Današnja nedelja bo v Zasavju po precej pestrem petku in soboti precej bolj mirna. Lahko se odločite za kino v Trbovljah ali pa si začinite dan na kakšen drug način. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 4. junij 2023


Vreme

Danes dopoldne bo deloma jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14,  najvišje dnevne od 20 do 25 °C.

V ponedeljek in torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Pogosto bodo nastajale krajevne padavine, predvsem plohe in nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kisovec šaht, izvod Mumelj, od 12. do 13. ure iz TP Lisca, izvod Kolenc (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Društvo copatarjev Dol

Razvitje praporja

Člani Društva copatarjev Dol pri Hrastniku se bodo zbrali na tradicionalnem pikniku, ki bo danes dopoldan na Kopitniku. Danes bo še posebej slovesno, saj bodo razvili nov prapor društva. Svečanost bodo pospremili člani Steklarske godbe Hrastnik.


Delavski Trbovlje –  kino

Spider Man Potovanje skozi Spider svet

ob 17.30

Animirana pustolovščina, režija Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson, igrajo Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac …

Po ponovni združitvi z Gwen Stacy, se Miles Morales, prijazni človek-pajek iz Brooklyna, nenadoma znajde v drugem vesolju, kjer sreča ekipo Spider-Manov, ki so zadolženi za zaščito Multiverzuma. Toda, ko se med sabo sprejo o tem, kako se spopasti z novo grožnjo, se Miles zaplete v boj s kolegi in se mora ponovno naučiti, kaj pomeni biti junak, da bi rešil ljudi, ki so mu najbolj pri srcu.

 


Zveri

ob 20.15

Špansko francoski triler, režija Rodrigo Sorogoyen, igrajo Denis Menochet, Marina Foïs, Luis Zahera, Diego Anido, Marie Colomb …

Antoine in Olga sta francoska zakonca, ki sta že pred leti našla svoj novi dom v odmaknjeni galicijski vasici. Tam živita mirno življenje, pridelujeta ekološko zelenjavo in obnavljata zapuščene hiše. A njuno nasprotovanje gradnji vetrne elektrarne zaostri odnos s sosedi, zlasti z bratoma Xanom in Lorenzom, ki v vasi živita že od rojstva …


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anton Vratanar Antonesko

Na današnji dan leta 1993 je v Beogradu umrl narodni heroj Anton Vratanar Antonesko, ki je bil eden najbolj prepoznavnih partizanskih vodij v Revirjih in na Štajerskem. Anton Vratanar se je rodil 2. novembra 1919 na Vrhovem pri Radečah. Očeta je izgubil v rudniški nesreči leta 1922. V Trbovljah je obiskoval osnovno šolo, se izučil mesarske obrti in bil do 1940 priložnostno zaposlen. Med drugo svetovno vojno pa je vodil partizanske enote na Štajerskem. Za neustrašnost med partizanskim bojevanjem so ga odlikovali z priznanjem narodni heroj.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan nedolžnih otrok žrtev nasilja

Zgrožena zaradi ogromnega števila nedolžnih palestinskih in libanonskih otrok, žrtev izraelskega nasilja, se je 19. avgusta 1982 Generalna skupščina na nujnem zasedanju na temo Palestine odločila 4. junij razglasiti kot mednarodni dan nedolžnih otrok žrtev nasilja.


Dan slovenskega krvodajalstva

Četrtega junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. Leta 1945 so na današnji dan namreč odvzeli in konzervirali prvih 19 stekleničk krvi. Danes se tako lahko zahvalite vsem, ki darujejo svojo dragoceno kri. Osnovni namen dneva je spodbujanje solidarnosti, strpnosti in medsebojnega spoštovanja, zaradi katerih imamo po slovenskih bolnišnicah tudi vsak dan dovolj krvi.


Dan, ko objamete svojo mačko

Danes si le privoščite in pocrkljajte svojo mačko. Objemite jo, čeprav vas morda ne bo objela nazaj. Lahko tudi posvojite novo muco. In, pozor: ljubkovanje živali zmanjšuje stres.


Savus