sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavju se bo danes veliko dogajalo. Saj je prav, sredi decembra smo. V Zagorju in Trbovljah koncerta glasbenih šol, v Zagorju še Vročica, v Hrastniku video delavnica, v Trbovljah muzejski parlament, v Zagorju predavanje Vikija Grošlja. To je le nekaj ponudbe. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 14. december 2022


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, nekaj jasnine bo občasno na severu Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 3 °C.

V četrtek bo sprva delno jasno, po nižinah bo precej megle in nizke oblačnosti. Čez dan se bo povsod pooblačilo, na zahodu bo proti večeru začelo deževati. V noči na petek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo. Po nižinah bo deževalo. V petek bo oblačno. Padavine bodo dopoldne prehodno oslabele, popoldne pa se bodo znova okrepile. V noči na soboto se lahko meja sneženja ponekod spusti do nižin. V soboto čez dan bodo padavine ponehale.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Zaradi sanacije hudourniškega odtoka do 23. decembra velja delna zapora lokalne ceste Bukovje – Bevško v občini Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice in Jože Marn, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute. Obvestilo velja do preklica.


Električna energija

Danes  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Center (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 10. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Slatno, izvod Dol (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 12. ure iz TP Piškovec, izvod Piškovec in Ostenk (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 12. ure iz TP Loke, izvod Pušave (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Glasbena šola Zagorje

Koncert prazničnih melodij

Glasbena šola Zagorje danes ob 19. uri pripravlja Koncert prazničnih melodij. Koncert je med zagorsko publiko priljubljen, saj učenci in učitelji Glasbene šole Zagorju poslušalce na najlepši način popeljejo v praznični čas. Koncert bodo tradicionalno pripravili v Župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla v Zagorju ob Savi.

 


Glasbena šola Trbovlje

Božično novoletni koncert

Danes bo Glasbena šola Trbovlje v Delavskem domu Trbovlje pripravila Božično novoletni koncert GŠ Trbovlje. Poseben program, ki so ga pripravili učenci in učitelji Glasbene šole se bo pričel ob 19. uri. »Čakata nas prav posebna večera, v kar smo se prepričali že na matineji, ki smo jo pripravili za učence OŠ Tončke Čeč in OŠ Ivana Cankarja. Koncert bodo ponovili jutri ob isti uri.


Delavski dom Zagorje

Vročica

Danes ob 20. uri bodo v veliki dvorani Delavskega doma Zagorje pripravili predstavo Špas teatra Vročica. Glasbeno komedijo je režirala Nina Kleflin, igrajo Špela Grošelj, Irena Yebuah Tiran in Nina Ivanič.

Vroča večerna radijska pogovorna oddaja Vročica na Radiu Špas praznuje 10. obletnico in je na vrhuncu svoje uspešnosti! Tri energične voditeljice bodo za to posebno priložnost izvedle ‘veliki radijski pok’ – jubilejno oddajo bodo praznovale ekskluzivno, z glasbenim showom v živo! Če boste mislili, da ste za trenutek prišli na prizorišče serije ‘Seks v mestu’ … se ne boste veliko zmotili. Vročekrvne dame pač rade govorijo o življenju, ljubezni, seksu, zakonu, odnosih, prijateljstvu, materinstvu, karieri, hrani, alkoholu in da, moških, kakršnokoli vlogo že igrajo v njihovem življenju. V navihani komediji se boste zabavali ob njihovih ženskih pogovorih, se smejali, plesali in ob seksi glasbi legendarnih pop uspešnic, ki občinstvo vedno katapultirajo iz sedežev, prepevali od začetka do konca!


ZLU

Viki Grošelj: Križ čez Nepal

ZLU pripravlja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju potopisno predavanje Vikija Grošlja Križ čez Nepal.

Viki Grošelj je slovenski alpinist, planinski vodnik, gorski reševalec, športni pedagog in pisatelj. 46 let po prvem obisku Nepala je dokončal svojo zamisel prečenja te himalajske dežele v smereh sever–jug in vzhod–zahod. Dokončanje zadnjih odprav najbolj osmišlja vsa njegova soočanja in čustvovanja s to himalajsko deželo. Prav vsak dan, preživet v Nepalu, je pomemben delček bogatega mozaika, ki ga je na tej poti tudi osebnostno močno zaznamoval. Viki Grošelj je tudi Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov.


