Za danes je napovedano sončno vreme in kar nekaj izklopov elektrike po Zasavju. Dogodki potekajo v hrastniški in zagorski knjižnici, idealno za knjigoljube in popotnike. Ne pozabite si začiniti dan po vašem okusu in poskrbite, da bo lepo tudi tistim, ki jih imate najraje.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Torek, 26. septembra 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sončno, več oblačnosti bo dopoldne v vzhodni in južni Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne 20 do 25°C.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Sopota-Podkum-Zagorje je pri Šklendrovcu do 26. septembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranitve materiala za mrežami in sanacije lovilne mreže.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnih sistemov Lepiš in Šentgotard, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur. Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ. Ukrep prekuhavanja pitne vode velja do preklica.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 11. ure iz TP Klenovik, Šklendrovec II, Šklendrovec žaga, Šklendrovec spodnji, od 8.30 do 11. ure iz TP Leše, izvod Zgornje Leše, od 11. do 14. ure pa iz TP Prečnam izvod Krbulje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Brebrno, izvod Špital in od 8. do 11. ure iz TP Zabreznik (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


VDC Zasavje

Danes bo ob 10. uri v VDC Zasavje potekala ustanovna sekcija uporabnikov VDC/CUDV iz vse Slovenije – Skupnosti VDC Slovenije.

Ob vseh spremembah zakonodaje, ki se dogajajo mimo uporabnikov, je NUJNO slišati njihov glas. Kaj si pa ONI želijo – pri  delu,  bivanju, podpori v svojem življenju?


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Andrej Voje: Potopljene skrivnosti

Vableni danes ob 18.00 v prostore mladinskega oddelka Knjižnice Zagorje, kjer bo gost Andrej Voje, podvodni fotograf in snemalec.

Goste popeljal v globine Jadranskega morja in predstavil skrivnosti potopljenih ladij in avionov, ki so svoj zadnji pristan dočakali v morskih globinah. Ker pri svojem raziskovanju morja sodeluje tudi s podvodnimi arheologi, vam bo predstavil tudi njihova odkritja.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Srečanje bralnega krožka

Danes se ob 19. uri lahko udeležite bralnega krožka. Ta poteka v manjši skupini, enkrat mesečno v prostorih knjižnice. Tema vsakega krožka so dela posameznega slovenskega pisatelja oz. pisateljice. Pri izbiri se upoštevajo obletnice rojstev in smrti avtorjev ter želje članov. Prisotne se vsakič seznani tudi z novimi naslovi v knjižnici ter novostmi na slovenskem knjižnem trgu.


McZoS

Razstava: Nežine slike na platno

Do konca septembra bo v Mali Hali v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala razstava likovnih del Neže Prašnikar. Vabljeni na ogled razstave od ponedeljka do četrtka med 8. in 16. uro ter ob petkih med 8. in 20. uro. Neža je junija letos na 7. likovnem natečaju Jaz, umetnik, ki se ga je v organizaciji OŠ Ivana Skvarče letos udeležilo 150 učencev, dosegla 2. mesto v svoji kategoriji.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

danes dogaja V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Bogdan Lipičnik

Na današnji dan se je leta 1946 v Zagorju rodil univerzitetni profesor dr. Bogdan Lipičnik, ki se je ukvarjal s psihologijo, ekonomijo in razvojem kadrov. Predaval je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, svojo poklicno pot pa je pričel v trboveljski Iskri. Lipičnik je avtor več knjig o organizaciji podjetij in razvoju človeških virov. Umrl je 5. marca leta 2018 v Trbovljah.


Simon Sanda

Na današnji dan se je leta 1974 v Trbovljah rodil ilustrator Simon Sanda. Po poklicu je strojni inženir, leta 2009 pa je ustanovil lastno podjetje Studio Sanda, kjer se ukvarja z blagovnimi znamkami in celostnimi grafičnimi podobami, video animacijami, ilustracijami, izdelavo maskot, kreiranjem risanih likov, karikaturami, stripi ter zgodborisi (storyboard). V začetku leta 2017 je ustanovil tudi Zavod Risanje, danes Zavod Ilu, kjer organizirajo tečaje in delavnice s področja dizajna, risanja, animacije ter kreativnega razmišljanja. Trenutno živi in ustvarja v Laškem.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Evropski dan jezikov

Na pobudo Sveta Evrope 26. septembra vsako leto praznujemo evropski dan jezikov. Ta dan je namenjen opozarjanju javnosti na pomen učenja jezikov in razširjanja nabora jezikov, ki se jih učimo. Namen je tudi spodbujanje raznojezičnosti in medkulturno razumevanje ter zavzemanje za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi.


Svetovni dan kontracepcije

Današnji dan je tudi svetovni dan kontracepcije, ki ga je med drugimi organizacijami podprla tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Namenjen je osveščanju o kontracepcijskih možnostih, izboljšavah spolnega zdravja in prizadevanju za svet, v katerem bo vsaka nosečnost zaželena. Na svetu je po ocenah letno 211 milijonov nosečnosti, od teh 40 % neželenih. Vsako leto rodi 16 milijonov deklet med 15. in 19. letom ter milijon deklet mlajših od 15 let.


Dan slovenskih lekarn

Vsako leto 26. septembra obeležujemo dan slovenskih lekarn pod okriljem Sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu in Lekarniške zbornice Slovenije. Namen tega dneva je javnost opozoriti na poslanstvo in pomen lekarniške dejavnosti.


Savus


 

Prejšnji članekPreizkus orožja v Zagorju
Naslednji članekNa današnji dan: Bogdan Lipičnik