Današnja nedelja prinaša deževen dan. Za marsikoga bo lep po dolgem vročem poletju. Privoščite si vse tisto, kar lahko počnete v dežju. Ker bo še vedno precej toplo je to lahko tudi skakanje po lužah ali ples v dežju. Sicer pa je današnja zasavska ponudba bolj skromna. Fuzbal, pa kino zvečer. Naredite si nedeljo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Nedelja, 28. avgusta 2022


Vreme

Danes bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, sprva bolj v zahodni polovici Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 27 °C.

Jutri zjutraj bo pretežno oblačno in ponekod megleno. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, še bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. V torek zjutraj bo pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo megla. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v hribovitem svetu bo še nastala kakšna ploha ali nevihta. V sredo bo spremenljivo in pretežno oblačno, plohe in nevihte bodo spet pogostejše.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Šklendrovec 2, Pikelj, Dornik in Jesenova Ravan (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 10.30 iz TP Kresniški vrh, izvod vikendi Stolp, od 8. do 12. ure pa TP Kopačija, izvod Sevno (nadzorništvo Litija).


Dogodki

Memorial Nejca Baša

Danes se bo v Šentlambertu končal že 31. tradicionalni članski turnir v malem nogometu za memorial Nejca Baša, ki ga prireja Športno društvo Šentlambert.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Packe – razstava

V avli Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstave likovnih del sekcije Packe najmlajših članov Relika. Avtorji razstavljenih del so Neža Zupanc, Pika Jazbec, Yaroslav Korniichuk in Karina Temčenko. Ustvarjali so pod mentorstvom Pike Gačnik. Razstava je na ogled do 4. septembra ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro.


Delavski dom Zagorje – kino

Sirota: prvi umor

ob 19.00 uri

Ameriška srhljivka, režija William Brent Bell, igrajo Julia Stiles, Isabelle Fuhrman, Rossif Sutherland, Hiro Kanagawa, Matthew Finlan, Stephanie Sy

Nenavadna ženska Leena Klammer pobegne iz estonske norišnice in odpotuje v ZDA, tako da ukrade identiteto pogrešane hčerke premožne družine. Vendar pa se Leenino novo življenje kot Esther pojavi z nepričakovano pomanjkljivostjo in se spopade z materjo, ki bo za vsako ceno storila vse, da zaščiti svojo družino.


Delavski dom Trbovlje – Kino

Liga super ljubljenčkov

ob 18.00 uri

Na sporedu je animirani ameriški film v režiji Jareda Sterna.

Ko Lex Luthor ujame Ligo pravičnosti, Supermanov pes Krypto sestavi ekipo hišnih ljubljenčkov iz zavetišča, ki dobijo super moči. Pes Ace postane super močan, prašič PB lahko zraste do velikanskih razsežnosti, želva Merton postane super hitra in veverica Chip pridobi električne moči. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Dobri šef

ob 20. uri

Španska komedija, izvirni naslov El buen patrón (2021). Režija in scenarij Fernando León de Aranoa, igrajo: Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor …

Blanco je karizmatični, na videz dobrohotni lastnik družinske tovarne, ki se že desetletja ukvarja s proizvodnjo tehtnic. Zadnje čase je še posebej pod pritiskom, saj se poteguje za regionalno nagrado za poslovno odličnost. A le nekaj dni pred obiskom komisije, ko bi moralo biti vse popolno, se mora spopasti z maščevanjem odpuščenega delavca, depresivnim nadzornikom in novo, vse preveč privlačno in ambiciozno pripravnico … Blanco je pripravljen storiti vse, da bi znova dosegel ravnovesje in prejel nagrado …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mitja Mejak

Na današnji dan je leta 1975 v Ljubljani umrl eden izmed cenjenih slovenskih literarnih kritikov Mitja Mejak. Po drugi svetovni vojni je postal urednik kulturno-literarnega programa na Radiu Ljubljana. Objavil je še izbor pesništva narodnoosvobodilnega boja z naslovom Lirika sprave. Napisal je tudi televizijsko komedijo April in Pepelka ter se ukvarjal z dramatizacijo pripovednih del. Za radijsko dramatizacijo Tantadruja je prejel nagrado na Prix Italia.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih svetovnih dni.


Savus