Od 18. do 21. avgusta je v Novem Sadu potekal 15. mednarodni Tamburica fest. V okviru bogatega štiridnevnega tamburaškega programa je v petek potekala Monoviuzija, izbor za najlepšo novo tamburaško skladbo. Med preko 40 prijavljenimi skladbami se je v finalni izbor uvrstilo 15 skladb iz 15 različnih držav, med njimi je nastopil Izlačan Denis Zajc.

Denis Zajc je bil avtor glasbe in besedila za skladbo Neću žalit zbog garavuše, aranžma je delo Zajca in Marka Parčetića. Skladbo je vrhunsko odpel Zajc ob spremljavi Velikega tamburaškega orkestra RTV Vojvodina. V konkurenci renomiranih izvajalcev, kot so Marko Kukobat, Mattia Zannatia, Vlatka Kopić-Tena,  Melinda Meći Morvaia in ostali, je Izlačan prejel nagrado za najboljši moški vokal. Nagrado je podelil direktor festivala Tamburica Fest Danilo Nikovića.

Tudi sobotni večer je bil tekmovalno obarvan, saj so se med seboj pomerile tamburaške skupine iz Hrvaške, Madžarske, BiH, Slovenije in Srbije. Skupine so predstavile glasbo različnih zvrsti. Najboljša skupina je bila iz Hrvaške, Tamburaška skupina Mlin iz Slovenije pa je prejela nagrado za umetniški vtis.

Festival se je zaključil v nedeljo z nastopom Tamburaške filharmonije, katero je sestavljalo preko 200 izvajalcev iz 11 držav. Slovenske barve so zastopali tamburaši iz Tamburaškega orkestra Dobreč iz Dragatuša. Mogočni zvoki so zadoneli med drugimi tudi pod taktirko Slovenskega dirigenta Gregorja Zagorca.

Samo Petrič

Foto: Samo Petrič