torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes se v Zasavju nadaljuje specialna olimpiada. Obiskovalcem so na voljo številne razstave v vseh treh občinah. V Trbovljah bodo popoldan svečano otvorili Podjetniški inkubator.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 9. junij 2022

Vreme

Danes bo oblačno, občasno bo deževalo. Popoldne bodo padavine slabele in do večera večinoma ponehale. Zapihal bo severni veter, ki bo močnejši na severu in vzhodu države. Temperature bodo od 13 do 18°C.

V petek bo dopoldne pretežno oblačno, popoldne se bo od zahoda jasnilo. Marsikje bo pihal okrepljen severni veter. V soboto in nedeljo bo pretežno jasno.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Zagorje-Podkum je pri Šklendrovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta na Dolu pri Hrastniku je promet do 30. oktobra urejen izmenično enosmerno, zapora je pomična, sanirajo vozišče, dograjujejo pločnik in cestni priključek.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično tudi pod Marnim, kjer na glavni cesti urejujejo pločnik.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Elektro Ljubljana, Distribucijska enota Trbovlje, obvešča odjemalce, da bodo danes brez elektrike od 8. do 14. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Kolk 2, Mošenik in Mošenik 2 (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bodo brez elektrike 8. do 10. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Razbor, izvod Primož, Čemšeniška planina (nadzorništvo Zagorje) in od 9. do 11. ure, odjemalci iz TP Hotič, izvod smer Vače (nadzorništvo Litija).

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zasavski podjetniški inkubator

Danes ob 17. uri bo na ploščadi pred Zasavskim podjetniški inkubatorjem v Gaberskem v Trbovljah svečana otvoritev novega inkubatorja. Slavnostni govorci otvoritve bodo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, podžupanja Občine Trbovlje Maja Krajnik in predsednik podjetja Dewesoft dr. Jure Knez. Naložbo v inkubator je izpeljala Občina Trbovlje s pomočjo evropskih sredstev. Pri uresničevanju spodbujanja lokalnega podjetništva z visoko dodano vrednostjo in izobraževanja mladih pa bo sodeloval Dewesof z znanjem in izkušnjami.


Specialna olimpiada Slovenije

Danes ob 12. uri se bo v Športni dvorani Zagorje zaključila Specialna olimpiada Slovenije, k se je pričela včeraj. Tekmovanja se odvijajo v Zasavju in Celju. Olimpiado pripravljajo vsake štiri leta in so za športnike, ki se jo udeležujejo, izjemnega pomena. Organizator olimpiade je letos VDC Zasavje.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijsta razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021), ki je izhajal iz družine z dolgo tradicijo fotografske obrti, saj sta bila fotografa že njegov ded in oče.

Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Danes dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.

Razstava starih razglednic Trbovelj

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 17. junija ob 70-letnici mesta postavljena razstava starih razglednic. Razstavo je pripravilo Filatelistično društvo Trbovlje.

Razstava likovnih del učencev OŠ Tončke Čeč

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 12. junija na ogled razstava likovnih del učencev Osnovne šole Tončke Čeč. Postavili so jo ob praznovanju občinskega praznovanja v okviru prireditve Pozdrav našemu mestu.


Delavski dom Zagorje – galerija Medija

Razstava Tadeja Žugmana

V Galeriji Medija v Zagorju je do 20. junija na ogled slikarska razstava slikarja Tadeja Žugmana. Avtor, po svojem primarnem poklicu sicer arhitekt, se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. Razstava je zanimiv prikaz njegovega ustvarjalnega opusa. Galerija je danes odprta od 9. do 15. in 16. do 19. ure.


Galerija f 2,8 Zagorje

V galeriji F 2,8 v Zagorju je na ogled prva samostojna fotografska razstava mlade umetnice Lize Šobot. Cikel razstavljenih fotografij Pogled vase (in tudi vate) so del njenega študentskega vsakdana, ki pa na svojstven način predstavljajo simbiozo mikro elementov, posnetih skozi okular mikroskopa, pa vse do opažanj na fakulteti in v mestu, s katerimi zaokrožuje osebno zgodbo. Razstava je danes na ogled od 9. do 12. ure.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Razstava Alojz Hofbauer

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je od 12. maja do 18. junija na ogled razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice.

Zdaj sem tvoja Moja

Danes ob 18. uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta pripravili predstavitev knjige Vidke Kuselj Zdaj sem tvoja Moja. Vidka Kuselj je Zasavka iz Čeč nad Trbovljami, profesorica slovenskega jezika, ki je že zgodaj postala Posavka. Po poklicu učiteljica slovenskega jezika je v knjigi popisala najbolj grenko izkušnjo svojega življenja: bitko za moža proti zahrbtni alzheimerjevi bolezni. Pravzaprav je bila dilema velika, pripoveduje Kusljeva, rojena Daugul: »Ali ne bom s svojo izpovedjo bolj kot bolezen razgalila najino življenje? In prizadela najine bližnje. Ali ne bom namesto zapisa, ki bi bil v pomoč drugim, ko se bodo srečevali z alzheimerjevo boleznijo, svetu razgalila usodo svojega moža?« Zmagala je misel, da bi njej takšen »priročnik«, izkušnje »iz prve roke«, prišle še kako prav.


DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).


Kino DDT

Poletje, ko sem se naučila leteti

Z novimi prijatelji, simpatijami in dogodivščinami dobi Sofija sanjske počitnice, pa tudi veliko več od tega, kar si je lahko predstavljala. Poletna komedija je hkrati nežna zgodba o odraščanju in spravi. Dvanajstletna Sofija sanjari o kampiranju z ekipo in o prvem poljubu. Toda poletne počitnice mora preživeti v razpadajoči družinski hiši na Hvaru, pri precej naporni babici Mariji in njeni norčavi sestri Luci. Brez družbe, signala in interneta je Sofijino življenje na Hvaru »kar nekaj«, a vsakdanjo monotonost kmalu prekine zanimiva družba otoških mladostnikov, pa tudi nenavadno vedenje babice Marije. Sofija sumi nekakšno skrivno romanco, toda velika preiskava babičinega ljubezenskega življenja nazadnje pripelje do odkritja dolgo varovane družinske skrivnosti …

Izvirni naslov filma: Leto kada sam naučila da letim (2022, Srbija, Bolgarija, Slovaška, Hrvaška), režija Radivoje Andrić, scenarij Ljubica Luković po romanu Jasminke Petrović, igrajo Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević

Če veste še za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Enkrat junija je v koledarju nevsakdanji svetovnih dni zapisan dan golega kolesarjenja.

Dan golega kolesarjenja

World naked bike ride je sicer tradicionalna prireditev z več kot desetletnim stažem, nima pa enakega datuma po vsem svetu, zato boste morali pokukati na Faceboook, kdaj bodo najbliže vam kolesarili goli. Če vam je kaj v pomoč, v Londonu bodo to počeli 13. junija, v Chicagu in  Torontu 11., v Cape Townu pa že 5. marca. Golota ni obvezna, dovoljeno je kolesariti tudi v perilu ali kopalkah – uradno navodilo pravi »as bare as you dare«, toliko slečeni, kolikor si upate. Še kolo ni obvezno, veljajo tudi rolke in skejt. Prireditev ni namenjena razkazovanju golote, temveč opozarjanju na varnost v prometu in ekološkemu ozaveščanju. Menda.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor