Danes se v Hrastniku nadaljuje festival delavskega filma Kamerat. Preglejte zanimiv program in si vzemite čas za filme. Na Kumu zvečer koncert pod zvezdami. Nastopila bo Klapa Skala. Še kup drugih stvari se bo dogajalo v Zasavju. In, ja, danes je čas za komplimente.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 1. julija 2022


Vreme

Danes bo povečini sončno, popoldne in zvečer bodo nastale posamezne vročinske nevihte. Pihal bo jugozahodni veter, pozno zvečer pa bo na severovzhodu zapihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 °C.

Jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo v osrednji Sloveniji nekaj nizke oblačnosti. Jutranje temperature bodo od 14 do 21, najvišje dnevne od 28 do 32 °C. Sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev. V večjem delu države je velika požarna ogroženost v naravnem okolju. V nedeljo in ponedeljek bo sončno in spet bolj vroče.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. 10. 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec do 25. 5. 2023. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo prekinjena dobava električne energije od 9. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Hotič, izvod Spodnji Hotič (nadzorništvo Litija).

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Kamerat

V Hrastniku se nadaljuje festival delavskega filma Kamerat.

 

Tihi pomniki preteklosti

V okviru festivala Kamerat bodo v Hrastniku danes ob 10. uri odprli prenovljeno zbirko zasavskega uporništva z naslovom Tihi pomniki uporništva v Zasavju. Razstavo je pripravil Zasavski muzej Trbovlje v galeriji Mašinhaus v Hrastniku.


Po isti poti se ne vračaj

Projekcija filma Po isti poti se ne vračaj (Jugoslavija, Slovenija, 1965) režiserja Jožeta Babiča v rudniškem rovu ob 10. uri.


Junak delavskega razreda

Ob 16. uri v Kompresorski postaji projekcija filma Junak delavskega razreda (Heroji radničke klase, Srbija, 2022), režiserja Miloša Pusića.


Nova Šichta

Ob 17. uri v rudniškem rovu projekcija filma Nova Šichta (Češka, 2020) režiserja Jidricha Andrsa.


Jože Plečnik in Praga

Danes bodo v okviru festivala Kamerat ob 17.30 uri odprli razstavo Jože Plečnik in Praga. Razstavo so pripravili v sodelovanju s Češko ambasado na platoju pred Kompresorsko postajo v Hrastniku.


Dukla

Ob 17.30 uri v Rudarski delavnici projekcija filma Dukla 61 (Češka, 2018) režiserja Davida Ondrička.


Vrnitev v Reims

Ob 18. uri v Kompresorski postaji projekcija Vrnitev v Reims (odlomki) (Retour a Reims, Francija, 2021), režiser Jean-Gabriel Penot.


Kam je izginil delavski razred?      

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo bo danes ob 18.30 uri na vrtu pred Kompresorsko postajo v okviru festivala Kamerat pripravil okroglo mizo Kam je izginil delavski razred.


Sklop filmov študentov AGRFT

Ob 19. uri v rudniškem rovu projekcija filmov študentov AGRFT Ljubljana. Predvajali bodo filme Čevljarna (Anton Emeršič, 2017), 18, 75 (Aleksander Kogoj, 2018), Uvajanje (Anže Sobočan, 2018) in Pepelni drobci (Aljoša Nikolić, 2020).


Heat Singers

Ob 21. uri bo v Kompresorski postaji projekcija dokumentarnega filma Heat Singers (Ukrajina, 2019) režiserke Nadie Parfan. Projekcija bo brezplačna, zbirali bodo prostovoljne prispevke (>v finančni in materialni obliki).


Izgnanci

Ob 21. uri bo v rudarski delavnici projekcija filma Izgnanstvo (Exil, Kosovo, Nemčija, Belgija, 2020) režiserja Visarja Morine.


Poletje pod zvezdami

Nocoj ob 20. uri bodo pripravili na Kumu v okviru prireditve Poletje pod zvezdami nastop slovenske skupine Klapa Skala. Prireditev organizira Občina Trbovlje v sodelovanju z Delavskim domom Trbovlje in s koncerti zaključuje praznovanje občinskega praznika.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGFC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Dan komplimentov ogledalu

Povejte osebi, ki jo zjutraj zagledate v ogledalu, kakšen fantastičen, nepozaben človek je! Bodite prijazni do sebe, privoščite si kaj lepega – sprehod, masažo, darilce …


Savus