Današnja sreda bo v Zasavju v znamenju rednih dejavnosti. V Trrbovljah se bodo nocoj sestali občinski svetniki. Sicer pa je današnji dan zanimiv, saj so ga nekje proglasili za svetovni dan globalnega orgazma. Kaj je sto, si preberite spodaj. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 21. junij 2023


Vreme

Danes bo precej jasno z nekaj oblačnimi koprenami. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 °C.

Jutri bo pretežno jasno, popoldne bo pihal južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, najvišje dnevne od 31 do 37 °C. V petek bo sprva precej jasno. Čez dan bo postopno bolj oblačno, plohe in nevihte bodo do večera zajele večji del Slovenije. Pihal bo jugozahodnik, zvečer pa bo zapihal severni veter. V noči na soboto bodo krajevne padavine povsod ponehale. V soboto bo precej jasno. Pihal bo severovzhodnik. Vročina bo popustila.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v preskrbi z vodo.


Električna energija

Danse bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Studenci, izvod Spodnji Studenci, od 8. do 9. ure pa odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Razbor, izvod Razbor, Loščar, Samooskrba (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Vreskovo, izvod smer Fele (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 9. ure pa iz TP Razbor, izvod Razbor, Loščar, Samooskrba (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


Občina Trbovlje

Seja Občinskega sveta

Danes ob 18. uri se bodo na peti seji tega sklica sestali člani trboveljskega Občinskega sveta. Med drugim jim bo župan Zoran Poznič predstavil tekoče aktivnosti, razpravljali bodo o spremembi ordinacijskega časa v ZD Trbovlje, varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, koncesiji za opravljanje občinskih gospodarskih javnih služb, vzdrževanju javne razsvetljave, delovanju Komunale Trbovlje, priznanjih in nagradah Občine Trbovlje, delu občinske uprave, spremembah aktov RRA, financiranju političnih strank in KS, rebalansu proračuna, participativnem proračunu, Mestu Akrobatov, prometni varnosti  v naselju Ojstro, kadrovskih zadevah in enkratni pomoči ob rojstvu otroka.


MC ZoS

Telovadba za zlata leta

Pod okriljem Mladinskega centra Zagorje ob Savi vsako sredo od 17. ure dalje pod vodstvom Milana Bedrača v dvorani MC ZoS (Proletarec) poteka tudi Telovadba za zlata leta. Vadba je namenjena vsem, ki želijo z aktivnim življenjem v prijetni družbi popestriti svoj vsakdan in izboljšati kakovost svojega življenja. Poudarek je na krepitvi globokih mišic trupa, ki so pomembne za pravilno pokončno držo in zdravo ter gibljivo hrbtenico. Vadba vključuje tudi vaje za koordinacijo telesa, za pridobitev vzdržljivosti, za moč in gibljivost celega telesa ter pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju.


Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Kufe klub bo odprl vrata v knjižnici danes ob 10. uri.

Udeleženci bodo spoznavali zgodovino hrastniške priljubljene pohodniške točke – Kala v sliki in besedi.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v juniju na ogled razstava Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Razstavile so čipke po vzorcih Vide Kejžar.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava sekcije FOTKI

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v juniju na ogled razstava fotografij članov sekcije FOTKI na temo zima.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Ivan Šopar

Na današnji dan leta 1888 se je na Kovku v občini Hrastnik rodil Ivan Šopar, organist in skladatelj ter zborovodja. Največji del življenja je preživel v Vojniku, kjer je ustvarjal in vodil več zborov. Po njem so poimenovali tudi Katoliško kulturno društvo Ivan Šopar Vojnik.

 


Janez Erih Gril

Na današnji dan leta 1941 se je v Trbovljah rodil Janez Erih Gril, manager in strokovnjak za poštne telekomunikacije. Z mamo in sestrama je Trbovlje zapustil v zgodnji mladosti po smrti očeta ter deloval predvsem na celjskem področju.

Od leta 1977 je bil redni član državnih testnih komisij za uvajanje novih tehnologij v omrežje Jugoslavije. Bil je tudi član skupščine JPPT in vodja delegacije v skupščini Poštne banke Jugoslavije. Leta 1992 je postal generalni direktor PTT (Pošta, telegraf in telefon) Slovenije. Še prej pa mu je ob pomoči vplivnih sodelavcev uspelo ustanoviti Poštno banko Slovenije. V 21. stoletju je v mestni občini Celje kandidiral tudi za župana, vendar ni bil izvoljen. Je pa bil na listi SDS izvoljen v mestni svet. Za svoje delo je prejel številna visoka priznanja.


Avgust Šuligoj

Leta 1984 je na današnji dan umrl dirigent mladinskega zbora Trboveljski slavček Avgust Šuligoj, ki je bil po poklicu sicer učitelj glasbe. V pevskih zborih se je ukvarjal predvsem s problematiko socialnih razmer delavske mladine in mladinskega zborovskega petja.

Prve dni po okupaciji leta 1941 je bil aretiran, zaprt v Celju (Stari pisker) in kasneje izseljen v Srbijo. Tam je prevzel pevski zbor JLA Franca Rozmana v Zemunu. Leta 1945 je ustanovil pevski zbor JLA Srečka Kosovela v Beogradu in se kasneje vrnil v Slovenijo.

Ob ustanovitvi Mladinskega pevskega zbora slovenske filharmonije leta 1949 je prevzel njegovo vodstvo, a bil že leta 1952 invalidsko upokojen.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dan amiotrofične lateralne skleroze

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan bolezni ALS (amiotrofična lateralna skleroza). To najtežjo nevrološko bolezen ima v Sloveniji približno 200 ljudi. ALS je neozdravljiva bolezen osrednjega živčevja, za katero je značilna progresivna mišična paraliza. Ta pripelje do paralize hotnih mišic (mišice pod vplivom naše volje) ter do izgube sposobnosti požiranja, govora in dihanja. Običajno osebe z ALS umrejo zaradi okvare respiratornih funkcij in drugih pljučnih zapletov. Bolezen se najpogosteje pojavi med 55. in 65. letom starosti, možna pa je tudi pred starostjo 30 let ali celo v otroštvu. Najbolj znan bolnik z boleznijo motoričnega nevrona je bil Stephen Hawking.


Svetovni dan globalnega orgazma

Prvi globalni orgazem za svetovni mir – prosijo vas namreč, da ob tem orgazmu zelo intenzivno mislite na svetovni mir – je bil leta 2006 takoj po koncu zimskega solsticija 22. decembra, pa je potem postal tako uspešen, da se je orgazmiranje za mir na svetu začelo še ob poletnem solsticiju 21. junija. Glede na trenutno stanje sveta bomo očitno potrebovali še več orgazmov. Prispevajte. Oh, in ne mešajte tega praznika z mednarodnim dnevom ženskega orgazma, ki je 8. avgusta.

Savus