V Zasavju bo današnja sreda najbolj zanimiva v Hrastniku in v Trbovljah. V Hrastniku bo potekal nekakšen evropski dan, v Trbovljah pa bo predaval pater Gržan. V Danes si naredite dan in naredite ga tistim, ki vas obdajajo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sreda, 13. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Čez dan bo pihal jugozahodnik. Proti večeru bo v severni in zahodni Sloveniji možna kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 24 do 29 °C.

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in posameznimi nevihtami. Nekoliko hladneje bo. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v zahodni in deloma osrednji Sloveniji bodo posamezne plohe.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Znojile, NNV Šola Znojile (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Europe Direct Zasavje

Govor Ursule von der Leyen

Europe Direct Zasavje pripravlja v sodelovanju z Mladinskim centrom Hrastnik prenos v živo govora predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Pričnejo ob 9. uri v Mladinskem centru Hrastnik. Predsednica von der Leyen bo govorila o aktualnih vprašanjih, ki zadevajo Evropsko unijo, ter odgovarjala na vprašanja udeležencev.


Europe Direct Zasavje

Vpliv Evropske unije na lokalno skupnost

Europe Direct Zasavje pripravlja danes ob 17. uri v sodelovanju z Mladinskim centrom Hrastnik še drugi del evropskega dogodka, razpravo z gosti o vplivu Evropske unije na lokalno skupnosti. Sodelovali bodo Miha Mirt, Nermin Bajramović in Rada Drnovšek, ki bodo spregovorili o aktualnih družbenih temah. V razpravi bodo delili svoje strokovno znanje in razmišljanja, razprava pa bo odprta za vprašanja iz občinstva, zato organizatorji vabijo, da sodelujete in prispevate k razpravi o prihodnosti Evrope in družbe. Dogodek bo potekal v Mladinskem Centru Hrastnik.


ZLU

Predavanje patra Gržana

V Delavskem domu Trbovlje bo ZLU danes ob 10. uri predavanje patra dr. Karla Gržana. Spregovoril bo o sočutju, brezpogojni ljubezni in smehu. Pater Gržan je človek širokih obzorij in velikega srca. Je magister teoloških ved in doktor znanosti s področja literarnih ved. Poleg duhovniškega poklica se posveča tudi pisanju knjig, preko katerih osvetljuje številne teme. Veliko časa nameni raziskovanju in nenehnemu učenju. Kljub vsem nazivom in pridobljenemu znanju pa navdahne s svojo skromnostjo, srčnostjo, toplino in ponižnostjo do življenja. Ne glede na vse preizkušnje ostaja zvest svojim najglobljim vrednotam in to tudi izžareva. Tokrat bo spregovoril o sočutju, brezpogojni ljubezni in smehu – vse, kar v teh časih več kot potrebujemo. Vstop na predavanje je prost.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus