Prva ideja o zasedbi, ki bi izvajala bolj kvalitetno glasbo z razširjeno zasedbo, se je pojavila že leta 2015. Leto kasneje so se Luka Groboljšek, Peter Jeretina in Miha Plantarič odpravili v studio in posneli prvi skladbi. Takrat se jim je pridružila tudi pevka Sabina Peklaj-Binna.

»Prišli smo na isto linijo, ker je vrhunska pevka in prvi dve skladbi You are my sunshine in Venček slovenskih narodnih skladb smo posneli z njo,« pravi Luka Groboljšek. Potem so vsako leto izdali dve do tri skladbe. Groboljšek: »Po štirih letih ustvarjanja je bilo vse že tako daleč, da smo začeli razmišljati, da bi izdali ploščo. Takrat smo stopili na plin, se zaprli v studio in vse skupaj dokončali. Posneli smo 13 skladb s skupaj kar 90 glasbeniki.«

Rdeča nit zasedbe je bila že od samega začetka združevanje glasbenikov pri ustvarjanju jazzovsko obarvanih skladb, ki so podprta s kvalitetnimi aranžmaji. Leta 2018 so združil moči z več kot dvajsetimi glasbeniki in v aprilu začeli snemanje dveh novih skladb. Posneli so tudi prvo avtorsko skladbo Happy song, pri kateri sta se zasedbi pridružila flavtistka Andreja Ravnikar in kitarist Robert Pikl. Pri ustvarjanju zvoka pa je sodeloval tudi Bernie Grundman, ki je v svoji karieri sodeloval z mnogimi največjimi glasbeniki kot so Miles Davis, Quincy Jones, The Doors, Joni Mitchell in Joe Cocker, zvokovno je oblikoval tudi Thriller Michaela Jacksona ter nepozabno skladbo Princa Purple Rain.

Po enoletnem predahu je zasedba zopet izdala dve skladbi: Poletno noč z gostjo Mašo But ter leta 2020 skupaj s tekstopiscem in pevcem Urošem Ržišnikom skladbo Naša knapuska kri. Zanjo so na vrhu rudniškega stolpa v Kisovcu posneli prvi videospot. Leta 2021 so v sodelovanju z Emirjem Ibrakićem izdali skladbo Lud i mlad. »Takrat smo začeli intenzivno delati na ostalih skladbah našega prvega albuma, pri katerem smo na koncu več kot uspešno združili več kot 90 glasbenikov iz vse Slovenije, Italije, Nizozemske in Brazilije. Nastal je album trinajstih jazzovsko obarvanih, orkestralno navdihnjenih skladb, ki so plod petletnega dela zasedbe Lagard.

»Z albumom smo zelo zadovoljni. Vse je dobro: grafika, nabor skladb – vse se je poklopilo tako, kot je bilo zamišljeno. Naslov Take Five (5) je v smislu vzemite pet let našega dela, naših idej in uživajte,« pravi Groboljšek.

Danes Lagard sestavljajo Luka Groboljšek, Peter Jeretina in Tilen Gavranovič, ki predstavljajo jedro zasedbe. Groboljšek: »Vsaka skladba je drugače zastavljena. Med tem, ko je pri eni dovolj, da se nam pridruži 5-6 pihalcev, je na drugi strani potrebna skoraj cela garnitura simfoničnega orkestra. Mislim, da je bistvo vsega tega, da ustvarjamo glasbo brez nekih mentalnih omejitev. V fazi ustvarjanja nikoli ni bilo vprašanja kaj je pravilno in kaj ne, samo zveneti je moralo prav in imeti raven kvalitete, katero smo želeli.

Glasba Lagarda je pisana, stilsko raznolika. Vključuje funk, jazz, soul, latino glasbo pa vse do narodnih zvrsti v jazz preoblekah. »Želeli smo, da je naša glasba prijetna za uho in da ni prezahtevna. Še vedno pravim, da poslušalci čutijo, kaj je dobro in kaj ne. Samo smeti je toliko, da je včasih malce težje to odkriti,« pravi Luka.

Zdi se, da je v njihovi glasbi kar veliko zasavskega pridiha. Groboljšek: »S Kisovčanom Urošem Ržišnikom smo naredili skladbo Naša knapuska kri, s Trboveljčanom Emirjem Ibrakićem Lud i mlad, sodelovali smo s pevsko skupino Lipa. Velik del nabora inštrumentalistov je naših kolegov iz godb, raznih orkestrov in drugih zasedb. Nekako vedno lebdimo nad Zasavjem, kar je normalno, saj se tu družimo, igramo v različnih zasedbah in tako izmenjujemo glasbene ideje. Kamorkoli te v življenju ali v ustvarjanju zanese pot, če si Zagorjan ali Zasavčan, vedno nekako priletiš nazaj v dolino.«

Naša zadnja skladba Knapovska polka je od ansambla Janeza Mahkoviča iz Zagorja, ki je bil v času Avsenikov špica narodnozabavnih ansamblov. Snemali so z Vilkom Ovsenikom, igrali doma in po svetu, pa vendar danes redko kdo pozna njihovo glasbo. Včasih ljudje pozabijo, da je tudi glasba naša dediščina, katero je potrebno prav tako negovati in obnavljati.

Lagardovci so leta 2022 so z okrepljeno 22 člansko zasedbo nastopili na slovesnosti ob odprtju prenovljenega odra v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje in med prvimi lahko preizkusili prenovljeno odrsko tehniko. V tem letu pa pripravljajo zanimiv koncert z mnogimi gosti. Luka Groboljšek: »Kot jazz trio greš lahko igrati kamorkoli želiš. Naša glasba pa je orkestralno podprta, zato na odru rabiš veliko več glasbenikov, prav tako so takšni koncerti tehnično bistveno večji zalogaj. In oktobra bo končno napočil čas za takšen koncert, saj pripravljamo koncert z naslovom Lagard s simfoniki, na katerem se nam bodo pridružili tudi gostje z albuma Take 5. Koncert bo 21. oktobra ob 19. uri v Kulturnem centru Delavski dom  Zagorje.«

MP

Foto: Lagard