odprte v mesecu novembru. Sicer pa običajno torkovo dogajanje. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 14. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes se bo oblačnost čez dan povečala. Predvsem v zahodnih krajih lahko popoldne rahlo dežuje. Sprva bo še pihal jugozahodnik. V noči na sredo se bodo padavine predvidoma okrepile in zajele vso državo ter v sredo zjutraj ponehale. V sredo čez dan kaže na sončno vreme s kakšno ploho. Razmeroma toplo bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Brezje, Jelenk, Spodnja Polšina, Zavrh, predor Zide, Šentgotard, Zajasovnik, Zajasovnik 2, Hribi (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Praktična digitalna pismenost za starejše

Tečaj DigiBasic v okviru evropskega projekta Postani digitalni mojster bo izveden na računalnikih in pametnih telefonih. Kratka vsebina tečaja: zakaj je digitalna pismenost pomembna in kje vse nam pomaga, kako si računalnik pripravimo za delo, spoznajmo Windows 10, z raziskovalcem naredimo red na računalniku in organiziramo svoje delo, internet in uporaba brskalnika za pregledovanje spletnih strani in iskanje pomembnih informacij, komunikacija z elektronsko pošto, Zoom – srečanja na daljavo, videoklici, digitalni certifikat in digitalna varnost. Udeležba je brezplačna. Najnižja starost udeležencev je 30 let.


Delavski dom Zagorje

Literatni večer Valerija Skrinjar

Danes ob 18. uri bodo člani ZB NOB v sodelovanju s Knjižnico Mileta Klopčiča in založbo Libris iz Kopra pripravili literarni večer, posvečen letos preminuli rojakinji Valeriji Skrinjar Tvrz. Predstavljeni bosta njeni zadnji dve deli. Prvo so avtoričini spomini na partizanska leta z naslovom Odločila sem se, ki jih je izdalo zagorsko Združenje borcev NOB, drugo pa roman Sreča ne raste na tujih solzah, ki je izšel pri založbi Libris v Kopru.

Valerija Skrinjar Tvrz se je rodila 8. novembra 1928 v rudarski družini v Zagorju ob Savi v času, ki ga je zaznamovala huda gospodarska kriza. Pri 15 letih se je pridružila partizanom. Med drugim je bila partizanska učiteljica, nato šifrantka v operativnem štabu Šlandrove in Zidanškove brigade. Po 2. svetovni vojni je kot dopisnica Tanjuga potovala po Jugoslaviji, uveljavila pa se je predvsem kot pisateljica, prevajalka in urednica. Po 40 letih bivanja v Sarajevu se je kot begunka vrnila v Slovenijo.


MC Hrastnik

Mladi in spletno nasilje

Mladinski center Hrastnik danes ob 17. uri vabi  na spletno predavanje z naslovom Mladi in spletno nasilje. Mladostniki bodo spoznali kaj spletno nasilje je, posledice tega in kaj lahko naredijo, da se pred njim zaščitijo. Pogovorili se bodo o žrtvah in storilcih spletnega nasilja ter naslovili tudi pasivno vlogo opazovalca, ki se je pri uporabi spleta pogosto ne zaveda. Mladi pogosto ne vedo kaj vse spletno nasilje sploh je in se lahko znajdejo v vlogi storilca ali žrtve brez da bi se tega sploh zavedali. Cilj predavanje je mlade informirati, da znajo prepoznati kdaj se spletno nasilje pojavi in kako se nanj odzvati.


Delavski dom Trbovlje

Bog masakra

ob 19.30  uri

Gledališka predstava Mestnega gledališča ljubljanskega, avtorica predstave Yasmina Reza, režija Diego de Brea, igrajo Jana Zupančič, Uroš Smolej, Iva Krajnc Bagola in Sebastian Cavazza

Katero nasilje je hujše? Fizično, psihično, verbalno, pasivno? Ko so ogroženi njihova vplivnost, dominantnost in plemenita značajskost, navidezno miroljubni ljudje pokažejo svojo pravo naravo.

