Današnji četrtek prinaša v Zasavje kar nekaj zanimivosti. V Trbovljah v ZMŠT se bodo sproščali, v ZoS danes igrajo odbojko in plešejo, v Hrastniku pogovorni večer v knjižnici, v Trbovljah se bodo cepili proti gripi. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 5. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sončno, zjutraj in del dopoldneva bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 19 do 22 °C.

V petek bo zmerno, občasno ponekod pretežno oblačno. V soboto bo sončno in nekoliko topleje. Jutra bodo po nekaterih nižinah meglena.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Izlakah do 7. oktobra na več odsekih popolna zapora, promet poteka ob gradbišču, zaradi gradnje kolesarske steze. Med vikendi je promet na odseku pri bencinskem servisu urejen izmenično enosmerno.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi izvedbe komunalnih vodov in modernizacije ceste velja na odseku od krožišča lokalne ceste do Eberlove ceste 6 v Zagorju popolna zapora ceste do 8. oktobra. Občasno bo promet sproščen čez odsek. Osebnim vozilom predlagajo obvoz preko Pečarjeve ulice, ceste Na bregu ali Eberlove ceste 9a. Za tovorna vozila priporočamo obvoz preko Pečarjeve ulice.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev oskrbe s pitno vodo v Zasavju.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 7.30 do 8. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Izlake 2, izvod Osnovna šola (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Liza (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 13. ure pa iz TP Potoška vas, izvod Farčnikova kolonija (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Zagorje

 

Knjižnica Antona Sovreta

Pogovor Andrej Mavri

V hrastniški knjižnici bodo danes ob 18. uri pripravili predstavitev knjige Andreja Mavrija Laško pod kljukastim križem. Pisec knjige se je rodil leta 1948 v rudarski družini v Kuretnem pri Laškem. Osnovno šolo je obiskoval v Laškem.  Sedaj je predsednik  združenja borcev za vrednote NOB Laško in vodi Rudarsko etnološko društvo Brezno – huda jama, ki se ukvarja z ohranjanjem rudarske dediščine. V knjigi Laško pod kljukastim križem avtor namenja pozornost II. svetovni vojni v občini Laško in okolici. Knjiga je posvečena spominu na slovenske upornike in partizane ter na očeta Jako, ki je bil aktivist OF na območju med Laškim in Sedražem in je kasneje kot borec Bračičeve brigade pomagal osvoboditi domovino Slovenijo. Moderatorka predstavitve bo Darja Grebenc. Dogodek knjižnica organizira v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Hrastnik.


ZD Trbovlje

Cepljenje proti gripi

V trboveljskem Zdravstvenem domu se danes prične cepljenje proti gripi. Cepljenje bodo za vse paciente izvajali v 2. nadstropju. Danes se lahko pacienti cepijo v prostorih ambulante družinske medicine 3 in v ambulanti družinke medicije Monike Mlinar Agrež od 8. do 12. ure (tam tudi od 14. do 18. ure).

Za otroke bo cepljenje proti gripi  potekalo v otroško šolskem dispanzerju  po predhodnem dogovoru z izbranim pediatrom.


Sprostitvena delavnica ZMŠT

Danes ob 17. uri pripravljajo v Klubu ZMŠT v Trbovljah sprostitveno delavnico, kjer boste raziskovali, zakaj je sprostitev tako izjemno pomembna. »Ali ste vedeli, da redna sprostitev lahko izboljša vaše zdravje, poveča produktivnost in pomaga pri obvladovanju stresa? Na naši sprostitveni delavnici bomo skupaj raziskali tehnike, ki vam bodo pomagale doseči notranji mir, sprostitev in boljše počutje. Pridite, da se spoznamo, delimo izkušnje in skupaj odkrijemo moč sprostitve. Ne zamudite te priložnosti za boljše počutje in spoznavanje novih prijateljev,« so v vabilu zapisali organizatorji.


Individualna svetovalnica ZMŠT

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje. Ob četrtkih od 12. do 17. ure in po dogovoru do 28. decembra za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje Individualna svetovalnica z uni. dipl. soc. ped. Tjašo Golob.

Psihološki in socialni izzivi, čustveni in vedenjski izzivi, samopodoba in identiteta, motivacija, smisel, cilji, zahtevna življenjska obdobja, soočanje s spremembami, težave s socialno vključenostjo, težave na področju odnosov, zadovoljevanje potreb, obvladovanje stresnega odziva telesa, šolski izzivi in karierno usmerjanje, osebnostna rast … in vse ostalo človeško.


RekreAktivna odbojka MC ZoS

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Plesni tečaj MC ZoS

Plesni tečaj poteka v septembru in oktobru enkrat tedensko in vsak četrtek med 18.30 in 20. uro do vključno 26. oktobra. Plesni tečaj je bil eden izmed izglasovanih predlogov v projektu #sampuvej, kar pomeni, da ga financira Mladinski center Zagorje, tako da je udeležba na tečaju brezplačna.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zlatice

Cvetje v jeseni

Skupina ročnih del Zlatice Društva upokojencev Trbovlje je pripravila razstavo ročnih del v klubski sobi Društva upokojencev Trbovlje. Razstava je danes odprta od 9. do 12.  in od 16. do 18. ure, jutri pa od 9. do 12. ure. Leta 1982 je sedem upokojenk v okviru Društva upokojencev Trbovlje ustanovilo skupino za ročna dela. V njej iz leta v leto več udeleženk ustvarja čudovite uporabne in okrasne izdelke v različnih tehnikah. Po 25 letih ustvarjanja je v skupini 23 upokojenk, ki so si v tem jubileju nadele ime Zlatice.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek 2022723.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Dancing Queen

ob 18. uri

Norveška družinska drama, izvirni naslov Dancing Queen (2023), režija Aurora Gossé, scenarij Silje Holtet, igrajo Liv Elvira Kippersund Larsson, Cengiz Al, Viljar Knutsen Bjaadal …

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Je prvi dan novega šolskega leta in dvanajstletni Mini se življenje postavi na glavo. Na šolo je prišel novinec E.D.Win, eden najboljših hiphop plesalcev v državi. Med glavnim odmorom na dvorišču šole E.D.Win učence povabi v novo plesno skupino, ki gre po zmago na državno tekmovanje The Mjøsa challenge. Avdicija bo jutri. Mina se prijavi ter se s pomočjo iskrene in duhovite babice loti intenzivnega učenja plesa. Nauči pa se tudi preseči težke skrbi o lastni samopodobi in se začne zavedati, kaj pomeni verjeti vase.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan učiteljev

Danes obeležujemo svetovni dan učiteljev. Na ta dan se spominjamo podpisa Priporočila o položaju učiteljev iz leta 1966, ki velja še danes. Dokument jasno določa pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govori o položaju, ki bi ga ti glede na zahtevnost dela, ki ga opravljajo, morali imeti v družbi.


Savus


 

Prejšnji članekZbiranje lego kock
Naslednji članekMetalia je gazela