ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavju traja veseli december z veliko manjših in večjih prireditev. V Hrastniku danes srečanje s Cito in Jožetom Galičem, nastop steklarskih godbenikov in pevk z Dola, v Trbovljah bodo peli otroški pevski zbori, v Zagorju koncert Glasbene šole. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 21. december 2022


Vreme

Danes bo sprva oblačno, čez dan pa se bo predvsem na severu in vzhodu delno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11 °C.

Jutri bo deloma jasno in dopoldne po nižinah megleno. Čez dan se bo ponekod krepil jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, najvišje dnevne od 7 do 12 °C.

V soboto in nedeljo se vreme ne bo kaj dosti spremenilo. Razmeroma toplo bo.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Zaradi sanacije hudourniškega odtoka do 23. decembra velja delna zapora lokalne ceste Bukovje – Bevško v občini Trbovlje.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8.30 do 12.30, ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Ostri vrh (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 10. ure iz TP Toplice, izvod Podvine (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Glasbena šola Zagorje

Božično novoletni koncert

Glasbena šola Zagorje pripravlja danes in jutri ob 19. uri Božično novoletni koncert v dvorani Delavskega doma Zagorje. »V prazničnem decembru je čas tudi za Božično novoletni koncert Glasbene šole Zagorje ob Savi. Naj bo to naše darilo vsem, ki imate radi glasbo in ples. Prijazno vabljeni v KC Delavski dom Zagorje,« so zapisali na spletni strani GŠ Zagorje.

 


 

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Večer s Cito in Jožetom Galičem

Danes ob 18.00 uri pripravljajo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku literarno glasbeni večer s Cito in Jožetom Galičem. O slovenskih glasbenih legendah je v zadnjem času izšlo zelo veliko knjig in prav to je bil izziv, da se je Jože Galič lotil, da napiše knjigo o izjemno zanimivi glasbeni poti svoje žene, ki ni čisto ‘navadna’ žena. Cita Galič je predvsem glasbenica in pedagoginja, ki si je s predanim delom že zdavnaj prislužila naziv prve slovenske citrarke. Nastala je biografija z naslovom Cita: s citrami po lestvici življenja. Literarno glasbeni večer bomo preživeli z zakoncema Galič v dobri družbi in prijetnih zvokih citer.


Turistično društvo Trbovlje

Naj zagorijo lučke in zapoje srce

Turistično društvo Trbovlje danes od 16.30 ure dalje pripravlja zanimivo prireditev Naj zagorijo lučke in zapoje srce po celotnem mestu. Prepevali bodo člani otroških pevskih zborov vseh trboveljskih šol.


Steklarska godba in ŽPZ Svoboda Dol

Praznično dogajanje

Na ploščadi pred bazenom bodo danes od 18.30 do 20. ure v okviru prazničnega dogajanja nastopili člani Steklarske godbe Hrastnik in ŽPZ Svoboda Dol pri Hrastniku.


OZPM Hrastnik

Pravljična dežela

V telovadnici OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik bodo danes od 16.30 do 18.30 ure v Pravljični deželi nastopili učenci hrastniške OŠ in Glasbene šole Hrastnik.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Ura pravljic

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju bodo danes ob 17. uri pripravili uro pravljic.


ZB NOB Hrastnik

V kulturnem domu na Dolu pri Hrastniku bo danes ob 16. uri srečanje članov Združenja borcev za vrednote NOB Hrastnik.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Prvih 10

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta razstava Prvih 10. Galerija je v dobrih dveh letih gostila 10 razstavljavk in razstavljavcev. Skupni imenovalec vseh je drznost, s katero so avtorice in avtorji pokazali, da je kreativnost v fotografiji še kako prisotna, pa naj si bo to zapis na analogni ali digitalni medij. Razstava Prvih 10 je izbor posameznih fotografij, ki sestavljajo stalno zbirko, ki bodo od odprtja razstave bogatile foto galerijo f 2,8. Razstavljajo: Tina M. Šobot, Drago Metljak, Bojan Dremelj, Tadej Gulič, Branko Klančar, Janez Pelko, Jure Kravanja, Benjamin Kreže, Liza Šobot in Franci Lamovšek.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Kot je običajno pri skupinskih razstavah je tudi pričujoča zelo pestra, tako po likovni tehniki kakor tudi po vsebini. Razstavo si je moč ogledati do 5. februarja 2023. Odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023, potem se bo preselila v Winbergerjevo hišo, kjer bodo v nadaljevanju stalno na ogled dela iz stalne zbirke kolonije.

Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus


 

Isti avtor