Današnji petek bo pester. Lahko se udeležite humanitarnega teka, strelskega tekmovanja, delavnice o prepoznavanju lažnih novic ali pa si ogledate filma v DDT. Ne pozabite – naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Petek, 8. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo precej jasno s kakšnim oblakom več kot včeraj. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah kratkotrajna megla, ponekod v notranjosti pa čez dan šibak veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, najvišje dnevne od 23 do 27°C.

V soboto in nedeljo se bo nadaljevalo precej jasno vreme, predvsem v notranjosti. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Še za kakšno stopinjo topleje bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta 2, izvod 2. Dornik (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Ravenska vas, izvod 3. Ravenska vas (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zasavski humanitarni tek

Danes od 8.00 do 15.00 vabljeni v Športni park Rudar Trbovlje na 12. zasavski tek. Ob 10. uri bo potekala novinarska konferenca, ob 10.30 pa bosta nastopila Damijan Planar in Anja Pustak Lajovic, dogodka pa se bo udeležila tudi častna pokroviteljica Nina Medvešek.

 


DU Zagorje – Strelsko tekmovanje

Danes ob 8. uri poteka strelsko tekmovanje, ki bo organizirano v prostorih strelskega društva Kisovec. Za več informacij se obrnite na duzagorje@gmail.com ali na 031 374 052.


Državno prvenstvo v startu sankanja – 18. pokal Zagorske doline – trening v startu sankanja – memorial Aleša Pocieche

Danes ob 18. uri sankaško društvo Zagorska dolina in Občina Zagorje ob Savi organizirata Državno prvenstvo v startu sankanja. Dogodek bo potekal na sankaškem poligonu Kisovec.

 

 

 


Zasavska ljudska univerza

Vse aktivnosti so za udeležence brezplačne, obvezne so le predhodne prijave.  Prijavite se lahko prek spletnega obrazca, ki ga najdete na spletni strani ZLU. Za več informacij lahko pokličite na telefonsko številko 03 56 55 131 oz. 031 617 335 (Nika Bukovšek) ali nam pišite na nika.bukovsek@zlu.si.

Preprečevanje lažnih novic

Danes bo ob 8. uri v prostorih ZLU (Trg svobode 11a, Trbovlje) potekala delavnica z naslovom Preprečevanje lažnih novic. Lažne novice so postale razširjene in lahko imajo resne posledice na naše mnenje, odločitve in družbeno okolje. Na naši delavnici boste pridobili praktično znanje, s katerimi se boste naučili prepoznati in razkriti lažne novice ter razumeti, kako se te informacije širijo.

Predstavili bomo ključne koncepte, ki vam bodo pomagali prepoznati lažne novice, kot so preverjanje dejstev, preverjanje verodostojnosti virov, prepoznavanje pristranskosti in manipulacije ter razumevanje strategij dezinformacij. Skozi praktične primere boste pridobili trdne veščine za kritično razmišljanje in analizo informacij.

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.

 


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


McZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bodo danes pripravili dejavnost Hengamo v MC, dnevni center za mlade. Dogodek se odvija vsak petek, hengali pa bodo od 15. uri do 21. ure.

 

Razstava: Nežine slike na platno

Do konca meseca septembra bo v Mali Hali, v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala razstava likovnih del Neže Prašnikar. Vabljeni na ogled razstave od ponedeljka do četrtka med 8. in 16. uro ter ob petkih med 8. in 20. uro.

Neža je junija letos na 7. likovnem natečaju Jaz, umetnik, ki se ga je v organizaciji OŠ Ivana Skvarče letos udeležilo 150 učencev, dosegla 2. mesto v svoji kategoriji.


Kulturni center Delavski dom Zagorje

Razstava tečajnikov Šole risanja in slikanja 2022/23

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje poteka razstava del tečajnikov Šole risanja 2022/23 Društva Ars vizija. Razstava bo odprta do 20. septembra.

 


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Kino DDT

Moja obilna grška poroka 3

ob 18. uri

Ameriška romantična komedija My Big Fat Greek Wedding 3 (2023). Režija: Nia Vardalos, scenarij: Nia Vardalos; igrajo: Stephanie Nur, Lainie Kazan, Elena Kampouris, John Corbett, Nia Vardalos, Andrea Martin …

Grška družina Portokalosovi se bo odpravila na družinsko srečanje v Grčijo, pri tem pa doživljala prisrčno in izjemno zabavno popotovanje, polno ljubezni in preobratov. Grška družina Portokalosovi se bo odpravila na družinsko srečanje v Grčijo, pri tem pa doživljala prisrčno in izjemno zabavno popotovanje, polno ljubezni in preobratov.

