Danes nas v Zasavju čaka zanimiv pogovor v hrastniški knjižnici, kjer se bodo spomnili 30-letnice začetka delovanja begunskega centra. Obeta se nam še nekaj običajnih četrtkovih aktivnosti. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega. Aja, pa promet na cesti skozi Trbovlje ni več oviran zaradi gradnje krožišča.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 1. december 2022


Vreme

Danes bo oblačno, občasne manjše padavine bodo prehodno oslabele. Meja sneženja bo nizko. Ponekod bo še pihal severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5 °C.

V noči na petek se bodo padavine prehodno nekoliko okrepile in dopoldne od juga postopno ponehale. Meja sneženja se bo ponekod spustila do nižin. V soboto bo oblačno, padavine se bodo dopoldne od juga razširile na vso Slovenijo. Po nižinah bo sprva večinoma snežilo, ponekod na jugozahodu bo možna tudi poledica.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Unično, izhod Lavriha (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Čeče, izvod Sveti Marko (nadzorništvo Hrastnik). Od 9. do 10. ure iz TP Špital (nadzorništvo Zagorje).


Prireditve

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Danes ob 17.30 uri bodo pripravili v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku pogovor, ki so ga naslovili Trideset let od sprejetja beguncev v Zbirnem centru Hrastnik (1992 -2002). V pogovoru bodo sodelovali nekdanji begunci, zaposleni in drugi, ki so bili povezani s hrastniškim zbirnim centrom. Odprli so ga maja 1992. Sprva je služil za potrebe beguncev z območja Bosne in Hercegovine, leta 1997, z novim valom beguncev, še za begunce s Kosova. Decembra 1992 je bila z donatorskimi sredstvi Swiss Relief Disaster Unit iz Švice zgrajena nova stavba z večnamenskimi prostori. Dogodek ima simbolni pomen, saj bo na prostoru nekdanjega centra zrasel nov dom za starejše občane Hrastnika.


VGC ZLU Zasavje

Stresi stres

VGC ZLU ob četrtkih ob 16. uri v telovadnici Osnovne šole dr. Slavka Gruma v Zagorju organizira vodeno vadbo Stresi stres, ki je telesu in umu prijazna ter namenjena starejšim osebam. Vadba vključuje enostavne dihalne tehnike za sproščanje in miren spanec, vaje za raztezanje in zdravo hrbtenico, vključuje tudi elemente čuječnosti in meditacijo s hipnotičnim sproščanjem. Vadbo vodi Nataša Jerman Rajh, učiteljica integralnega dihanja, NLP coach in NLP praktik hipnoze.


Kantri ples v vrstah

Vsak četrtek ob 18. uri poteka v kinodvorani Dol pri Hrastniku v okviru VGC Zasavje kantri ples v vrstah, ki ga vodi Štefka Bezgovšek. »Naše poslanstvo je, da s plesom krepimo svoje telo, duha in zabavamo druge,« je geslo skupine.


 

Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


 

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Metod Malovrh

Na današnji dan je leta 2020 umrl nekdanji zagorski župan, rudarski strokovnjak in velik človek, predan zasavskim jamam, Zagorju in Zasavju Metod Malovrh. Rodil se je 17. septembra leta 1931 v Trbovljah. V strokovnih krogih so ga cenili zaradi strokovnega znanja na področju rudarstva, v družbenih kot nekdanjega župana občine Zagorje, v društvenih pa kot enega ustanovnih članov društva RMED SREČNO Zagorje.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan boja proti AIDS-u

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1988 razglasila 1. december za svetovni dan boja proti AIDS-u. Danes je na svetu že več kot 40 milijonov ljudi okuženih z virusom HIV, zato se s svetovnim dnem boja proti AIDS-u želi opomniti na nevarnost, ki jo AIDS predstavlja za človeštvo in na hitrost s katero se širi še posebej v revnih državah. Na ta dan se poziva ljudi, da izkažejo svoje sočutje, podporo in solidarnost do žrtev virusa HIV po vsem svetu.


Savus