Danes smo že sredi tedna, kako gre tale teden hitro naokrog, kajne? Obilo sredinih aktivnosti se bo odvrtelo danes, poleg vsega pa se lahko v posebni delavnici naučite zapisovati lepe misli. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 12. april 2023


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, več jasnine bo na vzhodu, v hribovitih krajih na zahodu bo možna kakšna kaplja dežja. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 8, najvišje dnevne od 12 do 17 °C.

Do četrtka zjutraj bo dež zajel večji del Slovenije. V četrtek bo po nižinah deževno, meja sneženja se bo čez dan spustila na nadmorsko višino od 500 do 800 m. V petek dopoldne bo še deževalo, popoldne pa bodo padavine od zahoda postopno ponehale.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Zaradi sanacije zidu ob objektu na Partizanski cesti v Trbovljah bo do 12. aprila veljala popolna zapora Partizanske ceste od priključka male Keršičeve do priključka na regionalno cesto. Obvoz je urejen na relaciji Novi dom-Pod gozdom-Kešetovo. Za dostop do objektov znotraj zaprtega odseka ceste bosta urejena obvoza po cesti Trg svobode-Novi dom (za Sparom) ter po mali Keršičevi, kjer bo v času zapore spremenjen prometni režim. Enosmerna cesta bo potekala od tržnice proti OŠ Tončke Čeč in ne obratno (od OŠ proti tržnici), kot do sedaj. Po zaključku sanacije bo prometni režim na vseh cestnih odsekih vzpostavljen v prvotno stanje.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Liza (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 11. ure iz TP Doberljevo (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki iz TP Klenovo, izvod Košič, od 8. do 12. ure iz TP Kolovrat in Kolovrat vikendi, od 12. do 15. ure iz TP Hribi (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

ZLU

Potovanje z besedami

Zasavska ljudska univerza v Zagorju danes ob 9. uri pripravlja delavnico zapisovanja lepih misli s naslovom Potovanje z besedami. Delavnica je namenjena spodbujanju kreativnosti in pisanja ter izražanja lastnih misli in občutkov. Udeleženci se bodo naučili tehnike zapisovanja lepih misli, ki jih bodo lahko kasneje uporabili kot vir navdiha za pisanje ali kot sprostitev po napornem dnevu. Na delavnici bomo raziskovali različne teme, ki lahko sprožijo lepe misli, kot so narava, družina, prijateljstvo, ljubezen, radost, hvaležnost in podobno. Cilj delavnice je spodbujati kreativnost, izboljšati sposobnost pisanja in izražanja ter odkriti lepoto v vsakdanjem življenju. Poleg tega pa bo delavnica tudi zabavna in sproščujoča izkušnja za vse udeležence.


Telovadba za zlata leta

Pod okriljem Mladinskega centra Zagorje ob Savi vsako sredo od 17. ure dalje pod vodstvom Milana Bedrača v dvorani MC ZoS (Proletarec) poteka tudi Telovadba za zlata leta. Vadba je namenjena vsem, ki želijo z aktivnim življenjem v prijetni družbi popestriti svoj vsakdan in izboljšati kakovost svojega življenja. Poudarek je na krepitvi globokih mišic trupa, ki so pomembne za pravilno pokončno držo in zdravo ter gibljivo hrbtenico. Vadba vključuje tudi vaje za koordinacijo telesa, za pridobitev vzdržljivosti, za moč in gibljivost celega telesa ter pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju.


Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Kufe klub bo odprl vrata v knjižnici danes ob 10. uri.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Galerija Medija Zagorje

Razstava Ivan Seljak Čopič

V novi galeriji Medija v Vili Medeja v Zagorju je na ogled razstava akademskega slikarja Ivana Seljaka Čopiča. Razstavo je omogočil Mestni muzej Idrija – Cerkno. Odprta je do 17. aprila. Ustvarjalnost Ivana Seljaka – Čopiča obsega skice, risbe, ilustracije, grafike, akvarele, olja, listine, plakate, gledališke scene, značke, sgraffite, mozaike… Zaznamuje ga vsestranskost, ki pa ji je enotna preprosta in čista likovna govorica. Zdi se, da je tako kot je potreboval pestrost in raznolikost v svojem umetniškem izražanju, potreboval angažiranost tudi v javnem kulturnem življenju. Bil je med pobudniki in udeleženci prve slovenske slikarske kolonije v Izlakah leta 1964 in bil nato predsednik koordinacijskega odbora slikarskih kolonij v Izlakah, Škofji Loki in Idriji.