ZLU

Ohranimo zdrave možgane

Danes ob 16. uri pripravlja ZLU v svojih prostorih na Trgu svobode v Trbovljah delavnico Ohranimo zdrave možgane. Na delavnici boste izvedeli, kaj vse je pomembno za dobro delovanje možganov, preizkusili pa se boste tudi v reševanju različnih miselnih izzivov za krepitev spomina in pozornosti.


KRC Hrastnik

Jst bi tut en video

KRC Hrastnik pripravlja danes ob 18. uri v Mladinskem centru Hrastnik delavnico snemanja in montaže videa z naslovom Jst bi tut en video. »Mogoče bi želeli svoj TikTok narediti še bolj zanimiv. Ali pa story na socialnih omrežjih. In, ja, še montirat vas naučimo. Vabljeni, da se nam pridružite v Mladinskem centru Hrastnik. Lahko pa povabite tudi vaše kolege, prijatelje, sošolce, sodelavce, … Delavnica je za vse generacije,« so zapisali v vabilu organizatorji.


Zasavski muzej Trbovlje

Muzejski parlament

Zasavski muzej Trbovlje in Karate klub Trbovlje sta pripravila v ZMT občasno razstavo Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah, ki v besedi, sliki ter preko razstavljenih predmetov predstavlja bogato delovanje kluba ter največje uspehe klubskih tekmovalcev. Danes ob 17. uri bo v okviru muzejskega parlamenta pogovor s predstavniki Karate kluba Trbovlje ter vodstvo po razstavi. Obiskovalci bodo spoznali uspehe trboveljskih karateistov na državnem in mednarodnem nivoju ter pomen kluba za razvoj in prepoznavnost karateja v Sloveniji. Po kratki predstavitvi zgodovine bodo člani kluba preko treninga prikazali nekaj osnovnih prvin, v katerih se bodo lahko preizkusili tudi obiskovalci.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Dobri zlobni volk

V Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah pripravljajo danes ob 17. uri v mladinskem oddelku knjižnici pravljično urico. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili zgodbi z naslovom Dobri zlobni volk.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Kot je običajno pri skupinskih razstavah je tudi pričujoča zelo pestra, tako po likovni tehniki kakor tudi po vsebini. Razstavo si je moč ogledati do 5. februarja 2023. Odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023, potem se bo preselila v Winbergerjevo hišo, kjer bodo v nadaljevanju stalno na ogled dela iz stalne zbirke kolonije.

Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Borisa Skalina: Ziherca

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 18. decembra odprta fotografska razstava dr. Borisa Skalina z naslovom Ziherca. Fotografije so na ogled ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah med 16. in 19. uro, med delovniki pa tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po 051 626 296.

Razstava Borisa Skalina pred nas postavi enega od simbolov rudarske krajine, varnostno svetilko ali »ziherco«. Ziherca je rešila številna rudarska življenja in postala mnogo več kot še en del opreme. Bila je tudi vir navdiha umetnikom, tako za likovno kot literarno ustvarjanje. V temne rudniške rove je prinašala svetlobo, ki je poleg vode in toplote osnovni pogoj za življenje. Simbolno je ta luč rudarjem pomenila upanje na srečno vrnitev na površje.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Ante Mahkota

Na današnji dan je leta 2018 v Ljubljani umrl slovenski alpinist, fotoreporter, novinar in urednik Ante Mahkota. Rodil se je 27. aprila leta 1936 na Dolu pri Hrastniku. Bil je eden najbolj eminentnih slovenskih novinarjev in alpinistov, izjemen organizator in tvorec velikih slovenskih akcij, kot sta Podarim – Dobim in Sto žensk na Triglav.


Svetovni dnevi

Svetovni dan opic

Neuradni praznik sta si leta 2000 izmislila ameriška umetnika Casey Sorrow in Eric Millikin. Sprva kot zasebna šala, je do danes prerasla mednarodne meje, tako da svetovni dan opic, kot mu pravijo, obeležujejo med drugim tudi v Nemčiji, Indiji, Združenem Kraljestvu, Kanadi in Kolumbiji. Kako ga preživeti? Poučite se o primatih ali pa za zabavo en dan v letu zganjajte opičje norčije.


Savus


 

Isti avtor