Dva enajstletnika sta se stepla na igrišču, zato se njuni starši dogovorijo za srečanje, da bi se pogovorili o nesrečnem incidentu. Obisk se začne z vljudnostnim kramljanjem, vendar se v pološčeni povrhnjici meščanske kultiviranosti zelo hitro pojavijo razpoke. Odnosi postajajo zmeraj bolj napeti, dogajanje se zaostri in sprevrže v medsebojno obtoževanje in vsesplošno obračunavanje vse večjih razsežnosti. Priča smo pravi psihološki vojni med paroma, na dan pa pridejo tudi dolgo zatajevana nesoglasja v obeh zakonih.

Črna komedija neusmiljeno razgalja sodobno meščansko elito ter z ironijo in sarkazmom opozarja na dvoličnost človeške narave, bistroumno satiro pa odlikujejo briljantni dialogi in izjemna prepričljivost likov.


MC ZoS

Deutsche Kaffeezeit

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota. Razstava bo na ogled do 20. novembra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Kalejdoskop

V avli Delavskega doma Zagorje je skupina Liki danes postavila na ogled skupinsko razstavo ob 15. obletnici delovanja z naslovom Kalejdoskop. Razstavljajo: Vida Vodišek, Berta Juvan, Jana Boršnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Elvira Brodar, Marinka Juvan, Ksenija Prašnikar, Luna Fras, Tinkara Baš, Lea Šteharnik, Eva Ocepek, Veronika Nikler, Lana Keršnik in Sara Tratnik. Razstava bo na ogled do 15. novembra.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jožef Hasl

Na današnji dan se je leta 1733 v Celju rodil slovenski katoliški duhovnik, jezuit pisec in prevajalec Jože Hasl. V letih 1766−1773 je bil pridigar v Ljubljani, Trstu in Gorici. Po razpustitvi jezuitskega reda je upravljal različne župnije, od leta 1784 pa je bil župnik na Dolu pri Hrastniku. Iz latinščine je prevedel postna premišljevanja G. Hevenesija Sveti post (1770). Umrl je 2. avgusta leta 1804 na Dolu pri Hrastniku.


Anica Kužnik

Na današnji dan je leta 2002 v Trbovljah umrla Anica Kužnik, gledališka igralka, ki je v sebi nosila precej tistega, kar ji je v genih zapustila stara mati Ana Dimnik. Odlikovala se je z izjemnimi vlogami na trboveljskem gledališčem odru in na gostovanjih, igrala je eno glavnih vlog v slovenskem filmu Trst, uspešno se je spoprijela tudi z režijsko vlogo.


Franc Tržan

Na današnji dan leta 2016 se je poslovil Franc Tržan, izjemen klarinetist, cenjen tudi v tujini, saj je igral v mednarodnem orkestru najboljših svetovnih glasbenikov. Trboveljčan Tržan je bil solist in prvi klarinetist orkestra Slovenske filharmonije, igral je pri komornem ansamblu Pro musica rara, v pihalnem orkestru Ljubljanske milici in seveda pri Delavski godbi Trbovlje. V začetnih treh letih ansambla je bil klarinetist Kvinteta Avsenik, kasneje je sodeloval z največjimi imeni narodno zabavne glasbe. Ohranjeni so tudi posnetki njegovega odličnega igranja.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan sladkorne bolezni

Dvajsetega decembra 2006 je Generalna skupščina 14. november določila za svetovni dan sladkorne bolezni. Ta dan je drugače Mednarodna diabetična federacija spoštovala že od leta 1991. Generalna skupščina države članice poziva naj razvijejo čimbolj učinkovite nacionalne programe za preprečitev in zdravljenje sladkorne bolezni.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekZačutil sem življenje
Naslednji članekNa današnji dan: Jožef Hasl