Zasavska ljudska univerza danes pripravlja delavnico na temo uporabljanja aplikacije Zoom. Mladinski center Zagorje pripravlja Mavrična druženja, je pa današnji dan tudi svetovni dan želv.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 23. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več dopoldne. Nastala bo kakšna ploha, popoldne ali zvečer tudi nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 24 do 27 °C.

Jutri bo sončno, pihal bo jugozahodni veter. V sredo bo dokaj sončno vreme, popoldne bo nekaj ploh in neviht.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta–Dol pri Hrastniku–Marno je do 30. oktobra 2022 zaradi sanacije vozišča ter dograditve pločnika in cestnega priključka urejen izmenično enosmerno promet in pomična zapora.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornje Širje (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Rove (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Lupinica (od 10. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Zberi pogum in pridi na Zoom – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 17. uri v živo na lokaciji ZLU Trbovlje pripravlja delavnico Zberi pogum in pridi na Zoom. Na delavnici se boste naučili ali pa obnovili, kako uporabljati najbolj priljubljene aplikacije za srečevanje in delo na spletu. Zoom vam ponuja številne možnosti za izvedbo skupinskih dejavnosti na spletu, med drugim lahko samo klepetate s svojci ali prijatelji.

Mavrična druženja – MC ZOS

Mladinski center Zagorje danes ob 18. uri pripravlja Mavrična druženja. Srečanje je namenjeno vsem mladim, ki se identificirajo kot LGBTQ+, ali ki svojo spolno usmerjenost še raziskujejo. Druženje je varen prostor, kjer je mogoče dobiti podporo, pogovor, informacije in izmenjati mnenja. Potekajo vsakih 14 dni med 18. in 19.30 uro. Vodi jih socialna pedagoginja in mladinska delavka Tanja Veber.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline in kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Operacija Mincemeat

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate ameriško dramo o invaziji na Sicilijo Operacijo Mincemeat. Piše se leto 1943. Zavezniki so odločeni zaustaviti Hitlerjev nadzor nad okupirano Evropo, zato načrtujejo popoln napad na Sicilijo, pri tem pa se soočijo z nemogočim izzivom – kako zaščitii masovno invazijo pred potencialnim pokolom. Dva izjemna obveščevalna častnika Ewen Montagu in Charles Cholmondeley sta tako edino upanje, da se domislita najbolj neverjetno dezinformativno strategijo v vojni, ki je osredotočena na najmanj verjetnega tajnega agenta – mrtveca. Operacija Mincemeat je izjemna, vendar resnična zgodba o ideji, ki je želela spremeniti potek vojne, kljubovati logiki, tvegati nešteto življenj in preizkušati živce svojih ustvarjalcev do meje razuma.

Brane Milinovič

Na današnji dan se je leta 1936 na Ptuju rodil nekdanji direktor Steklarne Hrastnik Brane Milinovič. Svojo prvo službo je opravljal v rudniku v Hrastniku, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je v Hrastniku vodil tudi gostinsko podjetje Jelka. Steklarno Hrastnik je vodil od leta 1978 do 1992. Leta 1984 je za svoje delo in dosežke na družbenem in gospodarskem področju prejel priznanje zaslužni občan Hrastnika. Umrl je 11. avgusta leta 1999.

Dušan Kastelic

Na današnji dan se je leta 1964 v Trbovljah rodil ilustrator, animator in stripar Dušan Kastelic. Septembra 2017 je na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za svoj zadnji animirani film Celica. Film je prejel tudi nagrado občinstva na 14. Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka v Ljubljani.

Ivan Šinkovec

Na današnji dan je leta 1974 v San Franciscu v ZDA umrl Zagorjan Ivan Šinkovec, ki je postavljal temelje sodobnega časopisa Ljubljanski dnevnik. Vodil je tudi Delo in revijo Tovariš. Bil je eden prvih PRovcev v Sloveniji in kariero končal kot predstavnik Splošne plovbe v Ameriki. Njegov sin je slovenski diplomat Matjaž Šinkovec.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dan želv

Danes obeležujemo svetovni dan želv, ki ga praznujemo že od leta 2000. Dan je namenjen ozaveščanju o želvah in senzibiliziranju množic. Svetovni dan želv se v različnih delih sveta praznuje na različne načine. Dan se večinoma spominja s spodbujanjem, poučevanjem in spoznavanjem želv v učilnicah. Razvijalci učnega načrta navadno spodbujajo, da v nekaj lekcij vključijo želve. Šole imajo tudi osnovno usposabljanje o ravnanju z divjimi želvami in drugimi sorodnimi informacijami. Prav tako so na voljo tudi osnovna orodja, ki so namenjena lažjemu učenju o želvah v razredu.

Savus