sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavju bo na današnji torek kar pestro. Čaka nas predstavitev knjige, sprejem ironmana in otvoritev igrišča. Danes si naredite dan in naredite ga tistim, ki vas obdajajo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Torek, 12. september 2023


Vreme

danes dogajaDanes bo pretežno jasno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, najvišje dnevne od 27 do 30 °C.

V sredo bo prevladovalo sončno vreme. Pihal bo jugozahodnik. Popoldne in zvečer bodo predvsem v severni in zahodni Sloveniji nastale posamezne plohe in nevihte. V četrtek bo spremenljivo s plohami in posameznimi nevihtami.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod 4. Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Sprejem Iztoka Deželaka

Danes bo ob 18. uri pred Delavskim domom Trbovlje potekal sprejem Iztoka Deželaka. Iztok je šele kot drugi Slovenec končal trojno preizkušnjo ironmana, enega najtežjih triatlonov in pri tem dosegel neverjetno 2. mesto.

 


Knjižnica Zagorje

Danes lahko ob 18. uri v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi prisluhnete Mariji Martinčič Bauman. Ta bo predstavila svojo knjigo z naslovom Moji IVF otroci.

Takole pravi avtorica: »Ta knjiga je za Vas, da Vam olajša soočanje z neplodnostjo. Popeljala Vas bo skozi različne prakse in predloge, da se Vam naročje nekoč zapolni z majhnim bitjecem. Odkrito priznam, da bi se danes postopkov lotila povsem drugače. Zato v tej knjigi ne pišem formule za uspeh. Lahko pa vam iz dna duše povem: »Vztrajajte! Izplača se!« Jaz sem s svojimi izkušnjami in znanjem tu za vas. Da upam in sanjam z vami, da vam pomagam, kakor pomagati znam. Pomembno je tudi, da okolje razume in takšne pare podpira.


Mladinski center Hrastnik

Danes med 16. in 19. uro vabljeni na Hrastkov dan na igrišče na Logu. Potekala bo uradna otvoritev polepšanega in prenovljenega igrišča CITYPLAY(ground). Skupaj boste lahko preizkusili nove talne igre, ustvarjali in si ogledali predstavo z naslovom Čisto pravi cirkus.

 


McZoS

Razstava: Nežine slike na platno

Do konca meseca septembra bo v Mali Hali, v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala razstava likovnih del Neže Prašnikar. Vabljeni na ogled razstave od ponedeljka do četrtka med 8. in 16. uro ter ob petkih med 8. in 20. uro.

Neža je junija letos na 7. likovnem natečaju Jaz, umetnik, ki se ga je v organizaciji OŠ Ivana Skvarče letos udeležilo 150 učencev, dosegla 2. mesto v svoji kategoriji.


Kulturni center Delavski dom Zagorje

Razstava tečajnikov Šole risanja in slikanja 2022/23

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje poteka razstava del tečajnikov Šole risanja 2022/23 Društva Ars vizija. Razstava bo odprta do 20. septembra.

 


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Nikolaj Beer

Na današnji dan se je leta 1945 v Križevcih v Prekmurju rodil slikar Nikolaj Beer. Nikolaj Beer je sodelavec in mentor številnih likovnih kolonij v Sloveniji (še posebej ene najbolj znanih Zagorje-Izlake) in sosednjih državah. Je tudi redni sodelavec evangeličanskega verskega tiska. Grafično oblikuje naslovnice ter s svojimi upodobitvami dopolnjuje njegovo vsebino. Živi in ustvarja na Izlakah. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi veliko premijo v Szombathelyju leta 1989 in v Kranju leta 2004. Prejel je tudi dve nagradi za življenjsko delo (Zagorje ob Savi 1990 in Murska Sobota 1993). Leta 2015 je prejel nagrado Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Beer je eden najbolj prepoznavnih in cenjenih sodobnih likovnih umetnikov v Sloveniji.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Evropski dan ustnega zdravja

Vsako leto 12. septembra obeležujemo evropski dan ustnega zdravja. Prav je, da se ob takšnih trenutkih zamislimo nad stanjem v naših ustih. Navsezadnje so zobje tudi okras našega obraza! Zdrav nasmeh je velika prednost in uspeh, zato se zanj potrudimo. Evropski dan ustnega zdravja nosi pomembno sporočilo: Breme ustnih bolezni je veliko, zato je potreben bistveno večji poudarek nameniti preventivi in zdravju ustne votline ter boljšemu razumevanju, zakaj in koliko je za kakovost življenja pomemben odnos do lastnega zdravja.


Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor