Sobota v Zasavju bo pestra. V Hrastniku bo dišalo, saj bodo danes priredili festival Funšterc. V Trbovljah bodo proslavili 70 let ZŠAM Trbovlje. Začenja se rokometno prvenstvo v Dolanki na Dolu. V Kisovcu pa bodo pognali sani. Zvečer si bo mogoče ogledati tri zanimive filme. Poglejte si današnjo ponudbo in, naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 10. septembra 2022

Vreme

Danes bo dopoldne sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 °C.

V nedeljo bo večinoma sončno, popoldne lahko predvsem v severni Sloveniji še nastane kakšna ploha ali nevihta. V ponedeljek in torek bo pretežno jasno.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.7


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Funšterc – festival stekla in zasavske kulinarike

Danes bo v Hrastniku omamno dišalo. Festival Funšterc prinaša odlično kulinariko steklarskih in rudarskih kolonij. Letos festival praznuje deset let. In za obletnico se spodobi tudi kaj novega. Največja novost je nova lokacija festivala. Letošnji se bo odvijal pri Kompresorski postaji v Hrastniku (bivši zunanji rudniški prostori). Organizatorji (društvo Hrast, TIC Hrastnik, KRC Hrastnik in Turistično društvo Hrastnik) obljubljajo zanimivo prireditev, obilo zabave (poskrbeli bodo tudi za otroke), pokušino kulinaričnih specialitet, napeto tekmovanje kuharskih ekip in lepo soboto v dobri družbi.

Še program: 15.00 otvoritev z rudarsko godbo in nagovorom župana Hrastnika, 15.15 nastop godbe iz Idrije, 15.40 nastop plesne skupine Zasavski country, 16.00 podelitev zlatega kuolma, 16.15 nastop skupine KUD Veter, 16.50 razglasitev najboljših in oznanilo nagrajenca za nagradno igro, 17.20 nastop skupine KUD Veter.


Proslava ZŠAM Trbovlje

V Delavskem domu Trbovlje bodo danes ob 10. uri v predavalnici DDT pripravili svečano proslavo ob 70 letnici Zveze šoferjev in avtomehanikov Trbovlje. V kulturnem programu bodo nastopile članice pevske skupne Plavica.


Rokomet v Dolanki

V prvem krogu 1. B MRL se bodo v dvorani Dolanka nocoj ob 19. uri pomerili članski ekipi RK Dol TKI Hrastnik in RK Sevnica.

Že dopoldan bo bogat rokometni spored. Ob 9.15 uri se bo pričel prvenstveni turnir mlajših dečkov (Dol, Radečepapir nova, Krško), ob 11.40 uri pa turnir kadetov za državno prvenstvo (Dol, Krško in Rudar Trbovlje).


Memorial Aleša Pocieche

Sankaško društvo Zagorska dolina bo danes organiziralo državno prvenstvo v startu sankanja. Obenem bo to tekma za 17. pokal zagorske doline – tekmovanje v startu sankanja; Memorial Aleša Pocieche. Tekma se prične ob 10. uri.


Nogomet – Hrastnik : Šmartno 1928

Danes se bosta ob 16.30 uri v 2. krogu medobčinske kadetske lige 22/23 pomerili na stadionu na Logu ekipi NK Hrastnik in NK Šmartno 1928.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Trbovlje – kino

Gajin svet

ob 18.00 uri

Slovenski družinski film, režija: Peter Bratuša, scenarij Peter Bratuša, Špela Levičnik Oblak, igrajo Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Nataša Barbara Gračner, Jana Zupančič, Primož Pirnat

Gaja je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih preprek. Živi z očetom Petrom in starejšo sestro Teo, saj se mama Nina pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume z Emo, svojo učiteljico saksofona. Rada se druži z najboljšim prijateljem Maticem, ki je sicer računalniški genij, a tudi večna žrtev močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani. Skupaj izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo, ki sta zaradi naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti …

Film na simpatičen in dostopen način opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini ter nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.


Morski pes ljudožerec

ob 20. uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Maneater (2022), režija in scenarij Justin Lee, igrajo Trace Adkins, Deena Bacon, Randall J. Bacon.

Po nesreči, ki se jim pripeti med dopustom na rajskem otoku, nad skupino prijateljev preži veliki morski pes ljudožerec. Ni boljšega kraja za utapljanje žalosti od idiličnega rajskega tropskega otoka! V to so Jesse prepričali njeni prijatelji, po tem ko je razdrla zaroko s svojim partnerjem, ostali pa so ji le že v naprej plačani medeni tedni. Vendar pa njena žalost ne bo edina, ki se bo utopila na tem rajskem otoku, saj tik pod gladino morja, ki ga obdaja, preži morski pes ljudožerec in potrpežljivo čaka na svoj naslednji plen. Idilične počitnice na otoku se tako spremenijo v grozljivo in krvavo nočno moro. Jesse se v obupani želji po preživetju združi s pomorskim kapitanom, da bi skupaj ustavila lačnega ljudožerca, preden ta ponovno napade …


Kino Zagorje

Nak

ob 19. uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Nope (2022), režija in scenarij Jordan Peele, igrajo: Barbie Ferreira, Keke Palmer, Daniel Kaluuya

Prebivalci izoliranega mesta v Kaliforniji – med njimi lastnika ranča, brat James in sestra Jill Haywood – so priča nenavadnemu in grozljivemu odkritju. Preseneti jih prisotnost neznanega letečega predmeta …


Svetovni dnevi

Svetovni dan preprečevanja samomorov

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 2002 razglasili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora. To je dan, ko še bolj aktivno pozivata javnost k preprečevanju samomora po vsem svetu ter ob tem izpostavljata krepitev varovalnih dejavnikov in vzbujanje upanja s ciljem odvrniti čim več ljudi od samomora. Po ocenah IASP je kar 5 % svetovnega prebivalstva vsaj enkrat v življenju načrtovalo samomor, vsako leto pa za posledicami samomora umre 800.000 ljudi, oziroma en človek vsakih 40 sekund. Slovenija glede samomora sodi med nekoliko bolj ogrožene države. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre okoli 400 ljudi, količnik (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) pa tako znaša okoli 20. Na srečo pa v Sloveniji že nekaj let opažamo znaten upad števila samomorov.


Savus