Današnja sreda bo v Zasavju deževna kot povsod po Sloveniji. Sicer pa si lahko v miru ogledate koncert v Delavskem domu v Hrastniku z naslovom Hrastnik poje. Ali pa odidete na predstavitev magistrske naloge Izaka Špajzerja o razvoju slovenskega jazza. Ali pa si ogledate kakšno od zanimivi razstav v Zasavju. Še posebej priporočamo razstavo Oktobrski salon v Zagorju. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 25. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe. Ponekod bo spet pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 21 °C. Danes popoldne in zvečer bodo v zahodni Sloveniji obilne padavine, predvsem na jugozahodu so ob nevihtah možni tudi močnejši nalivi.

V četrtek bo povečini suho, zvečer in v noči na petek bo spet deževalo. Pihal bo jugozahodni veter. V petek dopoldne bo dež od zahoda ponehal, čez dan se bo zjasnilo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem odjemalcem iz TP Vrhe II, izvod Guna (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Hrastnik

Hrastnik poje

Zveza kulturnih društev Hrastnik pripravlja nocoj ob 18. uri pevsko prireditev Hrastnik poje. Na odru Delavskega doma se bodo predstavili otroci Vrtca Hrastnik (enota Lučka in enota Sonček), Otroški pevski zbor (OPZ) OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, OPZ OŠ NHR Podružnica Dol pri Hrastniku, Mladinski pevski zbor OŠ NHR Hrastnik in PŠ Dol, Ženski pevski zbor Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku in Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik.


Zasavski muzej Trbovlje

Izak Špajzer

V Zasavskem muzeju Trbovlje bodo nocoj ob 18. uri pripravili predstavitev magistrske naloge Izaka Špajzerja Razvoj jazza na Slovenskem v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja. V Zasavskem muzeju so se odločili, da bodo odprli vrata mladim, da lahko v njihovih muzejskih prostorih predstavijo širši javnosti svoje diplomske, magistrske in doktorske naloge. »Veselimo se pisanih idej, ključnih premislekov in novih pogledov,« so zapisali ob vabilu v muzeju.


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevke. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


France Klopčič

Na današnji dan se je leta 1903 v takratni Alzaciji, ki je leta 1903 spadala še pod Nemško cesarstvo, sedaj pa je del Francije, rodil jezikoslovec, zgodovinar, novinar, prevajalec, viden član revolucionarnega gibanja med obema svetovnima vojnama in vodja delavskih akcijskih čet v spopadu z Orjuno France Klopčič. Umrl je 28. aprila leta 1986 v Ljubljani.


Albert Ivančič

Na današnji dan se je leta 1921 v naselju Smast rodil rudarski inženir Albert Ivančič. Med vojno je sodeloval v NOB. Služboval je pri rudniku Zagorje in Trbovlje, bil generalni direktor Rudnika Trbovlje–Hrastnik, Zasavski premogovniki, REK Zasavje, od septembra leta 1976 dalje direktor Ljubljanske banke, Temeljne banke Zasavje in Trbovlje. Odlikovan je bil z Redom zasluge za narod III. stopnje in z Redom dela z zlatim vencem. Umrl je 6. oktobra leta 2017 v Trbovljah.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan suverenosti

Danes praznujemo dan suverenosti,  državni praznik, ki pa ni dela prost dan. Na ta dan se spominjamo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije – dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA) zapustil slovensko ozemlje.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekSteklarke in Glažarke
Naslednji članekNa današnji dan: France Klopčič