V Zasavju večjih prireditev še vedno ni, za naše velike dogodke moramo poskrbeti kar sami. V Zagorju si še vedno lahko ogledate razstavo slikarja Jožeta Megliča in fotografa Tadeja Guliča. Na današnji dan se je rodil Alojz Zupan Vuj. Danes je svetovni dan čebel.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Četrtek, 20. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju zmerno do pretežno oblačno. Popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastalo bo nekaj kratkotrajnih ploh ali neviht. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20 °C.

Jutri bo večinoma sončno z občasno povečano oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, najvišje dnevne od 15 do 21 °C. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno. V nedeljo bo večinoma oblačno z občasnim dežjem.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Meglič v galeriji Medija

V zagorski galeriji Medija je na ogled razstava akademskega slikarja Jožeta Megliča, ki je tesno povezan z Zasavjem. Po študiju se je preselil v Trbovlje, kjer je nekaj časa poučeval na osnovni šoli likovni pouk. Od septembra 1968 do upokojitve 2001 je služboval kot likovni pedagog na OŠ v Šmartnem pri Litiji, kjer je od leta 1972 tudi živel. Razstavljal je na 43 samostojnih in na več kot 70 skupinskih razstavah. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure in 16. do 19. ure.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Dvojnost

V Zagorju v foto galeriji f 2,8 (Olea) je odprta razstava Dvojnost Tadeja Guliča, ki predstavlja Trbovlje v drugačni luči. Dvojna ekspozicija na filmih srednjega formata verjetno pretežno »digitalnim« fotografom predstavlja velik izziv. Tadej Gulič uporablja tehnike, ki bi marsikaterega ustvarjalca vsaj začudile. Marsikaj iz časov analogne fotografije je namreč pozabljenega. Razstava je danes na ogled med 9. in 12. uro.

MC ZOS Kahoot! Liga

Prva MC ZoS Kahoot! Liga se je prejšnji teden zaključila, ta teden pa se že začenja nova! Sodeluje lahko čisto vsak. Edino kar moraš storiti je, da se na vse kvize prijaviš pod istim imenom oz. vzdevkom, da se lahko poteguješ za nagrade. Kvizi potekajo vsak četrtek od 10:00 do 22:00. Več pa si lahko prebereš na tej povezavi.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov vode.

Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Za jutri Elektro Ljubljana obvešča odjemalce, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Jesenovec – NNO Jesenovec (8. – 11.) in TP Možina – NNO Strelišče in NNO Steklarna blok (9. – 11.) (nadzorništvo Hrastnik, TP Podmeja 2, Smrekovina (8. – 14.) (nadzorništvo Trbovlje),  TP Spodnja Podlipovica, izvod Spodnja Podlipovica (11. – 14.) in TP Polšnik (9. – 14.) (nadzorništvo Zagorje),  TP Spodnji Log, izvod smer Litija (nadzorništvo Litija).

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1935 se je v Aumetzu v Franciji rodil Alojz Zupan Vuj. Izjemen glasbenik, klarinetist, je mladost preživel v Trbovljah, s katerimi je bil močno povezan. Leta 1958 je postal prvi klarinetist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Kot pedagog je pričel na Srednji glasbeni in baletni šoli, potem je postal redni profesor klarineta in predstojnik Oddelka za pihala, trobila in tolkala Akademije za glasbo v Ljubljani. Med 1986 in 2007 je bil dirigent izjemne Delavske godbe Trbovlje. Leta 1999 so mu v Trbovljah podelili naziv častnega občana.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je v koledarju zapisan mednarodni dan čebel in mednarodni dan celiakije.

Savus

Prejšnji članekMajska pobarvanka
Naslednji članekEkoen in Lamborghini