sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes se uradno pričenja festival Rdeči revirji. Nadaljuje se Parada učenja. Prireditev bo v Zasavju ogromno in izbira izjemno velika. Napovedujemo tudi koncert GŠ Trbovlje. Privoščite si vsaj eno do zanimivih prireditev. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 25. maj 2023


Vreme

Danes dopoldne se bo postopno delno razjasnilo. Dan bo povečini sončen, popoldne bo v goratem svetu možna kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C.

V petek bo povečini sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem dopoldne šibka burja. V soboto bo pretežno jasno.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska Žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanacije je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovega.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani ure iz TP Završje izvod Bajda, Završje (nadzorništvo Trbovlje), od 9. do 13. ure pa iz TP Jazbine, Brebrno, Kidovnik, Klenovič, Šklendrovec 2, Šklendrovec, Šklendroves spodnji in Šklendrovec žaga (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Festival Rdeči revirji

Tiskovna konferenca

Danes se (uradno) pričenja festival Rdeči revirji. Ob 11. uri bodo organizatorji pripravili tiskovno konferenco v Mašinhausu (nekdanji rudniški prostori), kjer bomo predstavili letošnji zanimiv in pester program prireditev, ki zajema plesno-gledališke predstave, lutkovne predstave za otroke in odrasle, ulične predstave, cirkuške nastope, koncerte, delavnice in še marsikaj drugega. Bogat program bosta predstavila organizatorja Branko Potočan in Mojca Ulaga (Zavod Vitkar), župan Občine Hrastnik Marko Funkl ter v imenu soorganizatorjev Nina Kavzar iz Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik.

Festival Rdeči revirji

Današnji program:

11.00 … Društvo Šula itd., Špela Ulaga, Lutke in Lili, lutkovna delavnica za učence Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik

17.00 … Vrtec Hrastnik, Ob bistrem potoku je mlin, Ta poskočna, nastop, ploščad pred Delavskim domom

17.20 … Otvoritev Rdečih revirjev, nagovor župana Marka Funkla in direktorja festivala Branka Potočana, ploščad pred Delavskim domom

17.30 … Diogo Santos in Clara Zolesi (Portugalska), Pondus, plesni duet, ploščad pred Delavskim domom

17.40 … Ženski pevski zbor KD Svoboda Dol pri Hrastniku, nastop, ploščad pred Delavskim domom

18.00 … KUD plesna skupina Zasavski country, plesni nastop, ploščad pred Delavskim domom

19.00 … Steklarska godba Hrastnik, Pozdrav pomladi, letni koncert, Delavski dom

Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 potekale naslednje aktivnosti:

 • Dan odprtih vrat Komunale Trbovlje, ZC Neža, ZC Neža, ob 9. uri;
 • Dan odprtih vrat Komunale Trbovlje, Toplarna polaj, Toplarna Polaj, ob 10. uri;
 • Dan odprtih vrat Komunale Trbovlje, Vodarna Ačkun, Vodarna Ačkun, ob 11.15 uri;
 • Dan odprtih vrat Komunale Trbovlje, Centralna čistilna naprava Trbovlje, ob 12. uri;
 • Testiranje telesne zmogljivosti in prikaz nordijske hoje, Stadion Rudar Trbovlje, od 10. do 11. ure;
 • Z ustvarjalnostjo in delom do znanja, predstavitev projektnih nalog za poklicno Maturo, GESŠ Trbovlje, od 11.30 do 14. ure;
 • Pametni telefon za preprostejši vsakdan, delavnica, MS Dol pri Hrastniku, od 12. do 14. ure;
 • Medkulturno komuniciranje, delavnica ZGZ Zagorje, od 12. do 15. ure;
 • Predstavitev knjige Moja abeceda, KAS Hrastnik, od 12. do 15. ure;
 • Raziskovanje rudarske dediščine z zabavnimi izzivi, OP Tončke čeč Trbovlje, ob 13. uri;
 • Zvočna kopel – terapija z gongi, izvajalka Nives Kraševec, telovadnica OŠ Slavka Gruma Zagorje, od 17. do 19. ure;
 • Tehnike sproščanja, delavnica Gabriela Hostnik, ZD Trbovlje, od 17.30 do 18.30.

OOZ Hrastnik

Humanitarna akcija za Dom starejših občanov Hrastnik

OOZ Hrastnik danes nadaljuje humanitarno akcijo, s katero člani zbornice preurejajo dostop do parka in urejujejo dotrajano ograjo v parku. Postavili bodo nove lesene ograje in jih pobarvali, uredili okolico (obrezovanje dreves in grmičevja, zasaditev …) ter popravili tlakovce za ureditev poti v parku. Z akcijo pričnejo ob 7.30 uri zjutraj.


