Današnji petek prinaša običajne petkove dejavnosti. Poleg tega pa bodo zvečer v Zagorju v Galeriji Medija odprli razstavo Ivana Seljaka Čopiča. V Trbovljah bodo v kinu DDT vrteli filma Mogoče te vzamem in 65, v Zagorju v Delavskem domu pa film Šazam! Bes bogov. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 17. marec 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Ponekod bo pihal južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -1 najvišje dnevne od 11 do 14 °C.

V soboto bo pretežno jasno in še nekoliko topleje. Zjutraj bo v zatišnih legah možna slana. V zahodni in osrednji Sloveniji bo pihal jugozahodnik. V nedeljo kaže na dokaj sončno vreme. Pihal bo jugozahodni veter.


Zapore cest

Na cesti Izlake-Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Drtija-Izlake v Izlakah izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmern0 zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah je na Vodenski cesti do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja v Hrastniku pri TKI Hrastnik poteka izmenično enosmerni promet, kratkotrajne popolne zapore (do 15 minut) bodo med 8.15 in 13. uro zaradi rušitev objekta.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Brezno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Terezija, izvod Dinos, Springer, AMD (nadzorništvo Trbovlje), od 9. do 11. ure iz TP Dolgo brdo, izvod Vrh (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Keršičev hrib, izvod Bencak, Tiskarna, Elektro delavnica, Komunala blok Vitaminka (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


Galerija Medija

Razstava Ivo Seljak Čopič

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju bodo danes ob 18. uri odprli razstavo Ivana Seljaka – Čopiča. Ivan Seljak – Čopič je bil rojen v Idriji gospodinji in klekljarici Angeli Čopič. Njegova starša sta se poročila leta 1933, zato je v najzgodnejših letih nosil materin priimek, ki mu je kasneje služil kot partizansko ime ter kot prikladen vzdevek. Otroška in mladostniška leta je preživljal v Idriji, leta 1943 je odšel v partizane, ki so bistveno zaznamovali njegovo nadaljnje življenje ter ustvarjalno pot. Njegov talent so hitro prepoznali in ga umestili v slikarsko sekcijo, kjer je bil njegov nadrejeni prav tako Idrijčan, umetnik Nikolaj Pirnat. Poleg slednjega so ga pri njegovih umetniških prizadevanjih spodbujali še Dore Klemenčič, Božidar Jakac in France Mihelič. Po končani vojni se je vpisal na Akademijo za upodabljajočo umetnost, znanje pa izpopolnjeval še v Italiji in v pariški delavnici Andrea Lhota.

Razstava bo odprta do 17. aprila.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Relik

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava likovnih del Društva revirskih likovnikov Relik Trbovlje, ki so jo pripravili ob dnevu žena. Tradicionalno razstavo ob dnevu žena pripravljajo članice društva Relik Trbovlje. Razstava bo na ogled do 19. marca. Ogledate si jo lahko v četrtek od 17. do 18. ure ter v petek, soboto in nedeljo od 16. do 19. ure. Po predhodni najavi na telefonsko številko 051 626 296 je ogled mogoč tudi v dopoldanskem času.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna. Svoja likovna dela  razstavljajo Ivanka Južina, Magda Brvar, Milena Taškar, Andreja Aničin, Mojca Godec, Danijela Aničin, Joža Flisek, Bojan Rozina in Vlado Garantini. Razstavo si lahko ogledate do 8. aprila.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Mogoče te vzamem

ob 17. uri

Ameriška romantična komedija, režija Michael Jacobs, igrajo Mezi Atwood, Kevin D. Benton, Luke Bracey, Richard Gere, Diane Keaton, Susan Sarandon, Willian H. Macy …

Michelle in Allen sta v svojem razmerju dosegla točko, od katere morata narediti korak naprej in se poročiti. Zdi se jima, da bi bilo dobro, da povabita starše na večerjo, da se končno spoznajo. Večerja je pripravljena in igre se začnejo. Na presenečenje vseh, se starši že dobro – preveč dobro – poznajo, kar vodi do različnih, razkritih in smešnih razmišljanj o vrednosti zakona.


 

65

ob 19. uri

Ameriška znanstveno fantastična pustolovska drama, režija Scott Beck, Bryan Woods, Igrajo: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Chloe Coleman….

Po katastrofalni nesreči na neznanem planetu pilot Mills kmalu ugotovi, da je dejansko obtičal na Zemlji … pred 65 milijoni let. Z eno samo možnostjo za rešitev se morata zdaj Mills in edina druga preživela, Koa, prebiti po neznanem terenu, prepredenem z nevarnimi prazgodovinskimi bitji, v epskem boju za preživetje.


Delavski dom Zagorje – kino

Šazam! Bes bogov

ob 19. uri

Ameriška akcijska pustolovščina, režija David F. Sandberg, igrajo Zachary Levi, Grace Caroline Currey, Helen Mirren

Šazam je ciničen najstnik, ki se trudi najti svoje mesto v svetu super-junakov. O takih junakih ne ve ničesar, kaj šele, da bi vedel, kako biti tak junak. V njegovem življenju se vse vrti okrog okrog čarobne besede, ki ga spremeni v njegov odrasli super-junaški alter ego, šazam.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Marjan Orožen

Na današnji dan je leta 2015 v Ljubljani umrl slovenski politik Marjan Orožen. V Sloveniji je bil med vidnimi takratnimi družbeno-političnimi delavci. Izhajal je iz znane družine Orožnov iz Turja nad Dolom pri Hrastniku. Med drugim je bil slovenski notranji minister (današnja klasifikacija), predsednik slovenskih sindikatov in eno leto tudi na čelu jugoslovanskega sindikata. Je častni občan občine Hrastnik.

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus