Spet je na vrsti nabito poln petek. Danes bodo tisti, ki radi aktivno živijo, imeli kar nekaj težav, kam in kdaj. V Zagorju bo dan za Savo, pestra prireditev z različnimi dejavnostmi od delavnic, stojnic, glasbe in filma. V Trbovljah se obeta zanimiva projekcija filma pod zvezdami. Seveda je polno prireditev za otroke, pa še kopica razstav. Dan za izkoristit, ni kaj.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 19. avgusta 2022

Vreme

Danes dopoldne se bodo plohe in nevihte pojavljale predvsem v zahodni polovici države, popoldne tudi vzhodneje. Na zahodu se bo počasi jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 °C. V Sloveniji je velika požarna ogroženost v naravi. Zjutraj do popoldneva se bodo ob nevihtah pojavljali močni vetrovni sunki, možni bodo močnejši nalivi.

V soboto in nedeljo bo večinoma sončno, več oblačnosti bo v vzhodnih krajih. Popoldne bodo v hribih in na vzhodu možne posamezne plohe ali nevihte. Pihal bo veter severne do vzhodne smeri.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 11. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kostrevnica (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Dan za Savo

Skupina Za Savo  in Mladinski center Zagorje  pripravljata danes od 15. do 22.30 ure v Mestnem parku Zagorje (pri poldnevniku) v primeru dežja pa v MC ZoS Dan za Savo. Od 15. do 18. ure bodo odprte stojnice različnih naravovarstvenih organizacij in delavnice, pripravljajo še sprehod do Medije z biologom, pripovedno predstavo za otroke Kako je deklica postala varuhinja reke in ustvarjalno delavnico Varuhi rek (gostja Alja Bulič, v sklopu projekta Varuhinje rek), kviz o rekah (za odrasle) in pogovor o vplivih načrtovanih hidroelektrarn na Savo in trajnostnem razvoju ((gostje: mag. Jure Vetršek, Davorin Žnidarič, Jurij Stritih, Matej Kračan, Brina Sotenšek. Ob 20. uri bo za glasbeno presenečenje poskrbela zasavska glasbena skupina Čuvaji Save, ob 20.30 pa bo še projekcija filma Zgodba Save  (zavod Leeway Collective).

Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo danes najbolj zaželjeno dejavnost: sončkanje na mestni plaži. Dodali pa bodo še pravljično urico.

Čez soboto in nedeljo ni organiziranih dejavnosti za otroke v okviru DPM. Na vrsti so starši, da pričarajo otrokom lepe počitniške dni.

Počitnice z ZLU in DPM Zagorje

Zasavska ljudska univerza in Društvo prijateljev mladine Zagorje med počitnicami vsak petek pripravljata od 10. do 12. ure v parku pred ZLU na Cankarjevem trgu športne in družabne igre.

Ob sobotah in nedeljah pa počitek. Starši, na vrsti ste vi.

ZPM Hrastnik

ZPM Hrastnik za otroke danes pripravlja pohod na Kal. Ob 8. uri je zbor na dvorišču OŠ NHR Hrastnik, potem pa se bodo v spremstvu prostovoljcev ZPM peš odpravili proti Kalu. »Naša bližnja okolica je nadvse lepa in zanimiva in do Kala bomo uživali v prelepi naravi,« so zapisali v ZPM Hrastnik. Domov se bodo vrnili med 13. in 14. uro. Dejavnost je brezplačna.

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …

VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.

Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.

DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.

Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.

Packe – razstava

V avli Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstave likovnih del sekcije Packe najmlajših članov Relika. Avtorji razstavljenih del so Neža Zupanc, Pika Jazbec, Yaroslav Korniichuk in Karina Temčenko. Ustvarjali so pod mentorstvom Pike Gačnik. Razstava je na ogled do 4. septembra ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).