Delavski dom Trbovlje

Razstava NOB 1941-1945

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko ogledate razstavo o NOB 1941 do 1945. Razstava nas popelje skozi štiri leta 2. svetovne vojne na Slovenskem: od okupacije in razkosanja Slovenije, prek začetkov odporniškega gibanja, razmaha odpora, do končne zmage in osvoboditve. Temelje odporu je dala Osvobodilna fronta, ki je združila različne skupine, katerih cilj je bil boj proti okupatorju in osvoboditev Slovenije. Ravno na ozemlju Slovenije se je 2. svetovna vojna v Evropi tudi končala, slovenski partizani pa so bili del zmagovitega zavezništva. Cena za zmago in osvoboditev ni bila majhna. Po ocenah strokovnjakov je vojna terjala 100.000 življenj Slovencev. In ravno njihovem spominu je ta razstava tudi posvečena. Ogledate si jo lahko v četrtek od 17. do 18. ure ter v petek, soboto in nedeljo od 16. do 19. ure. Po predhodni najavi na telefonsko številko 051 626 296 je ogled mogoč tudi v dopoldanskem času. Razstava bo na ogled do 16. aprila 2023.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Flisek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v aprilu svoje slike razstavlja Joža Flisek, članica skupine Fotki. Razstavi je dala naslov Daleč od ponorelega sveta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Karel Gorjup

Na današnji dan leta 2002 je umrl Karel Gorjup. Po poklicu je bil organizator dela, za Trbovlje pa je bil pomemben vsestranski kulturni delavec. Že v mladosti je pisal pesmi, potem tudi tekste za dramske uprizoritve in veseloigre. Dolga leta je delal v kulturnem društvu Svoboda Dobrna kot mentor, režiser, dirigent mladinskega pevskega zbora, igralec v igrah in kot dolgoletni predsednik društva.


Jože Ciuha

Na današnji dan leta 2015 je umrl slikar Jože Ciuha. Jože Ciuha je bil izjemno samosvoj slovenski slikar, pisatelj, grafik in ilustrator, ki je živel med Parizom, otokom Šipanom in Ljubljano. Imel je več kot 800 samostojnih in skupnih razstav v galerijah in muzejih po vsem svetu. Njegova dela so tudi v zbirkah maroškega kralja in japonskega cesarja. Rodil se je 26. aprila 1924 v Trbovljah. Za svoje delo je prejel številna priznanja, srebrni red RS za zasluge, naziv francoskega viteza in ruskega akademika.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dan lionizma

Poslanstvo lionizma je ustvarjati in krepiti duha sporazumevanja med ljudmi vsega sveta za človekoljubne potrebe in prostovoljno pomagati v ožjih in širših skupnostih. Lions klubi so humanitarna organizacija, ki deluje z geslom: We serve (Pomagamo) in njihova glavna ideja je dobrodelnost. Organizacija ima danes več kot 1,35 milijona članov, ki so združeni v 46.000 klubih v 208 državah. Pobudnik in ustanovitelj je bil ameriški zavarovalničar Melvin Jones, ki je tedanje poslovneže iz Chicaga motiviral za delovanje v humanitarnih dejavnostih. V Sloveniji deluje 55 klubov z okoli 1500 članov. Prvi klub na področju Slovenije je bil ustanovljen leta 1990 – Lion klub Ljubljana. Dva lionss kluba delujeta tudi na področju Zasavja.


Mednarodni dan vesoljskih poletov s posadko

Generalna skupščina ZN je 7. aprila 2011 z resolucijo A/RES/65/271 razglasila 12. april za mednarodni dan vesoljskih poletov s posadko. Datum 12. april 1961 sicer zaznamuje prvi vesoljski polet s posadko, ko je v vesolje poletel Yuri Gagarin iz nekdanje Sovjetske zveze.


Svetovni dan hrčkov

Hrčki so poddružina glodavcev, v katero uvrščamo 18 vrst, razporejenih v šest ali sedem rodov. Večina jih ima razširljiva vrečkasta lica, ki segajo vse do ramen. Najbolj znana vrsta je sirski hrček, tudi »zlati hrček«, ki je pogosta domača žival. Hrčki so po naravi nočne živali in zato niso najbolj primerni za ljudi, ki ponoči spijo in so dejavni podnevi. Vendar jih imajo mnogi raje kot podgane. Hrčki se hitro naučijo par zvijač in jih je zanimivo gledati. So tudi precej manjši od morskih prašičkov, a hkrati prav tako dlakavi in privlačni, zato so še posebej primerni za domove z manj prostora.


Svetovni dan pečenega sira

Danes ves dan jeste pečen sir: za zajtrk si ga lahko privoščite  popečenega v opekaču med dvema koščkoma opečenca, za kosilo ocvrtega, za večerjo potresite kocke popečenega sira na solato, vmes pa ne pozabite malicati pečenega sirčka s sadjem.


Savus