Danes naj bi se zjasnilo, še vedno pa lahko pride do kakšne plohe. V Zagorju ni več potrebno prekuhavati vode. Zvečer se lahko odpravite na koncert Folk idolov v Trbovlje ali pa v kino DDT. Vsekakor se bliža pester konec tedna.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 10. avgust 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva zmerno oblačno, po nekaterih nižinah bo jutro megleno. Čez dan se bo delno razjasnilo. Popoldne lahko nastane kakšna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 15, najvišje dnevne od 20 do 24°C. Jutri in v soboto bo sončno in postopno topleje.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje ob Savi in cesti Krtina–Moravče–Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut).

Na cesti Bevško–Trbovlje je Trbovljah (Vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje–Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje–most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik–Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 25. avgusta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti na odseku Hudnar-Loke v Lokah pri Zagorju velja občasna popolna zapora do 11. avgusta od 7. do 17. ure zaradi sečnje dreves.

Na cesti Hrastnik-Zidani Most po levi strani Save je popolnoma zaprt odsek Hrastnik – odcep za Šavno Peč zaradi udrtega vozišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Svetujemo previdnost, saj lahko zaradi posledic slabega vremena pride do nenapovedanih prekinitev oziroma do pozivov, da vodo prekuhavajte.

danes dogajaKomunala Hrastnik obvešča občane na območju naselij Čreta, Turje, Gore, Kopitnik, Marno, Unično, Krištandol, Brdce, Zg. del Črdenca, da je zaradi obilnega deževja prišlo do skalitve zajetij, zato je potrebno pitno vodo pred uporabo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute! Ukrep velja do preklica. Zaradi izpada določenih zajetij ter pomanjkanja pitne vode, naprošajo tudi, da z vodo varčujete.

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na območju vodovoda Čeče (naselji Čeče in Ostenk ter zaselek Ojstro v Čečah), da pred uporabo v prehranske namene, velja ukrep prekuhavanja. Ukrep velja do preklica. Za ostale uporabnike javnega vodovoda v Trbovljah ukrep prekuhavanja ne velja.


Električna energija

danes dogaja Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kisovec, nizkonapetostni vod Zlato Polje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Tirna 2, od 12. do 14. ure pa iz TP Rove 2 (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


 

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes bodo otroci v sklopu DPM Trbovlje odšli na obisk. Nekaj bodo izvedeli o zdravi prehrani in se udeležili kuharske delavnice. Jutri se bodo odpravili na bazen, kjer se bodo kopali, organizirane pa bodo tudi igre v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.


DPM Zagorje ob Savi

Danes si lahko ob 9.30 otroci udeležijo dogodka Vrvež v parku, ki ga organizira DPM ZoS. Dobijo se v parku pri poldnevniku. Za več informacij se obrnite na info@dpm-zagorje.si.


Zasavska ljudska univerza

Danes bo v prostorih ZLU (Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi) ob 10. uri potekala delavnica z naslovom Risanje in pisanje z umetno inteligenco. Za dodatne informacije so dosegljivi prek elektronske pošte matic.uduc@zlu.si ali po telefonski številki 031 617 478.


Poletni oder – Folk idoli

Danes ob 20.30 vabljeni pred Delavski dom Trbovlje, kjer se bo odvijal poletni oder. Tokrat bo nanj stopila znana pop skupina Folk idoli. V primeru dežja bo koncert v klubu ZMŠT.

 

 


DU Zagorje ob Savi

Ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem

Društvo upokojencev Zagorje ob Savi danes ob 7. uri organizira ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem. Dobijo se pri prostorih Ribiške družine Zagorje.


MC Hrastnik

Otroci se bodo danes 8.30 uri zbrali na dvorišču pred OŠ NHR v Hrastniku in se odpeljali v pustolovski park GEOSS v Vače. Tam bodo otroci lahko preizkusili svoje spretnosti in pogum. Vrnili se bodo med 14. do 15. uro.

Prispevek znaša 12€, v ceno pa je vključen prevoz in vse dejavnosti (del cene krije OZPM Hrastnik). V primeru dežja izlet odpade.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  8. do 14. ure. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 11. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


 

Delavski dom Trbovlje – kino

Pacifikcija

ob 18. uri

Drama, izvirni naslov Pacifiction (2022, Francija). Režija: Albert Serra; scenarij: Baptiste Pinteaux, Albert Serra; igrajo: Benoît Magimel, Pahoa Mahagafanau, Marc Susini…

Tahiti, Francoska Polinezija. Visoki komisar De Roller, možakar uglajenega vedenja in brezhibnih diplomatskih sposobnosti, elegantno krmari med vsemi družbenimi sloji. V nekem trenutku klepeta z admiralom francoske mornarice, ki se je pravkar izkrcal iz podmornice, že v naslednjem pa sestankuje z domačini, zaskrbljenimi zaradi domnevne obnovitve jedrskih poskusov …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Tone Seliškar

Na današnji dan je leta 1969 v Ljubljani umrl pisatelj Tone Seliškar. Pod vtisom rudarskega življenja, ki ga je spoznal med delom učitelja v Trbovljah, je leta 1923 izdal prvo pesniško zbirko Trbovlje, ki jo je posvetil »vsem sajastim bratom in sestram, ki umirajo na našem s krvjo omadeževanem planetu«. V partizanih in po vojni je delal kot novinar in urednik, bil je med pobudniki ustanovitve Slovenske izseljenske matice in njen prvi predsednik. Priljubljen je postal predvsem kot mladinski pisatelj, čeprav je ves čas pisal tudi pesmi in prozo za odrasle ter prevajal. Za svoje delo je prejel Prešernovo in številne druge nagrade. Po njem so poimenovali trboveljsko knjižnico.


Vili Fajdiga

Na današnji dan je leta 1990 umrl Vili Fajdiga, eden izmed trboveljskih originalov in kitarist, ki je znal s svojim igranjem kitare (»slide«) navdušiti poslušalce in tudi zahtevne glasbene sladokusce. Ni pa igral le kitare, zraven je tudi prepeval. Bil je eden izmed redkih oseb, ki so bili med lokalnimi prebivalci znani in dobro sprejeti. Po njegovi smrti je leta 2003 izšel album Za fuk pa špila gramofon z njegovo glasbo. O Fajdigi je Benjamin Kreže posnel dokumentarni film s televizijskim naslovom Blues črnih revirjev, ki je požel veliko pozornost slovenske publike.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus