Današnji sobota je praznik. Praznik Zemlje. Torej vsega, kar živi ali leži na tem našem planetu. Poskrbimo zanj. In zase. Danes je ogromno možnosti. V Trbovljah se lahko priključite akciji čiščenja mesta in okolice. V Hrastniku (na Kalu) poteka gorski tek Hrastnik trail. V Trbovljah bo maček Muri gostoval na praznovanju DPM Trbovlje. Zvečer si lahko v Trbovljah ogledate premiero Plešasta pevka, v Zagorju baletno predstavo z Disneyevimi junaki, na Izlakah pa predstavitev knjige Zamegljeni čas. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 22. april 2023


Vreme

Danes bo povečini sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22 °C.

Jutri bo oblačnost od zahoda naraščala, a bo do večera še povečini suho. Zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, najvišje dnevne od 16 do 21 °C. V ponedeljek zjutraj bo še suho, čez dan se bodo padavine od zahoda razširile nad vso Slovenijo. Možna bo tudi kakšna nevihta. V noči na torek bo dež ponehal, v torek čez dan pa bo znova prehodno deževalo. Hladneje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Šavna Peč, izvod Zver (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Prireditve

Čistilna akcija v Trbovljah

Letošnja čistilna akcija bo imela dobrodelno noto. Za vsako napolnjeno vrečko z odpadki, bo Občina Trbovlje namenila 1 evro, za vsak napolnjen kontejner pa 20 eur za trboveljske otroke. »Cilj je, da zberemo dovolj sredstev, da v juniju, ko praznuje naše mesto, za en dan peljemo na morje avtobus poln nasmejanih otrok. Verjamemo, da nam s skupnimi močmi lahko upe,« so zapisali v pozivu na akcijo na Občini Trbovlje.

Vrečke z odpadki bodo lahko občani odložili na osmih lokacijah, kjer urejeno in označeno mesto: avtobusno postajališče pri Delavskem domu Trbovlje, parkirišče na Kipah, Ledenica, avtobusno postajališče Iskra, Elkoplast v Bevškem, parkirišče na pokopališču Gabrsko, Gvido (pred jaškom), Zbirni center Neža. Zbirni center na Neži bo danes odprt dlje kot običajno, zato bodo lahko občani tja prinesli vrečke z odpadki in tudi kosovne odpadke med 9. in 18. uro. V primeru, da bodo prostovoljci čistili ob cesti, npr. v Bevškem, proti Retjam, Podmeji, Čečam oz. Dobovcu, lahko vrečke z odpadki pustijo kar ob cesti. V črnih vrečkah bodo zbirali mešane komunalne odpadke, v zelenih vrečkah steklo, v rumene vreče bodo dali embalažo. V akciji ne zbirajo nevarnih odpadkov, kot so salonitke, odpadne injekcijske igle, embalaža z ostanki motornih olj. V tem primeru sporočite lokacijo nevarnih odpadkov.


Hrastnik Trail

Danes bodo na eni izmed idiličnih zasavskih lokacij na sončni planini Kal pripravili že tretjo izvedbo športnega dogodka Hrastnik Trail. Gorski tek je namenjen vsem rekreativnim tekačem. Na voljo bosta dve trasi, imenovani Turističnih 6 ter Razglednih 12, na katerih bo teklo več kot 120 tekačev. Različno dolgi sta primerni tako za začetnike, kot za tiste z več tekaškimi izkušnjami. Časovnica dogodka: 7.30 – 9. ure registracija tekačev, 9.35 – 9.45 kratek sestanek za tekače, 9.45 – 9.55 skupinsko ogrevanje, ob 10. štart razglednih 12, 10.30 štart turističnih 6, 12.30 podelitev nagrad in pokalov.


DPM Trbovlje

Maček Muri išče kroniko

Ob 70.obletnici delovanja ZPMS in DPM Trbovlje so  danes ob 10. uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje pripravili brezplačno gledališko predstavo Maček Muri išče kroniko. Brezplačne vstopnice so na voljo na DPM ali na blagajni DDT v času delovanja blagajne.


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Plešasta pevka

Nocoj ob 19.30 uri bodo v Domu Svobode pripravili premierno predstavo Plešasta pevka v izvedbi Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje. Ionescoa Plešasta pevka velja za mejnik moderne dramatike. V nekem angleškem predmestju se v angleških naslonjačih znajdeta dva para, da skupaj preživita povsem povprečen angleški večer. Dogajanje zmoti prihod gosta – gasilca in spovednika, za katerega se zdi, da bi lahko presekal rutinsko idilo četverice … ali pa se vanjo zgolj ujel. Igrajo: Živa Lisec, Mirza Ribič, Anamarija Čančar, Rok Kreže, Nastja Abdič, Ana Hribšek, režija Nik Solina.