OOZ Hrastnik

Kaj prinaša sklad za pravični prehod malim in srednjim podjetjem

OOZ Hrastnik danes ob 16. uri pripravlja delavnico, na kateri bodo predstavili podrobnosti Sklada za pravični prehod z vsemi informacijami, ki jih trenutno imajo glede razpisov in črpanja sredstev. V okviru sklada bodo namenjena sredstva podjetnikom za investicije v nepremičnine in opremo.

Udeleženci se bodo seznanili z informacijami, kaj je Sklad za pravični prehod, čemu je namenjen, kaj prinaša zasavskemu gospodarstvu, predvsem malim in srednjim podjetjem, kako bodo potekali razpisi za črpanje sredstev, za katere namene bo možno pridobiti subvencije, ipd.


Glasbena šola Trbovlje

Zaključni koncert

Danes ob 19. uri se bodo v Delavskem domu Trbovlje predstavili letošnji najboljši učenci, tekmovalci in vse skupine in orkestri Glasbene šole Trbovljah. »Lahko jih boste nagradili z aplavzom, veselimo se vašega obiska in komaj čakamo, da vam predstavimo, kaj vse smo se naučili, kako igramo in kaj plešemo,« so zapisali v vabilu trboveljske glasbene šole.


Steklarska godba Hrastnik

Pomladni pozdrav

Steklarska godba Hrastnik pripravlja danes ob 19. uri v Delavskem domu Hrastnik koncert, ki so ga naslovili Pomladni pozdrav. Steklarsko godbo vodi dirigent Jurij Cizej. Brezplačne vstopnice za koncert Steklarske godbe Hrastnik Pomladni pozdrav lahko poslušalci prevzamejo na sedežu javnega zavoda KRC Hrastnik.

 


Vrtec Trbovlje

Šport špas

Vrtec Trbovlje bo danes v športnem parku Rudar Trbovlje od 17. ure naprej pripravil prireditev Šport špas. Gre že za 19. druženje in gibanje vseh generacij. Organizatorji bodo poskrbeli za razgibavanje, pohod, zdravje, zdravo prehrano, okolje, družabne igre iščemo naj …

 


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Moja abeceda z Matejo Vidrajz

V Knjižnici Antona Sovreta bodo danes ob 17.30 uri predstavili knjigo Moja abeceda. Ta izobraževalna knjiga je namenjena opismenjevanju otrok, v sebi skriva miselno igro iskanja vsiljivcev. Knjiga za učenje abecede je zasnovana tako, da je primerna za različne starosti otrok in učni pripomoček pedagogom in staršem. Na predstavitvi boste preizkusili vajo izdelave svojih črk iz mehkih kosmatenih žičk. Predavala bo avtorica knjige Mateja Vidrajz.


MC Trbovlje

Ukradeni otroci

V klubu Mladinskega centra Trbovlje bodo danes ob 17. uri obudili tragičen spomin na ukradene otroke druge svetovne vojne. Ste mogoče slišali za knjigo Deček z dvema imenoma, katero je napisal Anton Ingolič? Usoda ukradenega otroka … Dojenčki, majhni otročički so bili odvzeti mamicam. V Rajhenburgu je odmeval jok preplašenih otrok, najstnikov. Ta okrogla miza je namenjena mlajšim generacijam, ki tega k sreči niso doživele, vendar je prav, da ne pozabimo na tiste, ki jih je gorje doseglo. Tudi danes slišimo o ukradenih otrocih. Naša dolžnost je, da se vsakega takšnega otroka spomnimo, da obžalujemo, da so to preživeli, mnogokrat tudi ne. Otroci so v taboriščih zelo trpeli …


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Zasavska ljudska univerza

Stresi stres

Zasavska ljudska univerza vsak četrtek ob 16.15 v telovadnici na OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju pripravlja vadbo Stresi stres, ki jo vodi Nataša Jerman Rajh, učiteljica integralnega dihanja, NLP coach in NLP praktik hipnoze. Vadba poteka v okviru VGC ZLU. Vodena vadba, ki je telesu in umu prijazna, je namenjena predvsem starejšim udeležencem. Vključuje: enostavne dihalne tehnike za sproščanje in miren spanec, raztezanje, vaje za zdravo hrbtenico, elemente čuječnosti in meditacijo s hipnotičnim sproščanjem.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Magdi Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje, v izpostavi v Kisovcu je v maju na ogled razstava slik Magdi Grošelj, članice skupine LIKI iz Kisovca. Je rojena Kisovčanka in izhaja iz družine ljubiteljskih slikarjev.. Pred desetimi leti se je priključila skupini LIKI in z raznimi mentorji nadgradila svoj talent in veselje do slikanja. Njene slike odražajo njeno osebnost, so iskrene, barvite in dodelanih oblik. Najraje slika naravno in tihožitja v akrilu, loti pa se tudi drugih tehnik (premog in pesek).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kako rešiti planet

ob 18. uri

Francoska znanstveno fantastična komedija, režija Louis Garrel, igrajo Laetitia Casta, Joseph Engel, Louis Garrel …

Abel in Marianne z grozo ugotovita, da je njun trinajstletni sin Joseph skrivaj prodal njune najdragocenejše predmete. Kmalu izvesta, da fant ni sam – na stotine otrok po vsem svetu je združilo moči za financiranje skrivnostnega projekta …

Diorjeva obleka je izginila. In usnjena jakna. In zbirateljske ure. V kleti manjkajo najdražja vina. Prijeten družinski obed v udobju meščanskega pariškega stanovanja se sprevrže v bitko na robu živčnega zloma, ko Josephova starša ugotovita, da je njun sin prodal vse te stvari za »projekt«, o katerem ne vesta nič. Joseph v tem ni sam, enako kot on je naredila še množica drugih otrok po vsem svetu. Prodali so stvari, ki jih nihče zares ne potrebuje – konec koncev starši več tednov niso niti opazili, da kaj manjka. Ker je naš planet vse bolj ogrožen, odrasli sami pa ne storijo prav nič, so otroci vzeli stvari v svoje roke. Na skrivaj so se povezali in oblikovali zelo resen načrt, kako rešiti planet. Delegacije otrok se že odpravljajo proti Afriki in »utopični projekt«, kakor ga imenujeta starša, se jim zdi edina možnost, da človeštvo in narava preživita. Jim bosta zdaj, ko vesta, pomagala – ali bosta ovira, kot že prevelika množica odraslih na tem svetu?


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Vladimir Garantini

Na današnji dan se je leta 1941 na Savi v Litiji rodil učitelj, pesnik in slikar Vladimir Garantini. Leta 1961 je zaključil učiteljišče. Poučeval je na šoli v Podkumu, Znojilah, rudarski šoli v Zagorju in na koncu na šoli Sava. Od leta 1966 živi v Zagorju in je oče dveh hčerk. Ukvarja se s pisanjem poezije in izdajanjem pesniških zbirk, nastopa na kulturnih prireditvah, objavlja v revijah, včasih slika in vrtnari za vsakdanjo rabo. Izdal je že več pesniških zbirk.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan ščitnice

Bolezni ščitnice so pogoste. Prav zato 25. maja vsako leto poteka svetovni dan ščitnice. Žlezi je ime ščitnica nadel anatom Thomas Warton, ker ga je po obliki spominjala na ščit, ki so ga uporabljali v antični Grčiji. Sestavljata jo namreč dva režnja, ki sta med seboj na sredini povezana s mostičkom. Hormona, ki ju izloča ščitnica, sodelujeta pri presnovnih procesih v telesu in vplivata na praktično vsa tkiva v organizmu, potrebna pa sta tudi za normalen razvoj ploda v nosečnosti.


Teden solidarnosti z ljudstvi z območij brez pravice do samouprave

Generalna skupščina je leta 1999 od posebnega komiteja za dekolonizacijo zahtevala vsakoletno spoštovanje tedna solidarnosti z ljudstvi s teritorijev brez pravice samoupravljanja. Že leta 1972 so ta teden razglasili za teden solidarnosti z ljudmi, ki živijo v kolonijah, v Južni Afriki in Gvineji, ter se borijo za svobodo, neodvisnost in enake pravice.


q25Dan brisače

Najpomembnejši majski praznik je seveda našel navdih v znamenitem Štoparskem vodniku po galaksiji, trilogiji v petih delih Douglasa Adamsa. Ta trdi, da je brisača daleč najpomembnejši del opreme medplanetarnega štoparja. Ves dan nosite s seboj brisačo in recitirajte slabo poezijo, lahko pa seveda priredite tudi zabavo v brisačah.


Savus


 

Isti avtor