Četrtek bo v Zasavju precej običajen. Kar nekaj stvari pripravljajo. Še posebej bo zanimivo na Bogenšperku, kjer bodo 350 letnico prihoda Valvasorja na grad počastili z znanstvenim simpozijem. Poglejte ponudbo Zasavja in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 29. septembra 2022


Vreme

Danes bo večinoma oblačno z obilnejšimi padavinami, pojavljale se bodo tudi nevihte. Ponekod v notranjosti bo zapihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 14 °C. Danes in jutri so na območju zahodne, osrednje in južne Slovenije možni dolgotrajni krajevni nalivi.

Jutri bo oblačno in deževno, pojavljale se bodo nevihte z nalivi, ki bodo verjetnejše na zahodu Slovenije. Manj dežja bo na severovzhodu. Jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne od 12 do 19 °C.

Do sobote zjutraj bo dež večinoma ponehal. V soboto se bo delno razjasnilo. Več oblačnosti bo ostalo v hribovitih krajih na zahodu, kjer bo občasno še rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik. Topleje bo. V nedeljo kaže na deloma sončno in toplo vreme z jutranjo meglo po nižinah.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik-Čeče bo na odseku Kolar-Rinaldo do 30. septembra promet občasno potekal izmenično po enem voznem pasu zaradi urejanja cestnega propusta.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Podkal, izvod Lamper (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 7. do 8.30. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Litija banka, izvod banka, Mojster haus in od 8. do 10. ure iz  TP Slivna (nadzorništvo Litija).


Prireditve

Iz trbouskiga špajza

Občina Trbovlje je četrto leto zapored pripravila kulinarični festival Iz trbouskiga špajza. Med 23. septembrom in 2. oktobrom kuharske mojstrovine ponujajo Gostilna Bigman, Gostilna Brin, Gostilnica Mala malca, Gostilna Martin, Okrepčevalnica Oskar, Pizzerija Dimnik, Restavracija K5. Poleg klasičnih receptov lahko obiskovalci poskusijo tudi izvirne posodobitve tradicionalnih zasavskih receptov. Mogoče vas letos premamijo vaseršpocli, grincajg iz guveje župe, bučn štrudl, krumpantoč, kurji ajmuht, pečene šnite ali katera druga dobrota iz menijev.


Bogenšperk

Simpozij o Valvasorju

Na gradu Bogenšperk danes JZ Bogenšperk organizira mednarodni znanstveni simpozij z naslovom Janez Vajkard Valvasor – Kranjec po domovini, Evropejec po duhu v počastitev 350. obletnice Valvasorjevega prihoda na grad Bogenšperk. Strokovnjaki različnih področij bodo osvetlili čas in delo slovenskega polihistorja. Pričetek ob 9. uri.


Odslužene majice

Danes ob 10. uri bo ZLU pripravila v prostorih Mladinskega centra Hrastnik delavnico, kako porabiti stare majice. Stare majice je mogoče odlično ponovno uporabiti, četudi so malce zbledele in se je na tkanini pojavil že kakšen madež ali luknjica. Tokrat bodo stare majice uporabili za izdelavo pisanih preprog ali podstavkov, s katerimi bodo lahko polepšali svoj dom ali pa razveselili koga drugega.


ZLU – Ruske urice

Danes bodo na ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili Ruske urice. Na ZLU bodo ponovno govorili rusko. Vse, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje, vabijo na brezplačne ruske urice. Vodila jih bo Saya iz Kazahstana.


Galerija f 2,8 Zagorje

Razstava Lamovšek

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju je odprta samostojne razstave fotografa Francija Lamovška z naslovom Gib z razlogom. Hrastničan Franci Lamovšek je amaterski fotograf in član Foto sekcije KUD Dol pri Hrastniku.  Ob odprtju razstave je povedal: »Stalno se izobražujem, saj mi kreativna uporaba fotografske opreme predstavlja izziv. Tehnika namernega premikanje kamere (ICM) mi je omogočila, da sem naravo predstavil na drugačen in svež način. Razstava z naslovom Gib z razlogom je posvečena prav kombinaciji te tehnike in motivov iz narave.« Razstava je na ogled od 9. do 12. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


DDZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. ure.


Bojevnik

ob 18. uri

Češki film, izvirni naslov Medieval (2022), režija in scenarij Petr Jakl, i grajo: Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, William Moseley, Matthew Goode, Sophie Lowe, Karel Roden, Roland Møller …

Navdahnjena z resnično zgodbo o Janu Žižki, enem največjih bojevnikov v zgodovini. Po smrti svojega cesarja Sveto rimsko cesarstvo strmoglavlja v kaos, medtem ko se sprti kralji borijo za nadzor nad praznim prestolom. Drzni vodja plačancev Jan Žižka je najet, da ugrabi zaročenko mogočnega lorda Rosenberga, lady Katherine, da prepreči Rosenbergov vzpon na oblast. Ko se Katherine ujame v nevarno politično igro med monarhi, se Jan zaljubi v njen močan duh in predanost reševanju ljudi. V poskusu, da bi jo osvobodil, se bori z uporniško vojsko v boju proti korupciji in pohlepu v aristokraciji. Jan spozna, da usoda imperija ni v rokah kraljev, ampak v rokah njegovega lastnega ljudstva.


Na današnji dan

Ludvik Mrzel

Na današnji dan je leta 1971 v Ljubljani umrl pripovednik, pesnik, esejist, gledališki in literarni kritik, dramatik in prevajalec, predvsem pa časnikar Ludvik Mrzel. Rodil se je 29. julija leta 1904 v Loki pri Zidanem mostu. Družina se je kmalu preselila v Trbovlje, kjer so imeli trgovino. Oče je kmalu umrl, družina pa je obubožala. V šestem razredu je bil izključen zaradi sodelovanja v marksistični skupini. Leta 1923 je bil osumljen sodelovanja v rudarski stavki v Trbovljah, aretiran in za mesec dni zaprt v zaporih v Laškem in Celju. Leta 1929 je bil zadnji urednik revije Svobodna Mladina, naslednice Mladine, ki jo je urejal Kosovel. Med drugo svetovno vojno je sodeloval z OF, pridružil se je partizanom, bil je ujetnik v italijanskih in nemških taboriščih, osvoboditev pa je pričakal v Dachau. V 67 letu starosti je umrl v Ljubljani  medtem ko je čakal na zdravniški pregled. Pokopan je na Žalah.


Svetovni dnevi

Svetovni dan srca

Svetovni dan srca, 29. september 2022 organizira Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije. Bolezni srca in ožilja so najpogostejši povzročitelj smrti na svetu. Letno zaradi teh bolezni, ki vključujejo tudi možgansko kap, prezgodaj umre 17,9 milijona ljudi po vsem svetu. Vzrokov za to je veliko – od kajenja, sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, debelosti, onesnaženega zraka. Poleg načina življenja je pomembno preverjanje lastnega zdravstvenega stanja, ki tako dovolj zgodaj pokaže tveganje za nastanek srčno žilne bolezni (krvni tlak z ugotavljanjem atrijske fibrilacije, holesterol, trigliceridi in sladkor v krvi, ITM, stanje arterij in ven, idr.). Tudi tisti, ki že imajo srčno-žilno bolezen lahko na ta način in z zdravim načinom življenja, občutno izboljšajo kakovost svojega življenja.


Savus