Glasbena šola Zagorje

Disney po baletno

Danes ob 18. in 19. uri bo Glasbena šola Zagorje v KD Delavski dom Zagorje ob Savi pripravila dve baletni predstavi. Disneyevi junaki bodo zaživeli na čisto poseben način. Vljudno vabljeni na baletno predstavo v izvedbi učencev baletnega oddelka Glasbene šole Zagorje ob Savi. Mentorica učencev in koreografinja predstave je Ana Hrastelj.

 

 


Dom sv. Jurija Izlake

Zamegljeni čas

Župnijski pastoralni svet in Karitas pripravljajo danes ob 19. uri v dvorani Doma sv. Jurija na Izlakah literarno humanitarni večer. Kulturnik in organizator humanitarnih projektov Igor Gošte bo predstavil svojo pravkar izdano knjigo Zamegljeni čas. Nastopili bodo tudi učenci Glasbene šole Trbovlje in pevka Karin Trdin, ogledali pa si boste lahko tudi razstavo ročnih del skupine Roki iz Kisovca.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kiti varuhi planeta

ob 16.15 uri

Francoski dokumentarni film, režija Jean-Albert Lièvre

V filmu odkrivamo neverjetno zgodbo o kitih, prebivalcih svetovnih oceanov, ki so ključni ohranjevalci ekosistema našega planeta že več kot 50 milijonov let. Film, ki ga je navdihnila pesem Whale Nation Heathcota Williamsa, nas popelje na potovanje, na katerem odkrivamo še neraziskana področja in komaj poznano družbo kitov – z njihovimi izjemnimi sposobnostmi in bogatim ter kompleksnim socialnim življenjem.


Trije mušketirji

ob 19. uri

Francoska akcijska pustolovščina, režija Martin Bourboulon, igrajo Eva Green, Vincent Cassel, Vicky Krieps, Francois Civil, Romain Duris, Pio Marmai

Neverjetna, junaška zgodba pripoveduje zgodbo o mladeniču po imenu D’Artagnan, ki odide od doma v Pariz v upanju, da postane mušketir garde. Kljub neuspešnemu novačenju vendarle postane del treh najbolj impresivnih mušketirjev – Athosa, Aramisa in Porthosa – in se kmalu vklopi v njihov način življenja. V kraljestvu, razdeljenem zaradi verskih vojn in pod grožnjo britanske invazije, bo peščica moških in žensk prekrižala meče in svojo usodo povezala z usodo Francije.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Snoj

Na današnji dan leta 1960 je v Ljubljani umrl Franc Snoj, viden politik Slovenske ljudske stranke, rojen leta 1902 v Zagorju. Udejstvoval se je v mladinskih organizacijah SLS in leta 1937 postal predsednik Zveze gasilcev Jugoslavije. Na volitvah leta 1938 je bil izvoljen v jugoslovansko narodno skupščino. Kot minister brez listnice je sodeloval v treh vladah: od decembra 1938 v drugi Stojadinovićevi vladi, od februarja 1939 v Cvetkovićevi vladi in od marca 1941 v Simovićevi vladi. Med vojno je emigriral, potem sodeloval v NOB, po vojni je bil obsojen na Nagodetovem procesu.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan zemlje

Na današnji dan, 22. april, se posvečamo našemu planetu. Od leta 1970 je 22. april svetovni dan zemlje. Letošnja tema dneva zemlje je Obnovimo našo Zemljo. Namenjena je naravnim procesom, nastajajočim zelenim tehnologijam in inovativnem razmišljanju, ki lahko obnovi ekosisteme sveta. Na ta način tema zavrača stališče, da sta ublažitev ali prilagoditev edini način za reševanje podnebnih sprememb.

Od vseh nas skupaj in vsakega posameznika je odvisna usoda Zemlje, našega planeta, na katerem živimo. Le zdrav planet bo omogočal ljudem delovna mesta, preživetje, zdravje in srečo.


Svetovni dan brez avtomobila

Nekateri imajo dan brez avtomobila vsak dan. Ker ga nimajo. Načrtno ali pa, ker si ga enostavno ne morejo privoščiti. No, svetovni dan brez avtomobila pa je nastal zato, da opozorimo na okoljsko obremenitev, za katero skrbi avtomobilski promet. Pa tudi za zdravo življenje, ki bi se mu priklonili z več hoje, kolesarjenja, potovanja z drugimi, bolj čistimi prevoznimi sredstvi.

Sodoben način življenja ni naklonjen neuporabi avtomobila. Hitimo, nimamo časa, živimo nezdravo, tvegamo. Poskusimo vsaj ob svetovnem dnevu brez avtomobila, 22. aprilu, narediti nekaj dobrega za svoje zdravje. Avtomobil naj ta dan ostane doma. V šolo, službo, trgovino, po opravkih se odpravimo peš ali s kolesom. Skupaj z otroki pojdimo na igrišče, ali pa se s kolesi odpravimo k prijateljem, sorodnikom. Seveda vse v skladu s protikoronskimi ukrepi.


Savus