Današnji petek prinaša nadaljevanje festivala Speculum Artium. Poglejte ponudbo Zasavja in si naredite ta dan. Popoldan se pričenja vikend.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Petek, 23. septembra 2022


Vreme

Danes bo povečini sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bo ponekod zapihal šibak jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 °C.

Jutri se bo pooblačilo, v hribovitih krajih na zahodu bo popoldne že rahlo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, najvišje dnevne od 16 do 22 °C.

V noči na nedeljo se bo dež okrepil in do jutra razširil nad večji del Slovenije. V nedeljo bo oblačno in deževno, vmes bodo tudi posamezne nevihte. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra. Do 24. septembra bodo med 9. in 14. uro občasne 15 minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kolk, nizkonapetostni vod Selišče, od 8. do 10. ure pa še odjemalcem iz TP Spodnja Polšina, Zavrh (nadzorništvo Zagorje).

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju.


Dogodki

Speculum Artium

Nadaljuje se že štirinajsta edicija festivala novomedijske kulture Speculum Artium, ki se bo končal jutri. Tudi letos bodo v Delavskem domu Trbovlje gostili priznana dela, ki nastajajo na presečišču umetnosti, znanosti, tehnologije in gospodarstva. Letošnji festival pogled usmerja v naravo, v intuitivna spoznanja, v osnovne življenjske procese. Raziskuje možnost sobivanja in medsebojnega nadgrajevanja tehnološkega napredka in prvinskih sil narave.

Danes si lahko od 9. do 20. ure ogledate vse razstave na festivalu, prav tako bo v tem času na ogled paviljon Medena zgodba. Ob 18. uri bo na odru 360 plesna predstava Iztoka Kovača v virtualnem okolju (potrebne predhodne prijave: bogdan@dd-trbovlje.si). Ob 19. uri bo na sporedu performans Symphotree (Miha Godec in Abiral Khadka). Ob 20. uri pa bo še večer elektronske glasbe Coalstone DJ v kavarni ZMŠT.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Zmajev jezdec

ob 17.00 uri

Nemška animirana pustolovščina, režija: Tomer Eshed

Srebrni zmaj Lung, škratinja Žveplogriva in sirota Ben se odpravijo na čarobno potovanje okoli polovice sveta, kar med njimi vzpostavi edinstveno in tesno vez. To je zgodba o razburljivem iskanju zadnjega zatočišča zmajev, tako imenovanega »Roba neba« in čarobna pustolovščina o pogumu, optimizmu in nenavadnem prijateljstvu. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Sandi Kolenc – Koli

Na današnji dan je leta 2017 umrl pevec skupine The Drinkers Sandi Kolenc – Koli. Rodil se je 20. julija leta 1965 v Trbovljah. Sprva se je skupina imenovala Pivci, potem pa je prevladala internacionalizacija imena in postali so The Drinkers, saj je bil pogost motiv njihovih besedil alkohol. Leta 2003 je Koli zaradi operacije srca za nekaj časa prekinil sodelovanje s skupino. Na glasbene odre se je vrnil leta 2011. Koli je bil v mladosti odličen plavalec, tudi nosilec medalj iz državnih prvenstev, odlikoval pa se je tudi v vojni za Slovenijo. Predvsem pa je vedno rad povedal, da je ponosen Trbovc.


Peter Cestnik

Peter Cestnik je bil Maistrov borec. Rodil se je na Brnici (Dol pri Hrastniku). Po osnovni izobrazbi je bil učitelj. Kot mobiliziranec se je v prvi svetovni vojni boril na soški fronti. Po njej se je pridružil legiji borcev za severno mejo generala Rudolfa Maistra. Vodil je zasedbo današnjega Radelj ob Dravi (Marenburg). Med vojnama je služboval v Mariboru kot učitelj telovadbe na realki. Ukvarjal se je s telovadbo, sabljanjem, bil odličen pevec (tudi v zboru mariborske Opere). Med drugo vojno se je priključil partizanom. S strelstvom se je pričel ukvarjati že med vojnama. Po vojni je dosegal odlične rezultate, z jugoslovansko reprezentanco je leta 1949 v Argentini osvojil tudi srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v streljanju z vojaško puško. Zadnje obdobje življenja je živel v Beogradu, bil zvezni trener za streljanje, funkcionar in publicist. V Beogradu je tudi umrl 23. septembra 1974.


Svetovni dnevi

Dan slovenskega športa

Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija 2020 na pobudo OKS-ZŠZ razglasila 23. september za dan slovenskega športa. Slovenci smo športni narod. To ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi. Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Tega se Slovenci dobro zavedamo.


Mednarodni dan znakovnih jezikov

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan znakovnih jezikov. Na dan je bila leta 1951 ustanovljena Svetovna federacija gluhih. V Sloveniji praznujemo Dan slovenskega znakovnega jezika 14. novembra, ko je bil leta 2002 v uradnem listu objavljen Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika, ki gluhim osebam daje pravico uporabljati slovenski znakovni jezik na vseh področjih javne sfere, kar uresničujejo s pomočjo tolmačev slovenskega znakovnega jezika.


Savus


 

Prejšnji članekSiva mrena
Naslednji članekDimnikarji d.o.o. Zagorje