Današnji torek je državni praznik Dan reformacije. Ne pozabite, zakaj praznujemo. Starejši bodo dan verjetno izkoristili za družinske obiske in obisk rajnih. Mladi pa za priprave na večer, ko bodo zažarele čarovnice, stvori, pošasti in vse drugo, kar spada zraven v noč čarovnic. Priznati je treba, da so se organizatorji potrudili in plehkemu »prazniku« dodali kar precej domišljije. Uživajte! Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 31. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo nestanovitno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Sprva bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ki se bo popoldne obračal na severno do severozahodno smer. Zvečer bodo padavine ponehale. Temperature bodo sredi dneva od 12 do 20 °C, popoldne pa se bo ohladilo. Pojavljali se bodo krajevni nalivi in močni sunki vetra.

V sredo bo povečini sončno, po nižinah bo zjutraj marsikje megla. V četrtek bo na zahodu rahlo deževalo, v vzhodnih krajih pa bo dokaj sončno. Spet bo pihal jugozahodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Noč čarovnic

Halloween Open Club ZMŠT

Danes od 16. do 20. ure v klubu ZMŠT v Trbovljah. »Pridruži se nam za strašljivo zabavo! Tokrat bomo prižgali čarobne sveče in se lotili ustvarjanja! Poslikavali si bomo obraze z najstrašnejšimi in najbolj kreativnimi vzorci, ustvarjali okraske za Noč čarovnic in še mnogo več! Za vse ljubitelje Halloweena, za tiste, ki si želijo preizkusiti svoje umetniške spretnosti in za vse, ki iščejo zabavo ob koncu oktobra. Pridi in se potopi v svet čarobnosti in domišljije z nami! Skupaj bomo naredili ta večer nepozaben. Se vidimo, če upaš!« so zapisali organizatorji.


ZMŠT

Vražja veselica

Zavod za mladino in šport Trbovlje pripravlja danes ob 20. uri čisto pravo Vrajo veselico. »Čez noč nas bodo popeljali štirje mladi in lokalni izvajalci elektronske glasbe Nick, Naboo, Spex in Yourko. Mojstre glasbe, ki se po navadi zadržujejo bolj v house, psytrance in drum’n’bass vodah, bo tokrat združil techno stil. Svojo zgodbo nam bodo predstavili v tematsko obarvanem klubu ZMŠT. Oblecite se v svoja strašna oblačila in se pridružite vražji veselici! Se vidimo na plesišču!« so zaukazali organizatorji v ZMŠT.


MC ZoS

Grozljiva večerja

»Trick or Treat! Bodite previdni, kmalu gredo lahko mimo vaše ulice duhovi. Ali ste dovolj pogumni, da na dan 31. oktobra zapustite hišo? Potem ne oklevajte in pridite na našo Grozljivo večerjo, skrivnostni umor z okusnimi jedmi. Le še nekaj mest je na voljo,« so zapisali organizatorji današnjega večernega srečanja v MC Zagorje ob Savi. Z večerjo pričnejo ob 18. uri, morilca razkrijejo ob 21. uri, morda še prej.


Turistično razvojno društvo krajinski park Kum Dobovec

Tramp, buče, čarovnice in … Dirnbek

»Na večer, ko strašijo čarovnice, bodo v Lovski koči na Dobovcu zažarele buče. Strašne in grozne bodo odganjale zle duhove kriminalne zgodbe ugrabitve Trampa, ki se je zgodila točno na tem mestu. Zato vljudno vabimo, da pridete z bučami, kostumi in kitarami, saj bomo le z veliko hrupa lahko skupaj odgnali čarovnice. Ob 18. uri se prične delavnica izdelave buč in obrazne poslikave, pol ure kasneje bo predstavitev kriminalnega romana Tramp. Predstavil jo bo sam avtor knjige in član skupine Mi2 Jernej Dirnbek. Od 19.30 ure pa se bo nadaljevalo čarovniško druženje. Za dobro vzdušje bo poskrbljeno s čarovniškimi napoji in priboljški iz čarovniškega kotla. Duhce, vampirje, okostnjake in vse strašne maske čaka presenečenje,« so zapisali v vabilu organizatorji.


Glasbeno Društvo Cahn

Halloween Party

Glasbeno društvo Cahn bo nocoj ob 19. uri v Kantina na Ribniku v Trbovljah pripravilo zanimiv Halloween Party z rajanjem v ritmih punka in rocka. Nastopili bodo BibliBan (punk/metal/jazz) in Carlx Johnson (powerviolence). Najboljšo masko bodo nagradili. Po živi glasbi obljubljajo še zabavo z DJ.


Noč čarovnic v Evroparku

Iz Zagorja so sporočili, da se bodo čarovnice umaknile slabemu vremenu. Prireditev so odpovedali.


Delavski dom Trbovlje – kino

P’estanian in trije smrčketirji

ob 18. uri

Španska sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov Dogtanian and the three muskhounds (2023), režija Toni Garcia, scenarij Doug Langdale

Ta neverjetna animirana pustolovščina, ki temelji na slavnem romanu Trije mušketirji in je postavljena v 17. stoletje, sledi mlademu kužku P’estanianu, ki potuje v veličastni Pariz in upa, da bo izpolnil svoje sanje in postal eden od slavnih kraljevih zaščitnikov. P’estanian je mladi mečevalec, ki sanja, da bi se pridružil legendarnim Smrčketirjem. Potem, ko je dokazal svoje spretnosti in si pridobil njihovo zaupanje, mora s Smrčketirji braniti kralja pred skrivnostno zaroto zlobnega kardinala, ki želi prevzeti oblast. Ker ni nikogar drugega, ki bi ga rešil, se P’estanian in njegovi novi prijatelji, nadarjeni mečevalci, podajo na pustolovščino, da bi rešili kralja in osvobodili regijo.


Nuna 2

ob 20. uri

Grozljivka (Velika Britanija, ZDA, 2023), izvirni naslov The Nun II, režija Michael Chaves, scenarij Ian Goldberg, Richard Naing, Akela Cooper, igrajo Taissa Farmiga, Anna Popplewell, Bonnie Aarons

Zgodba se bo tokrat začela leta 1956, ko nekdo v Franciji ubije nekega duhovnika, nakar nuna Irene kmalu spozna, da se bo zopet morala spopasti z demonsko nuno, ki jo je obsedel demon Valak.

 


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan reformacije

Danes praznujemo dan reformacije. Na ta dan se spominjamo verskega, političnega in kulturnega gibanja v 16. stoletju. Obeležujemo tudi začetek slovenskega knjižnega jezika. V tem času sta namreč nastali prvi dve knjigi v slovenskem jeziku – Abecednik in Katekizem, ki ju je napisal Primož Trubar.


Svetovni dan varčevanja

Današnji dan je bil za svetovni dan varčevanja razglašen leta 1924 v Milanu, kjer je takrat potekal mednarodni kongres. Na njem so se zbrali predstavniki številnih hranilnic iz 27 držav, tudi hranilnic, ki so delovale na ozemlju današnje Slovenije. Sklenjeno je bilo, da je treba spodbuditi varčevanje po vsem svetu, obeleževanje tega dneva pa da naj bo priložnost za promocijo varčevanja.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Valentin Osredkar
Naslednji članekDan reformacije