Današnja nedelja zna biti v Zasavju precej mirna. Večjih prireditev ni napovedanih, lahko se posladkate s kakšno filmsko predstavo. In, ja, danes je dan smeha. Privoščite si ga. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 7. maj 2023


Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne in zvečer bodo v notranjosti Slovenije nastajale krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26 °C.

Jutri bo večinoma oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala čez dan šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 14 do 18 °C. V torek bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme. Pihal bo vzhodni veter. V sredo bo oblačno, dež bo od zahoda zajel vso Slovenijo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP Brnica, izvod Brnica (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Trg revolucije, izvod paviljoni, mesarija, Peko, lekarna, Son (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Fotografska razstava Varuhinje rek

V Delavskem domu Trbovlje je na ogled potujoča fotografska razstava Varuhinje rek , razstava bo na ogled do 19. maja. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure. Na razstavi Varuhinje rek sodeluje 19 fotografov in fotografinj, 19 slovenskih rek in 29 njihovih varuhinj. Sodelujoči fotografi: Arne Hodalič, Katja Bidovec, Matjaž Krivic, Peter Gedei, Stojan Spetič, Manca Juvan, Barbara Čeferin, Tereza Kozinc, Borut Peterlin, Matic Zorman, Ajda Zupan, Vedran Tomšić, Matej Pušnik, Katja Jemec, Boštjan Selinšek, Borut Krajnc, Meta Krese, Nika H. Praper in Uroš Abram.


Delavski dom Zagorje

Razstava Živa Agrež

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled razstava Žive Agrež La bella Italia. Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja. Razstava bo na ogled do 17. maja.


Delavski dom Zagorje – kino

Ups 2! Pustolovščina se nadaljuje

ob 10.30 uri

Sinhronizirana, animirana, pustolovska komedija, izvirni naslov Ooops! The Adventure Continues (Irska, Luksemburg, 2020), režija Toby Genkel, Sean McCormack, scenarij Richie Conroy, Mark Hodkinson, igrajo Max Carolan, Ava Connolly, Dermot Magennis

Noetova barka, polna živali, med katerimi se skrivata tudi najboljša prijatelja Filip in Leja, pluje po širnem morju. Po tednih, ko kopnega ni bilo nikjer na vidiku, na krovu počasi zmanjkuje zaloge hrane. Pravila barke (vključno s prepovedjo jesti drug drugega!) so še vedno v veljavi, vendar pa se mir med mesojedimi in rastlinojedimi živalmi lahko zelo hitro poruši.

Po nizu nesrečnih dogodkov Filip in Leja padeta s krova v morje, skupaj z zadnjimi zalogami hrane. Na krovu njunega improviziranega splava se jima kmalu pridruži Meti, klepetava mlada meduza in trojica odjadra svoji usodi naproti. Zajame jih močna nevihta. Lejo in Meti naplavi na oddaljeni samotni

otok, Filip se prebudi v senci bruhajočega vulkana, kjer odkrije nenavadno kolonijo zelo znanih bitij, ki živijo v harmoniji. V tekmi s časom, plimo in grozljivim vulkanom mora Filip poiskati svoje prijatelje, se ponovno združiti z očetom in rešiti celotno kolonijo pred uničenjem.


Delavski dom Trbovlje – kino

Ups 2! Pustolovščina se nadaljuje

ob 18. uri

Vsebino preberite zgoraj.


Blizu – filmski abonma

ob 20. uri

Drama (Belgija, Francija, Nizozemska), režija Lukas Dhont, igrajo  Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne…

Trinajstletna Léo in Rémi sta neločljiva prijatelja. Fanta na idiličnem podeželju cele dneve preživljata skupaj in si ne predstavljata, da bi lahko karkoli prekinilo njuno brezskrbno skupno otroštvo. Ko se jeseni začne novo šolsko leto, sošolci opazijo njun tesni odnos in ju začnejo zafrkavati, da sta par. Léo si v jezi in sramu poišče nove prijatelje ter se posveti igranju hokeja. Tišina med nekdanjima sorodnima dušama postaja vse bolj mučna in najstnika se morata kmalu soočiti z vprašanjem, kaj je šlo narobe v njunem odnosu.

 


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Vresk

Na današnji dan se je leta 1910 v Trbovljah rodil narodni heroj Franc Vresk, ki se je že kot mladenič pridružil delavskemu gibanju. Bil je eden izmed najbolj prepoznavnih borcev padlega Pohorskega bataljona. Zaradi junaštev v borbi proti okupatorju so ga proglasili za narodnega heroja. Umrl je 8. januarja leta 1943.


Gregor Jazbec

Na današnji dan se je leta 1972 v Trbovljah rodil vojaški psiholog, satirik, predavatelj in pisatelj Gregor Jazbec. Od leta 1998 dalje je zaposlen v Slovenski vojski, najprej kot vojaški psiholog v 20. MOTB, kasneje kot učitelj vojaške psihologije na Centru vojaških šol. Poučuje vojaško psihologijo na vseh nivojih vojaškega šolanja, iz tem: psihologija osebnosti, psihologija vodenja, psihologija ekstremnega nasilja, bojni stres, delovanje posameznika in enot v vojni in ekstremnih razmerah, propaganda in psihologija odporniških gibanj.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan smeha

Svetovni dan smeha se praznuje od leta 1998 vsako prvo nedeljo v mesecu maju. Deset minut smeha na dan pripomore k zmanjšanju stresa, okrepi naš imunski sistem, uravnovesi krvni tlak, pospeši cirkulacijo krvi, zniža krvni sladkor in dviguje naše razpoloženje. Privoščite si svojih deset minut.


Savus