Današnja nedelja bo precej mirna. Morda priložnost za to, da se posvetite svojim dragim. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 6. november 2022


Vreme

Danes bo pretežno jasno, na vzhodu občasno zmerno oblačno. Veter bo do večera ponehal. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Jutranje temperature bodo od 1 do 7, najvišje dnevne od 9 do 14°C.

V ponedeljek in torek bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne po nekaterih nižinah megla. V torek čez dan bo zapihal jugozahodnik, nekoliko topleje bo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8.30 do 10.30 ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Prečna, Čolniše, Kisovec, Kisovec šaht in Obrtna cona Toplice (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Brnica 2 in iz TP SE Blate (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 12. ure iz TP Potoška vas, izvod Hribar (nadzorništvo Zagorje), od 8.30 do 10. ure iz TP Hotič, smer Vače, od 10. do 12. ure iz TP Kostrevnica-Bajernik, izvod Fortuna in Jurič (nadzorništvo Litija).


Prireditve

Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Delavski dom Trbovlje – kino

Vesela pošastna družina 2

ob 17. uri

Sinhronizirana animirana komedija, izvirni naslov Monster Family 2 (Nemčija, Velika Britanija, 2021), režija Holger Tappe, scenarij Abraham Katz, David Safier, igrajo Jessica Brown Findlay, Emily Carey, Nick Frost …

Nadaljevanje prvega dela, ki smo ga v kinih videli leta 2017. Tudi tokrat se bomo zabavali ob dogodivščinah mumije, Frankensteina in volkodlaka. Naša družina pošasti ob pomoči in podpori svojih treh hišnih netopirjev zopet obkroži svet, da bi rešila svoje prijatelje, sklenila nova pošastna poznanstva in končno spoznala, da nihče ni popoln in da tudi tisti s pomanjkljivostmi lahko najdejo srečo.


 

Sarajevo safari

ob 19. uri

Slovenski dokumentarni film (2022), režija in scenarij Miran Zupanič, igrajo Stana Ćišić, Samir Ćišić, Faruk Šabanović, Edin Subašić

Med številnimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih 1992 do 1996 je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg srbske vojske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva, so vsebino dokumentarca povzeli v produkcijski hiši Arsmedia. V dokumentarcu Slovenec pripoveduje, kako je z daljnogledom videl, da so tujci, ki so jih iz Beograda na Pale, kjer je bil sedež bosanskih Srbov, pripeljali s helikopterjem, ubijali civiliste. Za to so plačevali ogromne zneske, koliko, ne ve, ve pa, da je bila cena višja, če je bil tarča otrok. Slovenec je bil akreditiran kot novinar in je sprva mislil, da so tudi tujci, ki so prihajali iz različnih držav in so tekoče govorili angleško, novinarji. Ko je to povedal svojemu delodajalcu, so mu rekli samo, da gre za zanimive stvari. Tujci so menda prihajali predvsem iz ZDA, Kanade in Rusije, nekateri omenjajo tudi Italijane.

7


 

Delavski dom Zagorje – kino

Vesela pošastna družina 2

ob 10.30 uri

Vsebino si preberite zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Lidija Šentjurc

Na današnji dan je leta 2000 v Ljubljani umrla narodna herojinja, ministrica in spomeničarka Lidija Šentjurc. Rodila se je 18. marca leta 1911 v Hrastniku. V prvi svetovni vojni je izgubila očeta. Med študijem je delovala v levičarskem študentskem gibanju in se včlanila v Komunistično partijo Jugoslavije. Zaradi svojega delovanja je bila obsojena na dve leti zapora. Po vrnitvi iz zapora je nadaljevala delo med hrastniškimi delavci, še posebej rudarji in ženskami. Bila je med prvimi, ki so jih okupatorske oblasti izselile v Srbijo.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan preprečevanja izkoriščanja okolja v času spopadov

Generalna skupščina je leta 2001 razglasila 6. november za mednarodni dan preprečevanja izkoriščanja okolja v času vojne in oboroženega konflikta. Škoda, ki jo v okolju povzročijo oboroženi spopadi, pusti dolgoročne negativne posledice na ekosistemih in naravnih virih. Ker negativnih posledic ni mogoče zaustaviti na državnih mejah, generalna skupščina poudarja potrebo po skupnem delovanju za zaščito skupnega okolja.


Savus


 

Prejšnji članekSarajevo safari in Zupanič
Naslednji članekCepljenje in testiranje v ZD Trbovlje