DDT kino

Tusta

ob 20.30 uri

V okviru Poletnega kina bo na ploščadi med ZMŠT in DDT na sporedu hrvaški dokumentarec Tusta. Režija Andrej Korovljev, scenarij Andrej Korovljev, Vesna Biljan Pusić, igrajo: Sale Veruda, Dr. Fric, Ptica, Rambo Amadeus, Zoran Kostić Cane, Petar Janjatović, Dusan Kojić, Zoran Predin, Damir Urban

Gre za biografski dokumentarec o največjem frontmanu ex-yu punk-rock scene, človeku, ki je prerasel glasbo in postal simbol svobodomiselnosti in zdrave pameti. Dokumentarec, naslovljen Tusta, je čustven in angažiran biografski film, v katerem o glasbeniku spregovorijo člani vseh postav KUD Idijoti, vidni rockovski kritiki in glasbeniki z nekdanje jugoslovanske scene. Med njimi so tudi Zoran Predin in Damir Urban ter Črnačeva družina, prijatelji in delavci iz ladjedelnice Uljanik. »Tako iskrena in osebna pričevanja zaokrožujejo zgodbo o človeku, ki je s svojim življenjem in stališči vplival na ljudi in njihovo družbeno zavest,« so zapisali v kinoteki.

Delavski dom Zagorje – kino

Liga super ljubljenčkov

ob 17.00 uri

Na sporedu je animirani ameriški film v režiji Jareda Sterna.

Ko Lex Luthor ujame Ligo pravičnosti, Supermanov pes Krypto sestavi ekipo hišnih ljubljenčkov iz zavetišča, ki dobijo super moči. Pes Ace postane super močan, prašič PB lahko zraste do velikanskih razsežnosti, želva Merton postane super hitra in veverica Chip pridobi električne moči. Film je sinhroniziran v slovenščino.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Miha Marinko

Na današnji dan je leta 1983 v Ljubljani umrl revolucionar, družbenopolitični delavec, narodni heroj in nekdanji predsednik slovenske vlade, po rodu Trboveljčan, Miha Marinko. Rodil se je 8. septembra leta 1900 v Rovtah nad Trbovljami. Pred vojno je bil večkrat zaprt. Leta 1941 je bil prostovoljec jugoslovanske vojske, nato pa med organizatorji NOB. Postal je prvi politični komisar slovenske partizanske vojske in Glavnega štaba NOV in POS. Decembra 1941 so ga ujeli Italijani ter ga maja 1942 obsodili na 30 let ječe, v kateri je preživel tri leta (do kapitulacije). Januarja 1958 je kot politični voditelj Slovenije skušal miriti stavkajoče rudarje v Trbovljah. Pokopan je v grobnici narodnih herojev v Ljubljani.

Marko Orožen

Na današnji dan je leta 2001 po boju z boleznijo je na Dolu pri Hrastniku umrl družbeno-politični delavec in pobudnik različnih pomembnih društvenih dejavnosti v Hrastniku Marko Orožen. Orožen je za svoje delo v občini prejel najvišje občinsko priznanje zaslužni občan. Oživil je delo kulturnega društva Svoboda na Dolu in nekaj let uspešno vodil tamkajšnji rokometni klub. Deloval je v različnih političnih organizacijah, dvajset let je delal na policiji, najprej kot načelnik UNZ Trbovlje in kasneje kot svetovalec direktorja PU Ljubljana.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan humanitarnih dejavnosti

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2009 razglasila 19. avgust za mednarodni dan humanitarnih dejavnosti. Ta dan opozarja na obvezo mednarodne skupnosti, da pomaga ranljivim, preslišanim in zapostavljenim ljudem po vsem svetu. Slednje predstavlja trajno misijo humanitarne skupnosti. Na ta dan se tudi poklonimo junaštvu humanitarnega osebja, ki izhajajo iz različnih družbenih okolij, vendar si vsi delijo prepričanje, da je trpljenje posameznika odgovornost vsakega izmed nas.

Datum obeleževanja tega dne označuje obletnico napada na sedež Združenih narodov v Bagdadu, ko je umrlo 22 žensk in moških, med drugim tudi humanitarec Sergio Vieira de Mello. Cilj mednarodnega dneva humanitarnih dejavnosti je postaviti potrebe ljudi v stiski v središče naše pozornosti in poskrbeti, da zagotovo dobijo zasluženo pomoč.

Savus