Občina Zagorje danes pripravlja tretjo izredno sejo Občinskega sveta Občine Zagorje. V ZD Trbovlje se lahko cepite proti covidu-19 ali sezonski gripi, KC Litija pa pripravlja pogovor s Tonetom Partljičem. 

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 31. januar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da se bo danes v Zasavju oblačnost povečala. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo popoldne rahlo deževalo. Čez dan bo pihal jugozahodni veter, ki se bo zvečer obrnil na severno smer. Jutranje temperature bodo od -7 do -2, najvišje dnevne od 3 do 8 °C.

Jutri in v sredo bo dokaj sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Možna bo kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severni do severozahodni veter.

Zapore cest

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Spodnjem Logu je do 7. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Turje (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik) in iz TP Loke, izvod Loke Center (od 9. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Krištandol, Krištandolska cesta, Marno (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Tretja izredna seja Občinskega sveta Občine Zagorje

Občina Zagorje danes ob 18. uri pripravlja 3. izredno sejo Občinskega sveta Občine Zagorje. Seja bo v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. Na seji bodo razpravljali o sprejemu sklepa o prvi spremembi in dopolnitvi sklepa o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Zagorje ob Savi za leto 2022.

Približevanja: Tone Partljič – KC Litija

Kulturni center Litija danes ob 19. uri pripravlja dogodek Približevanja, na katerem bodo gostili enega najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev Toneta Partljiča. Partljič je napisal številna prozna dela za odrasle in mladino, gledališke igre in režije, filmske scenarije, radijske igre, zbornike itd. V njegovih delih je zaznati veliko etičnosti, s kritičnim pogledom na čas in razmere. Z gostom se bo pogovarjal Vladimir Jakopič. Vstopnine ni.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes ponovno cepijo proti covid-19 in sezonski gripi, vse nenaročene. Cepijo od 10. do 14. ure v cepilnem centru ZD Trbovlje (bivša optika, vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Jure Kravanja: Konstrukcije – Foto galerija f 2,8

V foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Jureta Kravanje z naslovom Konstrukcije. Jure Kravanja je eden vidnejših slovenskih umetniških fotografov zadnjih dveh desetletij. Čeprav ga večina pozna po njegovem izostrenem pogledu na pokrajino (nepozabne so njegove serije fotografij Toskane in Islandije), Juretovo fotografsko oko opazi linije, ki jih beleži na fotografski medij z jasno začrtano geometrijo in posledično brezkompromisno kompozicijo.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Marija Mija Filač

Na današnji dan se je leta 1924 v Trbovljah rodila učiteljica Marija Mija Filač. Ves čas delovne dobe je učila na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta Trbovlje, trikrat je imela tudi mandat upraviteljice šole. Ob rednem delu se je odločila, da je treba v Trbovljah ustanoviti društvo, ki bo skrbelo za dobro lokalnih otrok – Društvo prijateljev mladine. Občina Trbovlje je bila tako med redkimi slovenskimi občinami, ki je imela to društvo že leta 1953. Na občinskem nivoju je aktivno sodelovala pri zbiranju sredstev za gradnjo počitniškega doma na Debelem Rtiču. Umrla je 14. marca leta 2017.

Svetovni dnevi

Nazaj obrnjen dan

Vse naredite od zadaj naprej, obleko nosite s hrbtno stranjo spredaj, pozdravljajte z zbogom in se poslavljajte z dober dan, sogovorniku pokažite hrbet, ko govorite z njim, kosilo začnite z desertom – čakajte, ni to edini pravi način, da začnete kosilo?

Svetovni dan boja proti kajenju

Dan brez cigarete ali svetovni dan boja proti kajenju, ki ga vsako leto obeležujemo 31. januarja pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Uporabi tobaka in pasivnemu kajenju (izpostavljenosti tobačnemu dimu drugih) pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjajo na hude posledice obeh, spodbujajo k opustitvi uporabe tobačnih izdelkov, zmanjševanju pasivnega kajenja ter spomnijo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.

Savus