Zavod za mladino in šport Trbovlje danes pripravlja športni dobrodelni dogodek Dan teka na Rudarju. V KC Litija si lahko ogledate koncert skupine Flirrt ob 25. obletnici delovanja, v DD Hrastnik pa gledališko predstavo Čarobna Vililandija.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 20. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno, čez dan bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 31 °C.

Jutri bo sprva sončno in vroče, popoldne in zvečer pa bodo predvsem v severni in vzhodni Sloveniji nastajale nevihte. V nedeljo in ponedeljek bo povečini sončno, popoldne bo možna kakšna nevihta.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Doberljevo (od 12. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Dan teka na Rudarju – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes od 10. do 19. ure v Športnem parku Rudar pripravlja športni dogodek Dan teka na Rudarju – Running with purpose. Na dan dogodka se zbirajo dobrodelni prispevki za Center za duševno zdravje odraslih. Čez dan bodo potekala tekmovanja v teku na 60 m, 600 m in Cooperjev tek, kjer najboljši prejmejo nagrade. Nagrado bo prejel tudi tisti, ki preteče največ krogov. V popoldanskih urah se bodo predstavili Atletski klub Trbovlje, Karate klub Trbovlje, Nogometni klub Rudar Trbovlje, Teniški klub Trbovlje in Center za duševno zdravje odraslih.

Koncert Flirrt – KC Litija

Kulturni center Litija danes ob 20. uri vabi na koncert skupine Flirrt. Letos fantje praznujejo častitljivih 25 let in ob tem jubileju bodo za nas pripravili prav poseben čustveni večer, ki bo presek vseh trenutkov njihovega glasbenega popotovanja. ‍Zaigrali bodo krasne pesmi, kot so Romeo in Julija, Ko je ni, V mojem telesu, 20 let nazaj, Ona, … Vabljeni vsi, ki hrepenite po glasbi, ki seže v dno duše. Cena vstopnice na dan dogodka je 17,90 evrov.

Otvoritev slikarske razstave Tadeja Žugmana – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju danes ob 19. uri pripravljajo otvoritev slikarske razstave Tadeja Žugmana, ki je po poklicu sicer arhitekt, a se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. O razstavi bo spregovorila Anamarija Stibilj Šajn, glasbeni program pa pripravljata Eva in Blaž Rojko.

Otroški abonma: Čarobna Vililandija – DD Hrastnik     

V Delavskem domu Hrastnik pa si lahko danes ob 17. uri ogledate zadnjo, peto predstavo v sklopu Otroškega abonmaja – Čarobna Vililandija. Predstavo bodo odigrali člani Miškinega gledališča.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Vse povsod naenkrat in Operacija Mincemeat

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17.30 uri sinhronizirano fantazijsko komedijo Vse povsod naenkrat, ob 20. uri pa vojno dramo Operacija Mincemeat. Operacija Mincemeat je izjemna vendar resnična zgodba o ideji, ki je želela spremeniti potek vojne, kljubovati logiki, tvegati nešteto življenj in preizkušati živce svojih ustvarjalcev do meje razuma. Ta resnični dogodek se je izkazal za ključno prelomnico v drugi svetovni vojni in lahko se reče, da je bistveno spremenil prihodnost Evrope.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Alojz Zupan – Vuj

Na današnji dan se je leta 1935 v Franciji rodil slovenski klarinetist in pedagog Alojz Zupan – Vuj. Družina se je po njegovem rojstvu preselila v Trbovlje. Z glasbo se je pričel ukvarjati takoj po drugi svetovni vojni in se že leta 1950 vključil v Delavsko godbo Trbovlje kot klarinetist. Godbo je med letoma 1989 2007 tudi vodil. Leta 1976 je prejel plaketo Tončke Čeč, leta 1999 pa mu je Občina Trbovlje podelila naziv častnega občana. Umrl je 1. januarja leta 2012 v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan celiakije

V maju bolniki s celiakijo obeležujejo mednarodni dan celiakije. S tem ozaveščajo o bolezni, ki je še vedno premalo poznana, ter širšo javnost in odločevalce opozarjajo na težave, s katerimi se srečujejo. Partnerji v okviru projekta CD Skills pa razvijajo pilotni celostni izobraževalni model za vse, ki skrbijo za prehrano bolnikov s celiakijo.

Svetovi dan čebel

Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja. Na ta dan se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja.

Dan zabave s pico

Tretji petek v maju ves svet slavi pizza party day, ko se naroči pico in priredi zabavo, kot veleva ime. Lahko pa priskrbite sestavine, potem si pa gostje sami spečejo pice.

Savus