ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na zadnjo soboto v letu se decembrski utrip v Zasavju umirja. Še večjih silvestrovanj na prostem letos ne bo. Kot bi bila še vedno korona. No, v Zagorju bo opoldne otroško silvestrovanje. Vsaj nekaj, kajne. Še vedno so na ogled jaslice v zasavskih cerkvah. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 31. december 2022

Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Čez dan bo pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, najvišje dnevne od 9 do 16 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod na vzhodu tudi pretežno jasno. Še bo pihal jugozahodni veter, toplo bo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane na Izlakah promet poteka do 1. januarja 2023ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni načrtovanih izklopov električne energije.


Prireditve

DPM Zagorje

Otroško silvestrovanje

Društvo prijateljev mladine Zagorje pripravlja danes ob 12, uri otroško silvestrovanje na mestni ploščadi z Damjano Golavšek – Snežno vilo.


Cerkve v Trbovljah, Hrastniku in na Dolu

Jaslice

V času med božičem in silvestrovim bodo od 27. do 31. decembra župnijske cerkve v Trbovljah, Hrastniku in na Dolu odprte za ogled jaslic med 16. in 18. uro.


KS Ravenska vas

Ogled jaslic

Krajevna skupnost Ravenska vas pripravlja danes od 11. do 12. ure ogled jaslic v cerkvi sv. Urha v Ravenski vasi. Jaslice bodo na ogled vse dni do 6. januarja.


Knjižnice

Danes so vse knjižnice v Zasavju zaprte.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Pravljična urica

Knjižnica Toneta Seliškarja pripravlja danes on.line pravljično urico z učenci OŠ Ivana Cankarja Trbovlje (projekt Digi.komp). Urica se prične ob 11. uri na facebook strani knjižnice.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Boštjan Roš

Boštjan Roš je še eden izmen zanimivih članov rodbine Roš iz Hrastnika. Bolj kot prevzem domačega bogatega Roševega posestva v Hrastniku ga je privlačilo gradbeništvo, vse od takrat, ko je pomagal pri trasiranju železniške proge skozi savsko dolino. Bil je odličen gradbenik, podpornik slovenstva, napisal je tudi spomine na svoja mladostna leta. Rodil se je 19. januarja 1839 v Hrastniku kot najstarejši sin Mihaela Roša, naprednega gospodarja in hrastniškega gostilničarja, in njegove žene Jere. Bil je pomemben gradbenik, dolga leta je živel v Beogradu, kjer je 31. decembra 1917 tudi umrl.


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Srečno vsem, ki dnevno ob jutranji kavici prebirate, kaj se bo zgodilo v Zasavju.

Savus


 

Isti avtor