Današnja sobota bo nekakšno slovo od poletja. Predvsem v Trbovljah se bo dogajalo na polno. Privoščite si kakšno prireditev. Poletni oder, Game splash, Srečanje pesnikov, Koncerti v Mestnem parku, v Zagorju pohod na Čemšeniško planino, na Dolu pa gasilska veselica. Naredite si dan in naredite ga tudi tistim okrog sebe.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 2. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva po nekaterih nižinah megla, čez dan bo povsod sončno. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 29 °C.

V nedeljo bo povečini sončno z nekaj jutranje megle. Popoldne bo več spremenljive oblačnosti, v severni in vzhodni Sloveniji je možna kakšna ploha ali nevihta. Zapihal bo severovzhodni veter. V ponedeljek bo sprva zmerno oblačno, čez dan pa kaže na sončno vreme. Nekoliko hladneje bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut) zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih motenj pri oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobav električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 7. do 8. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Trg Franca Fakina (nadzorništvo Trbovlje. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Poletni oder

Barfolk, Godalkanje in Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Danes ob 20. uri bodo na ploščadi med Delavskim domom Trbovlje ter Zavodom za mladino in šport Trbovlje pripravili večer komedije in glasbe. Na kratko: živahna violinska glasba in skeči trboveljskih gledališčnikov. Smeh bodo izvabljali odlični skeči trboveljskih gledališčnikov, za glasbene užitke pa bo poskrbela živahna violinska plesna glasba Godalkanja.

Pred dobrimi desetimi leti je val sodobnega “balfolk” trenda oplazil Slovenijo. Ko so glasbeniki ugotovili, da ga lahko prilagodijo tudi sedečemu občinstvu, pa se je rodil Barfolk. Tokrat se bodo predstavili s programom, ki melodije ter glasbena narečja srednje in zahodne Evrope prepleta s keltskimi vplivi, dodaja bisere sodobnih skladateljev in predstavi tudi avtorska dela. Barfolk zasedba: Barja Drnovšek – violina, Nika Škodič – violina, Bojan Cvetrežnik – kitara, viola, Blaž Celarec – tolkala, gostje: Eva Rojko – violončelo, vokal, Clarisse Petrovič Duret – violina, Hana Ravnak – vokal, oboa, kitara.


Turistično društvo Čemšenik

Pohod Po poti Janeza Drnovška

Turistično društvo Čemšenik pripravlja danes tradicionalni pohod Po poti Janeza Drnovška na Čemšeniško planino. Zbor je ob osmi ur pred gostilno v Zaloki. Na startu in vmesnih postajah bodo udeležence pogostili z domačimi dobrotami in pijačo, v koči pa z enolončnico.


ZMŠT

Game Splash

ZMŠT bo letošnjo kopalno sezono na trboveljskem kopališču zaključil z igričarskim vikend festivalom Game Splash. S tridnevnim festivalom bodo povezali športne aktivnosti z igranjem igric. Obiskovalci bodo lahko vstopili v gaming zone in igrali igrice, se udeležili turnirjev Fortite, Fifa in Asseto Corsa ter se udeležili številnih aktivnosti za otroke in mladino na bazenu. Danes v gaming zonu pričnejo ob 10. uri (do 18.). Za vstop v Gaming zone je potrebno opraviti naloge na različnih točkah okrog bazena. Zmagovalce turnirjev čakajo bogate nagrade v vrednosti več kot 2000 €. Od 11. do 17. ure bodo potekale aktivnosti za otroke, od 18. do 21. ure pa se bodo poslavljali od poletja (Matej Lebič in DJ Božo).


Srečanje pesnikov Zasavja

Pesniki Zasavja pripravljajo danes ob 18. uri v Domu Svobode Trbovlje tretje srečanje pesnikov Zasavja. Po krajšem ustvarjalnem premoru se bodo danes spet družili, brali avtorske pesmi, iskali navdih, spoznavali lepote poezije. Vabljeni vsi ljubitelji poezije, hkrati pa tudi še neodkriti pesniški talenti,. Da se opogumije in svoje avtorske pesmi predstavijo širši javnosti.


Klub B Trbovlje

Koncert P. valjak Tribute, Leteči odred

Klub B Trbovlje pripravlja danes ob 21. uri koncert dveh zanimivih skupin P. valjak Tribute in Leteči odred. Koncert bo v Mestnem parku v Trbovljah.


PGD Dol pri Hrastniku

Gasilska veselica

Prostovoljno gasilsko društvo Dol pri Hrastniku pripravlja danes ob 19. uri gasilsko veselico pred domom PGD Dol. Igral bo ansambel Nemir.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline. V ZMT je do 10. septembra na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja Prevozna sredstva v Zasavju.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Cene Vipotnik

Na današnji dan je leta 1972 v Ljubljani umrl slovenski pesnik, prevajalec in urednik Cene Vipotnik, ki spada v generacijo pesnikov iz obdobja tako imenovanih socialnih realistov. Rodil se je 11. novembra leta 1914 v Zagorju ob Savi. Med vojno je bil zaradi sodelovanja z Osvobodilno fronto v italijanski internaciji. Po vojni je najprej postal urednik v Slovenskem knjižnem zavodu, potem pa je postal zelo cenjen in upoštevan urednik v Cankarjevi založbi.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus