ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Akvaponski sistem za gojenje zelenjave

Redna letna strokovna ekskurzija članic Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje je letos potekala v petek, 19. maja, v Rogaški Slatini in njeni okolici.

Naš prvi postanek je bil v zdraviliškem parku in promenadi Rogaška Slatina, kjer nas sicer ni pričakalo sonce, a smo se lahko sprehodile med drevesi in grmovnicami ter si ogledale znameniti park z lepo urejeno živo mejo in gredicami, ki čakajo na novo zasaditev. Ob jutranji kavici smo uživale s pogledi na znameniti hotelski kompleks ter senčni drevored javorjevih in kostanjevih dreves.

Pot smo nadaljevale z ogledom Muzeja na prostem Rogatec, ki je največji slovenski muzej na prostem. Poleg predstavitve originalnih in obnovljenih starih kmečkih poslopij so nam v vodenem ogledu prikazali tudi tri tradicionalne kmečke obrti, značilne za te kraje. V stanovanjski hiši pesnika Jožeta Šmita iz 19. stoletja smo si ogledale bivanjske pogoje premožnejše kmečke družine tistega časa in podoživele njihov življenjski vsakdan. Domačinki, ki ohranjata izdelavo tradicionalnih izdelkov, sta nam v hiši predstavili tudi izdelavo košaric in ptičkov iz vzhajanega testa tez pletenje iz koruznega ličja. Po sprehodu med kovačnico, svinjakom, kozolcem in trgovino z mešanim blagom, smo si ogledale še velik zeliščni vrt s številnimi dišečimi in cvetočimi zeliščnimi rastlinami. Na koncu so nam predstavili še izdelavo košev iz vrbovega šibja.

Videle smo veliko zanimivega in dobile tudi kakšen navdih za naše delo v prihodnje. Tretja destinacija naše strokovne ekskurzije je bil ogled turistične kmetije Pomona v bližini Rogaške Slatine. V Pomoni so nas resnično presenetili, ko so nam prikazali, kaj vse je mogoče razvijati v naravnem okolju in kako poskrbeti za samooskrbo. Na učni turistični poti po leseni cesti smo videle, kako se objemajo drevesa, kako se gojijo gobe šitake na navrtanih hrastovih deblih in kako med drevesi v naravnem okolju vzrejajo svinje (krškopoljce). Predstavili so nam samooskrbni vrt, bezgov nasad in zeliščni vrt. Najbolj zanimiva pa je bila predstavitev delovanja akvaponskega sistema za gojenje zelenjave, kjer s pomočjo ribjih iztrebkov brez kemikalij uspeva različna zelenjava in jagodičevje. V akvaponskem rastlinjaku imajo vertikalni sistem za vzgojo solat, horizontalni sistem za jagodičevje in rastoče postelje z eskpandirano glino za plodovke, kapusnice in solate. Naše izobraževanje pa smo zaključile na Pomoni z okusnim kosilom iz domačih dobrot in ob spremljavi harmonike.

Martina Oberžan

Foto: Metka Štrajhar


 

Isti avtor