Danes se tudi v Zasavju pričenja nov teden. Večjih prireditev še vedno ni, za naše velike dogodke moramo poskrbeti kar sami. V Zagorju si še vedno lahko ogledate dve razstavi, JSKD pripravlja predavanje, to pa je bolj kot ne tudi vse, kar se bo dogajalo v Zasavju. Na današnji dan se je rodil dr. Janez Drnovšek.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Ponedeljek, 17. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva oblačno s padavinami, ki bodo do popoldneva povsod ponehale. Pričelo se bo jasniti, nastale bodo še krajevne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16 °C.

V torek bo sprva pretežno jasno in zjutraj ponekod po nižinah megleno. Popoldne bodo znova krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. V sredo bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. V četrtek bo povečini sončno, popoldne lahko še nastane kakšna ploha.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Videz tipnega

JSKD danes ob 19. uri pripravlja predavanje Videz tipnega preko spletne aplikacije ZOOM.  Predavanje bo vodila Nuša Lapajne Čurin. Videz tipnega je naslov razpisa letošnjih JSKD regijskih tematskih razstav za 8. državno tematsko razstavo 2022.

Meglič v galeriji Medija

V zagorski galeriji Medija je na ogled razstava akademskega slikarja Jožeta Megliča, ki je tesno povezan z Zasavjem. Po študiju se je preselil v Trbovlje, kjer je nekaj časa poučeval na osnovni šoli likovni pouk. Od septembra 1968 do upokojitve 2001 je služboval kot likovni pedagog na OŠ v Šmartnem pri Litiji, kjer je od leta 1972 tudi živel. Razstavljal je na 43 samostojnih in na več kot 70 skupinskih razstavah. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.

Dvojnost

V Zagorju v foto galeriji f 2,8 (Olea) je odprta razstava Dvojnost Tadeja Guliča, ki predstavlja Trbovlje v drugačni luči. Dvojna ekspozicija na filmih srednjega formata verjetno pretežno »digitalnim« fotografom predstavlja velik izziv. Tadej Gulič uporablja tehnike, ki bi marsikaterega ustvarjalca vsaj začudile. Marsikaj iz časov analogne fotografije je namreč pozabljenega. Razstava je danes na ogled med 17. in 19. uro.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov vode.

Električna energija

Danes Elektro Ljubljana napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 14. ure odjemalcem iz TP Polšnik (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 11. ure pa odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Litija šola, izvod Litija mesto (nadzorništvo Litija).

Jutri napovedujejo prekinitev dobave elektrike  10. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Polšnik 2, izvod Pasjek (nadzorništvo Zagorje).

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1950 se je v Celju rodil dr. Janez Drnovšek. Njegov osnovni poklic je bil ekonomist. Kariero je pričel v zagorskem Betonu, nadaljeval v trboveljski Ljubljanski banki, ki jo je vodil. Potem, ko je bil leta 1989 (presenetljivo) izvoljen v predsedstvo nekdanje Jugoslavije je leta 1990 pa je postal tudi predsednik predsedstva SFRJ. Pričela se je njegova politična kariera. Bil je odločile dejavnik za uspešna pogajanja z vrhom JLA za umik vojske iz Slovenije. Kot predsednik LDS je bil štirikrat predsednik vlade RS, leta 2002 pa je bil izvoljen za predsednika Republike Slovenije. Drnovšek se je v zadnjih letih življenja umaknil iz aktivne politike. Napisal je nekaj knjig (Moja resnica, Misli o življenju in zavedanju, Zlate misli, Bistvo sveta, Pogovori) in vodil Gibanje za pravičnost in razvoj. Po hudi bolezni je umrl 23. februarja 2008 na Zaplani.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je v koledarju zapisanih nekaj svetovnih dni: mednarodni dan informacijske družbe, mednarodni dan telekomunikacij in mednarodni dan hipertenzije.

Savus

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekIzziv za družine