Danes je spet najdaljši dan v tednu – ponedeljek. Ne ustrašite ga, saj, ko ga bo konec, bo za vami najdaljši dan v tednu in vse bo laže. Sicer pa si lahko postrežete z običajnimi ponedeljkovimi dejavnostmi. Naredite si dan in naredite ga tudi tistim okrog sebe.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 4. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno, popoldne pa se bo postopno jasnilo. Pihal bo severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 22 do 25 °C.

V torek in sredo bo pretežno jasno, še bo pihal severovzhodnik.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut) zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih motenj pri oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Limovce, izvod Prosevnik (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kalec, Klek II, Vasle (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


VDC Zasavje – Sočutna točka

Slovensko društvo HOSPIC vabi tiste, ki potrebujejo podporo pri soočanju z umiranjem in minljivostjo ter v procesu žalovanja. Sočutna točka bo deluje vsak prvi delovni ponedeljek v mesecu v VDC Zasavje v Zagorju. Več si preberite na Brezplačno svetovanje v Zagorju.


Galerija f 2,8

Ples je življenje

Poletna razstava  v foto galeriji f 2,8 v Zagorju je namenjena sladokuscem, ki cenijo tako ples kot portret v aktu in polaktu. Fotografije je ustvaril Janez Kukec Mezek, dolgoletni član in tajnik Foto kluba Ljubljana. Pretežno vse razstavljene fotografije so v črno beli izvedbi z izjemo ene, ki izstopa tako vsebinsko kot tudi barvno. Pogled, ki ga je Janez Kukec Mezek namenil obiskovalcem, pa je triptih, ki je prisoten v vsakem okvirju. Fotografije privlačijo z gibom in z zamrznjeno pozo. Razstavo  Ples je življenje si lahko ogledate do 11. septembra 2023. Danes je galerija odprta od 17. do 19. ure.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dr. Maša Jazbec

Na današnji dan se je leta 1981 v Trbovljah rodila multimedijska umetnica, ki ustvarja predvsem na področju videa in interaktivnih instalacij dr. Maša Jazbec. Leta 2010 je diplomirala na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Študij novomedijske umetnosti je nato nadaljevala na podiplomskem oddelku Interface Cultures na Univerzi za umetnost in dizajn v Linzu v Avstriji. Doktorski študij je opravila na Univerzi v Tsukubi na Japonskem. V okviru doktorskega študija je opravila inženirsko rezidenco na priznanem raziskovalnem inštitutu ATR (Advanced Telecommunications Research Institute International) v Kyotu na Japonskem. Od leta 2013 soustvarja mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium v Trbovljah. Od oktobra 2019 je vodja DDTlaba (Trbovlje), enega izmed treh laboratorijev znotraj mreže RUK (Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture). Izbrali so jo za Zasavko leta 2018.


Mira Mihelič

Na današnji dan je leta 1985 umrla slovenska pisateljica in prevajalka Mira Mihelič. Rodila se je 14. julija leta 1912 v Splitu v premožni meščanski družini Kramer. V mladosti sta se starša ločila in oče jo je poslal v Ljubljano k teti, nato pa v Trbovlje k starim staršem. Po končani mali maturi so jo poslali v Švico, kjer se je naučila govoriti in pisati francosko, nemško in angleško. Maturirala je na gimnaziji Poljane, nato je študirala pravo, a študija ni dokončala, saj se je poročila in prevzela vlogo žene in matere. Zaradi sodelovanja z OF je bila med drugo svetovno vojno dvakrat zaprta. Po letu 1945 je bila prevajalka in svobodna književnica, neposredno po vojni pa prva slovenska poklicna pisateljica, ki je napisala 17 romanov in drugih proznih del za odrasle.


Vinko Pfeifer

Na današnji dan je leta 2016 v Trbovljah umrl učitelj praktičnega in teoretičnega pouka na sedanji Srednji tehniški in poklicni šoli v Trbovljah Vinko Pfeifer. Rodil se je 18. januarja leta 1934 v Trbovljah, kjer je živel celo življenje. Njegovo življenje je zaznamovalo tudi planinstvo, slikarstvo in zborovsko petje. Izdal je dve pesniški zbirki in en roman. Leta 2014 je praznoval 80-letnico, ki jo je februarja 2015 obeležil z razstavo v Delavskem domu Trbovlje in na ogled postavil 81 likovnih del z njemu najbolj ljubo planinsko tematiko. Na Triglav se je podal kar 109-krat.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus