Na današnji dan goduje Martin. Če boste martinovali se izogibajte volana. Vedno lahko najdete koga, ki vas bo trezen varno pripeljal domov. Danes se bodo (so se) mnogi odpravili na pohod od Litije do Čateža. V Trbovljah bodo otroci lahko uživali v lutkovni predstavi Mojstrov kozel. Zvečer pa kino: v Trbovljah Troli 3 in Morilci cvetne lune, v Zagorju Marvel.  Sicer pa običajno sobotno dogajanje. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 11. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes dopoldne se bo začelo počasi jasniti. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13°C.

V nedeljo bo jutro hladno in po nekaterih nižinah megleno s slano. Čez dan se bo postopno pooblačilo, možna bo tudi kakšna ploha. V ponedeljek in torek bo oblačno in pretežno suho.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Razbor, Čemšenik,  Prvine, Vlečnica Prvine, Limovce, Limovce 2, Zaplanina, Petelink (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri na napovedanih odklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Po Levstikovi poti

Danes poteka tradicionalni pohod po Levstikovi poti od Litije do Čateža. Že več kot 30 let se pohodniki odpravljajo na popotovanje po Levstikovi poti. Tudi iz Zasavja se vsako leto udeleži pohoda precej pohodnikov. Startajo v Litiji ali Šmartnem, cilj je na nekaj več kot 22 km oddaljenem Čatežu. Pohodnike na tej najbolj množični pohodniški prireditvi v Evropi spremlja sonce, megla, sneg in dež. Odvisno od leta. Pa vendar so na cilju vedno le nasmejani obrazi.


Delavski dom Trbovlje

Mojstrov kozel

ob 10.30

S hrastniškimi marionetami bomo na zapuščenem gradu  iskali zaklad  in skupaj dočakali srečen konec … čeprav nepričakovan. Čevljar Dreta je v dedovi zapuščini našel skrivnostno staro knjigo. S krojačem Iglo in Jurčkom se ponoči odpravijo k razvalinam starodavnega gradu, da bi po čarobnih napotkih iz knjige izkopali skriti zaklad z mesta, ker bo zagorel plamenček. Toda vse jim ne gre po načrtu. Ko se v dogajanje vmešajo še čevljarjev kozel, krojačeva žena in grof se zgodba še dodatno zaplete.


Delavski dom Zagorje

Kalejdoskop

V avli Delavskega doma Zagorje je skupina Liki danes postavila na ogled skupinsko razstavo ob 15. obletnici delovanja z naslovom Kalejdoskop. Razstavljajo: Vida Vodišek, Berta Juvan, Jana Boršnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Elvira Brodar, Marinka Juvan, Ksenija Prašnikar, Luna Fras, Tinkara Baš, Lea Šteharnik, Eva Ocepek, Veronika Nikler, Lana Keršnik in Sara Tratnik. Razstava bo na ogled do 15. novembra.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Delavski dom Trbovlje – kino

Troli 3

ob 17. uri

Ameriški animirani in sinhronizirani film, režija Walt Dohrn, Tim Heitz

Po dveh filmih o pravem prijateljstvu in neizprosnem spogledovanju sta Popi (Anna Kendrick) in Veja (Justin Timberlake) zdaj uradno končno par. Ko se zbližata, pa Popi odkrije, da ima Veja skrivno preteklost. Nekoč je bil namreč član njene najljubše fantovske skupine BroZone s svojimi štirimi brati – Floydom (Troye Sivan), Johnom Doryjem (Eric André), Spruceom (Daveed Diggs) in Clayom (Kid Cudi). Skupina BroZone je razpadla, ko je bil Veja še dojenček, prav tako pa je razpadla družina in Veja od takrat ni videl svojih bratov. Toda ko brata Floyda zaradi njegovega glasbenega talenta ugrabita dva zlobna pop zvezdnika – Velvet (Amy Schumer) in Veneer (Andrew Rannells), se Veja in Popi podata na težavno in čustveno potovanje, da ponovno združita preostale brate in rešita Floyda pred nejasno usodo.

Novi del zgodbe zabavnih in veselih Trolov prinaša nove in klasične pop uspešnice – zaigra bleščeča zasedba glasbenih superzvezdnikov in komičnih zvezd kot novi liki iz franšize, vključno s štirikratno nominiranko za grammyja in dobitnico latino grammyja Camilo Cabello kot Vivo, Zosio Mamet kot Crimp in 12-kratnim dobitnikom emmyja RuPaulom Charlesom kot gospodična Maxine.


Morilci cvetne lune

ob 18.45

Ameriška kriminalna drama, izvirni naslov Killers of the Flower Moon (2023), režija Martin Scorsese, igrajo Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone…

Na prelomu 20. stoletja je nafta prinesla bogastvo plemenu Osage, ki je čez noč postalo eno najbogatejših ljudstev na svetu. Bogastvo teh ameriških staroselcev je takoj pritegnilo bele vsiljivce, ki so manipulirali, izsiljevali in pokradli denarja, kolikor so lahko, preden so se pričeli umori. Preiskovanje umorov pripadnikov plemena Osage (gre za enega največjih primerov množičnih umorov) je bila ena prvih preiskav umorov, ki se jih je lotil FBI.


Delavski dom Zagorje – kino

Marveli

ob 19. uri

Ameriška akcijska znansteno-fantastična pustolovščina, režija Nia CaCosta, igrajo Brie Larson, Samuel L. Jackson, Iman Vellani, Zawe Ashton …

Carol Danvers aka. Stotnica Marvel si je povrnila svojo identiteto in se maščevala, vendar zaradi nenamernih posledic zdaj nosi breme celotnega destabiliziranega vesolja. Ko jo njene dolžnosti pošljejo v nenavadno črvino povezano z revolucionarjem rase Kri, se njene moči prepletejo z močmi superoboževalke iz Jersey Cityja – Kamale Khan, poznane tudi kot Gospa Marvel in Caroline odtujene nečakinje, kapetanke Monice Rambeau. Ta nenavaden trio mora združiti moči in se naučiti delovati usklajeno, da bi rešile vesolje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Leopold Majdič

Na današnji dan se je leta 1891 v Köflachu v Avstriji rodil eden izmed najvidnejših društvenih delavcev med obema vojnama in prvem desetletju po vojni v Trbovljah Leopold Majdič. Na njegovo pobudo so ustanovili planinsko sekcijo, turistično društvo, postavili prvo delavsko planinsko kočo v Sloveniji (1932) na Mrzlici, bil pa je tudi najbolj izpostavljen gledališki igralec na trboveljskem odru med obema vojnama in uspešen režiser. Umrl je 22. marca leta 1960 v Trbovljah.


Cene Vipotnik

Na današnji dan se je leta 1914 v Zagorju ob Savi rodil slovenski pesnik, prevajalec in urednik Cene Vipotnik. Spada v generacijo pesnikov iz obdobja tako imenovanih socialnih realistov. V povojni poeziji je poglobil intimno lirično izpovedovanje ter iskanje izbranih besed in metafor. Svojo edino pesniško zbirko Drevo na samem je izdal leta 1956. Izdal je tudi mladinsko zbirko Zelen grobek. Po smrti je izšlo zbrano delo Zemlje zeleni spomini (1975). Umrl je 2. septembra leta 1972 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni. Če pa veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKrvava bajka
Naslednji članekNa današnji dan: Leopold Majdič