V Zasavju se bo tudi danes dogajalo. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 10. december 2022


Vreme

Danes bo oblačno, padavine se bodo čez dan znova okrepile. Hladilo se bo. Meja sneženja se bo pričela spuščati. Zvečer ali v noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nižin. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 4, najvišje dnevne od 1 do 6 °C.

V nedeljo čez dan bodo padavine ponehale. V ponedeljek se bo deloma zjasnilo. Jutro bo mrzlo. oblačno in deževno, meja sneženja bo med 1300 in 1700 metri. Zvečer bodo padavine prehodno ponehale.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Zaradi sanacije hudourniškega odtoka do 23. decembra velja delna zapora lokalne ceste Bukovje – Bevško v občini Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice in Jože Marn, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute. Obvestilo velja do preklica.


Električna energija

Danes in jutri v Zasavju ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Rokomet Dol – Gorišnica

Rokometni klub Dol TKI Hrastnik še zadnjič v tem letu vabi na člansko rokometno tekmo, ki bo v soboto, 10. decembra, ob 19. uri v dvorani Dolanka. »Pred tekmo vas bomo pogostili s pijačo, za manjši prigrizek bo poskrbela Sendvičarna, med polčasom pa bomo z žrebanjem vstopnic razdelili tudi nekaj praktičnih nagrad.«


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.

Delavski dom Zagorje -kino

Priznaj, Fletch

ob 19. uri

Ameriška komična kriminalka, izvirni naslov Confess, Fletch (2022), režija Greg Mottola, scenarij Zev Borow, Gregory McDonald, Greg Mottola, igrajo Jon Hamm, Marcia Gay Harden, Kyle MacLachlan, Roy Wood Jr., Annie Mumolo, Ayden Mayeri, Lorenza Izzo …

Jon Hamm zaigra izjemno šarmantnega in neskončno težavnega Fletcha, ki med iskanjem ukradene umetniške zbirke postane glavni osumljenec v primeru umora. Kako naj dokaže svojo nedolžnost? Morilec je nekdo od štirih osumljencev – ekscentrični trgovec z umetninami, grofica, nora soseda in Fletchevo italijansko dekle. Kriminal pravzaprav še nikoli ni bil tako neorganiziran.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Janko Orožen

Na današnji dan se je leta 1891 v Turju rodil zgodovinar Janko Orožen, ki je napisal temeljni zgodovinski deli naših krajev Zgodovino Trbovelj, Hrastnika in Dola ter Zgodovino Zagorja. V njegovi zapuščini najdemo več kot 30 knjig, 170 razprav, člankov ter poročil ter 12 učbenikov. Bil je učitelj na različnih šolah, njegovo življenje pa je predvsem povezano z zgodovino. Podrobno je raziskal tako zgodovino zasavskih krajev kot zgodovino celjske kotline. Pomembno je bilo tudi njegovo delo prevajalca. Umrl je 30. septembra leta 1989 v Celju.


Tone Hudarin

Na današnji dan je leta 1978 v Ljubljani umrl eden najbolj prepoznavnih dirigentov trboveljske Delavske godbe Tone Hudarin. Rodil se je 25. septembra leta 1901 v Trbovljah. Že kot 12 leten deček je v godbi pričel igrati klarinet, samo 14 let pozneje pa je mladenič z izjemnim posluhom in vedoželjnostjo godbo že vodil kot dirigent in jo popeljal na raven, višjo od tedanjih profesionalnih orkestrov.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan človekovih pravic

Generalna skupščina je leta 1950 pozvala vse države in zainteresirane mednarodne organizacije, da 10. december praznujejo kot dan človekovih pravic. Na ta dan je leta 1948 Generalna skupščina sprejela Splošno deklaracijo človekovih pravic.

 


Savus


 

Prejšnji članekVsakdanja zgodba
Naslednji članekMiklavževanje na Mrzlici