Danes bo v Zasavju čisto običajna julijska sreda. Danes bodo uživali otroci Zasavja. Le naj, saj so počitnice in zabava se prileže. Najdite si čas in jim jih še polepšajte počitniške dni. Včasih je dovolj, da si vzamete nekaj časa, se odpravite z otroci v gozd, na bližnji hrib, ob potok, v park ali pa na dvorišče. In se prepustite otroški igri. Ne boste verjeli, kako boste otrokom polepšali počitniški dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sreda, 27. julija 2022

Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo na severu možne posamezne plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo od 15 do 19, najvišje dnevne od 24 do 29 °C.

V četrtek bo sončno. V petek bo delno jasno in znova bolj vroče, popoldne in zvečer bodo predvsem na severu krajevne nevihte.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na cesti Litija-Ljubljana je v Litiji promet do 1. avgusta urejen izmenično enosmerno zaradi preplastitve vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Dobovec, izvod Trotovnik. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


DPM Trbovlje – počitnice

Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo sončkanje na mestni plaži.

Kaj pa jutri? Tri zanimive stvari: trening socialnih veščin, obisk pošte in dežela Zakajzato.


OZPM Hrastnik

Pohod po poti Srečno

DPM Hrastnik sporoča: »Zbrali se bomo ob 9.00 na dvorišču pred OŠ v Hrastniku in se odpravili proti Mlakarjevemu stanovanju in naprej po Poti Srečno, ki ohranja rudarsko dediščino.

Ob poti pri pomembnih kulturno-zgodovinskih točkah stojijo informativne table, kjer se bomo seznanili z rudarsko zgodovino kraja, spoznali, kakšno je bilo življenje v starih rudarskih časih, izvedeli marsikaj novega, vmes pa se tudi malo poigrali, … Vrnili se bomo okrog 12. ure. Otroci naj imajo s seboj malico.« Dejavnost je brezplačna.


Ustvarjanje virtualnega sveta v VR očalah

Danes ob 10. uri bodo v Mladinskem centru Zagorje pripravili delavnico Ustvarjanje virtualnega sveta v VR očalah. Na delavnici bodo praktično prikazali uporabo računalniške aplikacije CoSpaces Edu. Najprej ustvarjanje 3D kreacije, nato pa v virtualnih očalih (Oculus Go) potopljeno raziskovanje svojega ustvarjenega sveta.

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje je v okviru projekta “Mreža Centrov Raziskovalnih Umetnosti in Kulture” MCRUK zagnal Raziskovalni laboratorij DDT-RUK na področju kibernetike, virtualizacije, BCI sistemov in robotike.  Namen laboratorija je produkcija projektov, ki so na presečišču med umetnostjo, znanostjo in novimi tehnologijami.


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Danes ni v koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Svetovni dnevi

Danes ni v koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus


 

Prejšnji članekNe kradite jim otroštva
Naslednji članekStrušce – Kladje – Ruda