V prvem delu komedije iz leta 2002 spoznamo svojeglavo Toulo, ki se zagleda v postavnega neznanca Iana, s katerim prične hoditi na zmenke, se kmalu poročita in se trudita povezati svoji družini. V drugem delu (2016) pa se zakonca srečujeta s težavami z odraščajočo najstniško hčerko, pa tudi z iskrico v zakonu, velika družina pa se pripravlja na še obilnejšo grško poroko.


Nuna 2

ob 20. uri

Ameriška grozljivka The Nun II (2023). Režija: Michael Chaves, scenarij: Ian Goldberg, Richard Naing, Akela Cooper; igrajo: Taissa Farmiga, Anna Popplewell, Bonnie Aarons …

The Nun 2 zgodba se bo tokrat začela leta 1956, ko nekdo v Franciji ubije nekega duhovnika, nakar nuna Irene kmalu spozna, da se bo zopet morala spopasti z demonsko nuno, ki jo je obsedel demon Valak.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Peter Kauzer

Na današnji dan se je leta 1983 v Hrastniku rodil kajakaš na divjih vodah, svetovni prvak in srebni olimpijec Peter Kauzer. Z veslanjem se je pričel ukvarjati leta 1990 kot član Brodarskega kluba Hrastnik. Njegova disciplina je slalom na divjih vodah v kategoriji K-1. Trenira ga njegov oče, Peter Kauzer starejši, tudi sam nekoč vrhunski kajakaš. V svoji disciplini je postal svetovni prvak leta 2009 in 2011 ter evropski prvak leta 2010 in 2018. Udeležil se je poletnih olimpijskih iger v Pekingu 2008 (13. mesto) in v Londonu 2012 (6. mesto), kjer je bil tudi zastavonoša Republike Slovenije na otvoritveni slovesnosti. Posebno mesto v njegovi karieri pa imajo poletne olimpijske igre v Riu de Janeiru 2016, kjer si je priboril srebrno medaljo. Člani Društva športnih novinarjev Slovenije so ga za športne dosežke nagradili z nazivom Športnik leta 2011. Večkrat je bil nominiran in izbran za najboljšega kajakaša Slovenije. Kauzer je tudi častni občan Občine Hrastnik od leta 2006.


Miha Marinko

Na današnji dan se je leta 1900 v Rovtah nad Trbovljami rodil revolucionar, družbenopolitični delavec, narodni heroj in nekdanji predsednik slovenske vlade Miha Marinko. Po letu 1919 je sodeloval v več stavkah in v spopadu z Orjuno v Trbovljah 1. junija 1924. Istega leta je odšel v Francijo, kjer je delal kot rudar, bil sprejet v Komunistično partijo ter politično deloval v jugoslovanski sekciji KP Francije. Od tam je odšel v Nemčijo in leta 1931 v Sovjetsko zvezo. V Trbovlje se je vrnil leta 1933 in postal sekretar PK KPJ za Slovenijo. Decembra 1941 so ga ujeli Italijani ter ga maja 1942 obsodili na 30 let ječe. V njihovih zaporih je ostal do kapitulacije Italije in se konec leta 1943 vrnil na slovensko osvobojeno ozemlje. Januarja 1958 je kot politični voditelj Slovenije skušal miriti stavkajoče rudarje v Trbovljah, tako da je obrnil vlogo, ki jo je imel tam v mladosti. Umrl je 19. avgusta leta 1983 v Ljubljani, kjer je pokopan v grobnici narodnih herojev.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan pismenosti

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je 8. september določila za mednarodni dan pismenosti. Danes je na svetu skoraj štiri milijarde pismenih ljudi, kar je zadosten razlog za praznovanje mednarodnega dneva pismenosti. Da bi dosegli univerzalno pismenost, je potrebno bolj učinkovito delo ob istočasni oživitvi politične volje, ki bi težila k ustreznejšemu pristopu preprečevanja nepismenosti na lokalni, državni in mednarodni ravni.


Svetovni dan fizioterapije

Na današnji dan praznujemo svetovni dan fizioterapije (SDF), ki je znak  enotnosti in solidarnosti do poklica. Predstavlja priložnost, da tako laična kot strokovna javnost bolje spozna ta poklic, namenjen bolnikom in celotni družbi. Društvo Svetovna fizioterapija združuje 122 članic in globalno predstavlja skupino več kot 450.000 fizioterapevtov. Združenje fizioterapevtov Slovenije je aktivni član Svetovne fizioterapije že 25 let. Tema letošnjega dneva je Rehabilitacija in COVID-19. Izbrali so jo z namenom informirati svetovno javnost o pomembnosti fizioterapevtove vloge pri obravnavi ljudi v fazi okrevanja po Covid-19. Hkrati promovira tudi izvajanje fizioterapije na daljavo, kar je del tele zdravja ali e-zdravja.


Savus