Današnja sobota je bogata s prireditvami. Na Dolu bodo ob 120 letnici domačega gasilskega društva pripravili parado in veselico, pohodniki se bodo odpravili na Čemšeniško planino, v Trbovljah bo zvečer gala koncert Big banda Zagorje in vokalne skupine Iris, zvečer pa se po poletju spet odpira Mesečina. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 3. septembra 2022

Vreme

Danes bo sprva pretežno jasno, popoldne se bo od zahoda oblačnost povečala. Zapihal bo južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C.

V noči na nedeljo bodo možne posamezne plohe ali nevihte. V nedeljo čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bo znova nastalo nekaj krajevnih ploh ali neviht. V ponedeljek in torek bo sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Strušce.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Jutri in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.

Dogodki

Gasilska parada in veselica

Na Dolu pri Hrastniku bo danes živo kot že dolgo ne. Ob 17. uri bodo pripravili gasilsko parado od Dolanke do novega gasilskega doma. Ob 17.30 bo pred gasilskim domom proslava ob 120 letnici društva in uraden prevzem novega doma. Ob 19.30 pa se bo pričela gasilska veselica s skupino Zaka pa ne. Cesta mimo gasilskega doma bo zaprta za ves promet danes od 15. ure do pete ure jutri zjutraj.

Big Band Zagorje in Vokalna skupine Iris

Na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje bodo nocoj ob 20. uri v okviru Poletnega odra pripravili koncert Big banda Zagorje in Vokalne skupine Iris.  Glasbeniki in pevke bodo obiskovalce v ritmih swinga popeljali v zlato dobo slovenskih in tujih popevk.

Big band Zagorje letos obeležuje 20-obletnico neprekinjenega delovanja. Orkester sestavlja skupina odličnih glasbenikov iz Zagorja in bližnje okolice. Dirigent Big banda Zagorje je Gregor Troha.

Žensko vokalno skupino Iris sestavlja 11 vedno nasmejanih deklet, ki jih druži veselje do petja, prijateljske vezi in želja po novih znanjih. Njihov umetniški vodja je Blaž Rojko.

Klub Mesečina

»Nekateri nazaj v šolske klopi, drugi v službe, vsi skupaj pa nazaj v hišo zabave,« pravijo v klubu Mesečina. Danes zvečer bo prva septembrska sobota  v Mesečini v Bevškem v Trbovljah začinjena z vsemi dobrimi ritmi, kar jih je navrglo zadnje poletje. Ob glasbenemu selektorju Nicku premierno predstavljajo tudi izvrstno klubsko okrepitev, ki sliši na ime DJ Coalstone.

Pohod na Čemšeniško planino

Turistično društvo Čemšenik vabi na tradicionalni Pohod po poteh dr. Janeza Drnovška, ki se prične danes ob 8. uri. Start pohoda bo izpred gostilne v Zaloki, pohodniki bodo hodili Razbora, Čemšenika in Prvin do vrha Čemšeniške planine. Tam se pohodniki lahko zadržijo dalj časa, nato pa spust mimo sv. Primoža do izhodiščne točke. Na Čemšeniški planini bo poskrbljeno za topel obrok. Pohod je primeren za vse starostne kategorije, obuti in oblečeni pa morate biti glede na vremenske pogoje. Čas pohoda je predvidoma do 5 ur.

Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.

Packe – razstava

V avli Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstave likovnih del sekcije Packe najmlajših članov Relika. Avtorji razstavljenih del so Neža Zupanc, Pika Jazbec, Yaroslav Korniichuk in Karina Temčenko. Ustvarjali so pod mentorstvom Pike Gačnik. Razstava je na ogled do 4. septembra ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih svetovnih dni.

Savus