Danes goduje sveta Barbara, ki je v Zasavju še posebej čislana, saj je med drugim tudi zavetnica rudarjev. V Zagorju pripravljajo danes povorko s kulturnim programom, otvoritvijo razstave Borisa Skalina in mašo. Oglejte si, kaj še prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 4. december 2022

Vreme

Danes bo oblačno, občasno bodo padavine. Po nižinah bo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6 °C.

Jutri bo v vzhodnih krajih povečini suho vreme, drugod bo občasno še deževalo. Jutranje temperature bodo od 0 do 4, najvišje dnevne od 3 do 8 °C. V torek se bo delno zjasnilo, po nižinah v notranjosti bo marsikje vztrajala megla ali nizka oblačnost. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno in po nižinah megleno.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Toplice, NNV Turk, Zupančičeva, od 9. do 10. ure iz TP Gasilska cesta, NNB Klavnica (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 11. ure iz TP Litija vodovod, izvod Gradec levo (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Zagorje

Člani RMED Srečno Zagorje bodo v nedeljo, 4. decembra, obeležili praznik svete Barbare, zavetnice rudarjev, s povorko po Zagorju od Toplic do Delavskega doma Zagorje. Udeleženci povorke se bodo zbrali ob 15. uri pri spomeniku rudarskim rodovom v Toplicah. Na prireditvi bodo nastopili Rudarski pevski zbor Loški glas, Pihalni orkester SVEA Zagorje in učenci Glasbene šole Zagorje. Zbrane bo nagovoril predsednik RMED Srečno Zagorje Franci Brinovec. V sklopu prireditve bo tudi otvoritev fotografske razstave rudarskih motivov avtorja dr. Borisa Skalina z nagovorom Milana Razborška. Ob 18. uri pa bo v župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla maša, ki jo bo vodil msgr. dr. Anton Stres.


Zasavski muzej Trbovlje

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Delavski dom Zagorje – kino

Doba Armagedona

ob 19.00 uri

Ameriška drama, režija James Gray, igrajo Anthony Hopkins, Anne Hathaway, Banks Repeta, Jeremy Strong, Jaylin Gray …

Film priznanega ustvarjalca Jamesa Graya je globoka osebna zgodba o moči družine, zapletenosti prijateljstva in generacijskem iskanju ameriških sanj.


Delavski dom Trbovlje – kino

Čudežni svet

ob 17. uri

Ameriška animirana pustolovščina (sinhronizirana), izvirni naslov Strange World (2022), režija Don Hall, scenarij Qui Nguyen, igrajo Jake Gyllenhaal, Alan Tudyk

V animiranem filmu Čudežni svet bomo odpotovali globoko v neraziskan in malce nevaren svet, v katerem čudežna bitja čakajo legendarno družino raziskovalcev, Cladesove, ki so si med sabo tako različni, da ta raznolikost preti njihovi zadnji in hkrati najbolj pomembni misiji.

 


Film abonma: Trikotnik žalosti

ob 19.00 uri

Komična drama (Francija, Nemčija, Grčija, Švedska, Turčija, Velika Britanija, 2022), izvirni naslov Triangle of Sadness, režija in scenarij Ruben Östlund, igrajo Thobias Thorwid, Harris Dickinson, Charlbi Dean …

Švedski satirik Ruben Östlund svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote.

Manekenski par Carl in Yaya je povabljen na luksuzno križarjenje. Medtem ko ustrežljiva posadka skrbi za zbirko bajno bogatih potnikov, zapiti kapitan tiči v svoji kabini in posluša Internacionalo. A pripravlja se nevihta in med slavnostno večerjo s sedmimi hodi se potnikov loti huda morska bolezen …


 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anton Sovre

Na današnji dan se je leta 1885 v Šavni peči rodil slovenski filolog in prevajalec Anton Sovre, ki velja za največjega slovenskega prevajalca antičnih grških del. Imel je prirojen posluh za jezik in veliko spoštovanje do antične kulture. Po njem je dobila ime Sovretova nagrada, najvišje slovensko priznanje za književne prevajalce, ki jo od leta 1964 podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev. Anton Sovre je umrl 1. maja leta 1963 v Ljubljani, kjer je tudi pokopan, star 77 let. Na grob so mu vklesali Pindarove verze, ki jih je prevajal na večer pred svojo smrtjo.


Svetovni dnevi

Za danes na našem koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus