ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji dan bo v Zasavju potekal precej mirno. V Zagorju se obeta zanimivo predavanje o preprečevanju padcev. V Trbovljah bo kar veliko ljudi čez dan brez pitne vode. V Zasavju bo potekali še nekaj dejavnosti, ki se jih lahko udeležite. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 22. november 2022


Vreme

Danes bo oblačno, padavine bodo dopoldne od zahoda zajele vso Slovenijo. Ob močnejših padavinah se bo meja sneženja marsikje spustila do nižin. Temperature bodo od 1 do 6 °C.

Veter bo v noči na sredo večinoma oslabel. V sredo dopoldne bodo padavine povsod ponehale, od zahoda se bo jasnilo. V četrtek bo večinoma sončno, zjutraj in deloma dopoldne po nekaterih nižinah megla. V petek bo sprva precej jasno z dopoldansko meglo po nižinah. Popoldne se bo od jugozahoda pooblačilo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste. Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča: »Danes, v torek, 22. novembra, bo zaradi nujnih vzdrževalnih del predvidoma med 8. in 20. uro prekinjena dobava pitne vode na naslovih Novi dom 1, 1a, 2, 2a, 3, 4, 5, 7, 7a, 7b, 8, 9, 10, 19, 20, 21; Trg svobode 38, 38a; Dom in vrt 1, 3, 5, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 35, 36, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47; Sallaumines 1; Kešetovo 1, 2, 3, 4, 6, 6a, 7, 7a, 8, 9, 10, 11a, 11, 11a in 12. Po končanih delih vam priporočamo, da vodo pred uporabo nekaj časa pustite teči iz pipe.«


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobav električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 11. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Čemšenik, NNV Zadružni dom (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 11. ure pa iz TP Litijska Dobrava, izvod kabel desno Hribar (nadzorništvo Litija).


Prireditve

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Danes ob 18. uri bodo v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje (mladinski oddelek) pripravili pogovor z dr. Božidarjem Voljčem o preprečevanje padcev.

Gost dr. Božidar Voljč je upokojeni zdravnik družinske medicine, predsednik komisije za medicinsko etiko, strokovni svetovalec pri Inštitutu Emonicum za aktivno in zdravo življenje ter svetovalec SAZU za javno zdravstvo, zdravstveno gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Spregovoril bo o preprečevanju padcev starejših. Padci se dogajajo vedno in povsod, ljudem katerekoli starosti, med hojo, na gladkih tleh kopalnice, ob spotikanju ob ovire … Poškodbe, ki pri tem nastanejo, so lahko resne, težke poškodbe glave, zlom zapestja, zlom kolka. Kako jih preprečimo in kaj lahko sami storimo, da do njih ne pride?


Open club ZMŠT

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice … Naslov razstave je geslo iz 15. stoletja: V.i.t.r.i.o.l. – Visita Interiora Terrae Rectificando Inveniens Occultum Lapidem – Spusti se v središče zemlje in našel boš skriti kamen modrosti, oziroma, poglobimo se v svojo notranjost in skozi duhovno očiščenje mentalne nesnage bomo prišli do znanja in razumevanja,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik.

Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Metod Badjura

Na današnji dan se je leta 1896 v Litiji rodil slovenski filmski scenarist, režiser, snemalec, grafik in klišar Metod Badjura. Badjura je mladost preživel v Zagorju. Kasneje je postal izjemno cenjen filmski ustvarjalec, začetnik slovenske kinematografije, ustanovitelj filmskega podjetja Sava in soavtor prvega slovenskega filma Triglavske strmine. Po njem se imenuje najbolj cenjena slovenska filmska nagrada za življenjsko delo v filmski industriji.


 

Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus


 

Isti avtor