Danes je ta veseli dan kulture. Privoščite si ga. Lahko pa si ogledate zvečer razstavo 59. slikarske kolonije v Zagorju. Dopoldan bo v Rudniku Trbovlje-Hrastnik potekal že petnajsti jamatlon. V Zagorju bo zvečer še zanimiv koncert. Nastopil bo Big band Zagorje z gostom Hamom (Šalehar). Koncert bo povezoval Miha Šalehar. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 3. december 2022


Vreme

Danes bo oblačno, padavine se bodo zjutraj in dopoldne od juga razširile na vso Slovenijo. Po nižinah bo večinoma deževalo, ponekod v severni polovici Slovenije pa sprva snežilo. Čez dan se bo meja sneženja dvigala. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 4 °C.

Jutri bo oblačno, občasno bodo še padavine. Po nižinah bo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 3, najvišje dnevne od 1 do 5 °C. V ponedeljek bodo na vzhodu krajša obdobja sončnega vremena, drugod bo oblačno. Ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno deževalo. V torek zjutraj bo na vzhodu še deževalo, čez dan bo suho vreme, ponekod se bo prehodno delno zjasnilo.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Prireditve

Weinbergerjeva hiša

Danes bodo tradicionalno odprli razstavo udeležencev 59. slikarske kolonije Izlake – Zagorje. Otvoritev bo danes ob 18. uri. O razstavi bo spregovoril Milan Razboršek. Za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Razstava bo odprta do 4. februarja 2023. Slikarska kolonija Izlake-Zagorje ima v Sloveniji najdaljši staž, saj deluje neprekinjeno že od poletja leta 1964. Idejo, ki je prišla z juga, so realizirali v Idriji, Škofji Loki in v Zagorju, kjer so razmere za formalno ustanovitev le-te najhitreje dozorele, kot je pred desetletji zapisal njen takratni predsednik sveta Nande Razboršek.

Rudnik Trbovlje-Hrastnik

V Hrastniku bo danes potekal že 15. Jamatlon, ki ga organizira Zavod Savus. Na njem bo sodelovalo skoraj 300 udeležencev iz sedmih držav. Udeleženci se bodo zbrali v Hrastniku, v jamo se bodo spustili v Trbovljah na Ajnzerju in prišli na svetlo po Barbara rovu v Hrastniku. Organizatorji obljubljajo prijetno prireditev, ki jo bodo popestrili z različnimi dejavnostmi in koncertom pevke Neve M. Hafner.


Delavski dom Zagorje

Big band Zagorje

V veliki dvorani Delavskega doma Zagorje bo nocoj ob 19. uri koncert ob 20-letnici delovanja Big banda Zagorje pod vodstvom dirigenta Gregorja Trohe. Glasbeni gost bo Matevž Šalehar – Hamo, prireditev bo povezoval Miha Šalehar.


Delavski dom Trbovlje

Ziherca – razstava Borisa Skalina

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava fotografa Borisa Skalina z naslovom Ziherca. »Obujanje spominov med knapi, če nisi knap in ti knapi rječejo zuni in v jami, ko greš med švelerji, glajzi, preko šuslajtung do čjela, kjer je kulm, razmišljati o preteklosti. Namreč mineva 77 let, ko sem v Zasavju blizu Šavne Peči pritisnil na sprožilec fotoaparata. Za obeležje je izbrana rudarska svetilka ziherca, varna za delo v eksplozivni atmosferi, ki je postala simbol med knapovščino. Naj nas spominja na vse lepo in nelepo preteklost! Lep pozdrav SREČNO !!!« je zapisal ob razstavi avtor Boris Skalin.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan invalidov

Leta 1982 je Generalna skupščina 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov. Generalna skupščina s tem dnevom poziva vse države članice, naj si prizadevajo za čim boljši položaj invalidov znotraj svojih meja in za njihovo učinkovito integracijo v družbo.


Savus